Hemsida Hemsida

Optimark
gadoversetamide

Bipacksedel: Information till användaren


Optimark 500 mikromol/ml injektionsvätska, lösning i en förfylld spruta

gadoversetamid


imageDetta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar du eventuellt får. Information om hur du rapporterar biverkningar finns i slutet av avsnitt 4.


Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

glukokortikoider kan övervägas.


Patienter som tar betablockerare

Observera att patienter som använder betablockerare inte nödvändigtvis svarar på de betaagonister som används för behandling av överkänslighetsreaktioner.


Patienter med hjärtkärlsjukdom

Hos denna patientgrupp kan överkänslighetsreaktioner vara allvarliga. Särskilt hos patienter med allvarliga hjärtsjukdomar (t.ex. grav hjärtsvikt, kranskärlssjukdom) kan kardiovaskulära reaktioner förvärras. Kliniska prövningar med Optimark har emellertid inte gett belägg för detta.


Sjukdomar i centrala nervsystemet

Hos patienter med epilepsi eller hjärnlesioner kan risken för kramper under undersökningen vara förhöjd. Försiktighetsmått är nödvändiga vid undersökning av sådana patienter (t.ex. övervakning av patienten), och den utrustning och de läkemedel som behövs för snabb behandling av eventuella kramper ska finnas tillgängliga.


Patienter med nedsatt njurfunktion

Före administrering av Optimark ska alla patienter undersökas med avseende på njurdysfunktion med hjälp av laboratorietester. Det har kommit rapporter om nefrogen systemisk fibros (NSF) associerad med användning av Optimark och vissa gadoliniumhaltiga kontrastmedel hos patienter med akut eller kroniskt gravt nedsatt njurfunktion (GFR <

30 ml/min/1,73 m2) och/eller akut njurskada. Optimark är kontraindicerat för dessa patienter (se

avsnittet Kontraindikationer). Patienter som har genomgått eller genomgår levertransplantation löper särskild risk på grund av att incidensen av akut njursvikt är hög i denna grupp. Optimark får därför inte användas till patienter som har genomgått eller genomgår levertransplantation eller till nyfödda. Risken för utveckling av NSF hos patienter med måttligt nedsatt njurfunktion (GFR 30-59 ml/min/1,73 m2) är inte känd och därför ska Optimark endast användas efter noggrann bedömning av risk och nytta hos patienter med måttligt nedsatt njurfunktion. Gadoversetamid är dialyserbart. Hemodialys kort efter administrering av Optimark kan bidra till att eliminera Optimark från kroppen. Det finns inga belägg som stödjer insättande av hemodialys för att förebygga eller behandla NSF hos patienter som inte redan står på hemodialys.


Hos patienter med nedsatt njurfunktion vid baseline har akut, dialyskrävande njursvikt inträffat vid användning av Optimark. Risken för akut njursvikt kan öka med ökad dos av kontrastmedlet. Administrera lägsta möjliga dos för adekvat avbildning.


Barn och ungdomar

Optimark får inte administreras med autoinjektor. Till barn mellan 2 och 11 år ska den erforderliga dosen ges manuellt för att undvika överdosering av misstag.


Nyfödda och spädbarn

Optimark ska inte användas till barn som är under 2 år. Säkerhet och effekt har inte studerats hos denna åldersgrupp.


Äldre

Eftersom njurclearance av gadoversetamid kan vara nedsatt hos äldre, är det särskilt viktigt att undersöka patienter som är 65 år eller äldre med tanke på njurdysfunktion.


Natrium

Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol natrium (23 mg) per dos om upp till 17 ml, dvs. är näst intill ”natriumfritt”.

10 ml sprutor och 15 ml sprutor innehåller mindre än 1 mmol natrium; d.v.s. de är näst intill ”natriumfria”.

Högre doser innehåller 1 mmol natrium eller mer, vilket bör beaktas för patienter som ordinerats natriumfattig kost.

20 ml av lösningen innehåller 28,75 mg natrium. 30 ml av lösningen innehåller 43,13 mg natrium.


Serumjärn och serumzink

Försiktighet ska iakttas eftersom övergående sänkningar av serumjärn- och serumzinkparametrar har observerats i kliniska prövningar. Det är inte känt om detta har någon klinisk betydelse.


Fertilitet, graviditet och amning

Graviditet

Det finns inga data från användningen av gadoversetamid i gravida kvinnor. Djurstudier tyder inte på direkta eller indirekta reproduktionstoxikologiska effekter. Optimark ska användas under graviditet endast då tillståndet kräver att det är absolut nödvändigt att kvinnan behandlas med gadoversetamid.


Amning

Det är okänt om gadoversetamid utsöndras i bröstmjölk. Det finns inte tillräckligt med information om gadoversetamid utsöndras i mjölk från djur. En risk för det ammade barnet kan inte uteslutas. Amning ska avbrytas i minst 24 timmar efter administrering av gadoversetamid.


Fertilitet

Gängse studier avseende reproduktionstoxicitet visade inte några särskilda risker för människa. Kliniska studier på fertilitet har inte utförts.

Dosering och administreringssätt

Optimark ska endast administreras av läkare med praktisk erfarenhet av klinisk MRT.

För att möjliggöra omedelbara åtgärder i akuta situationer måste nödvändiga läkemedel (t.ex. epinefrin/adrenalin, teofyllin, antihistaminer, kortikosteroider och atropiner), endotrakealtub och ventilator finnas till hands.


Dosering

Medlet ska administreras som en perifer, intravenös bolusinjektion i en dos om 0,2 ml/kg (100 mikromol/kg) kroppsvikt. För att säkerställa att hela dosen kontrastmedel har injicerats, ska injektionen följas av en genomspolning med en injektion av 5 ml natriumklorid 9 mg/ml (0,9 %) injektionsvätska, lösning. Avbildningen ska slutföras inom 1 timme från tillförseln av kontrastmedlet.


Upprepad dos

Om det vid kraniell MRT fortfarande föreligger stark misstanke om en lesion trots MRT med en enkeldos kontrastförstärkande medel, eller när exaktare information om antalet, storleken eller omfattningen av lesioner kan påverka vården eller behandlingen av patienten, kan, förutsatt att patienten har normal njurfunktion, en andra bolusinjektion om 0,2 ml/kg (100 mikromol/kg) ges inom 30 minuter från den första injektionen, eftersom detta kan förbättra undersökningens

diagnostiska resultat.

Säkerheten med upprepade doser har inte fastställts hos barn och ungdomar (2 år och äldre), hos patienter med nedsatt njurfunktion eller hos äldre patienter. Upprepad dos rekommenderas inte till dessa populationer.


Begränsade data för andra gadoliniumkontrastmedel tyder på att den diagnostiska säkerheten vid MRT-undersökning för att utesluta ytterligare kraniella metastaser hos patienter med en känd, solitär, resekerbar metastas kan förbättras med injicering av dosen 300 mikromol Optimark/kg kroppsvikt.


Pediatrisk population

Ingen dosjustering anses nödvändig för barn som är äldre än 2 år.

Optimark är kontraindicerat för nyfödda upp till 4 veckors ålder. Optimark rekommenderas inte till barn under två år eftersom säkerheten, effekten och påverkan på en outvecklad njurfunktion inte har studerats i denna åldersgrupp.


Äldre (från 65 år)

Ingen dosjustering anses nödvändig. Försiktighet ska iakttas vid användning till äldre patienter.


Nedsatt njur- och leverfunktion

Optimark är kontraindicerat för patienter med gravt nedsatt njurfunktion (GFR < 30 ml/min/1,73 m²) och/eller akut njurskada och för patienter som har genomgått levertransplantation eller som befinner

sig i den perioperativa fasen av levertransplantation. Optimark ska endast användas efter noggrann

bedömning av risk/nytta hos patienter med måttligt nedsatt njurfunktion (GFR 30-59 ml/min/1,73m²) i en dos som inte överstiger 100 mikromol/kg kroppsvikt. Mer än en dos ska inte användas under en undersökning. På grund av bristen på information om upprepad administrering bör injektioner av Optimark inte upprepas om inte intervallet mellan injektionerna är minst 7 dagar.


Administreringssätt

Medlet ska administreras som en perifer intravenös bolusinjektion. För att säkerställa att allt kontrastmedel injiceras, ska injektionen följas av en genomspolning med 5 ml natriumklorid 9 mg/ml (0,9 %) injektionsvätska, lösning. Inläggning av en flexibel, kvarliggande venkateter rekommenderas. Optimark får inte administreras med autoinjektor till barn mellan 2 och 11 år.


Försiktighetsåtgärder före hantering eller administrering av läkemedlet

Behållaren och lösningen ska inspekteras före användning.

Interaktioner med andra läkemedel och övriga interaktioner

Inga formella interaktionsstudier har utförts.

Det har visats att Optimark påverkar mätningen av serumkalcium med kolorimetrimetoden OCP (ortokresolftaleinkomplexon). Tillförsel av gadoversetamid orsakar emellertid inte en faktisk sänkning av serumkalcium. I närvaro av gadoversetamid ger OCP-tekniken ett felaktigt lågt värde för plasmakalcium. Storleken på denna mätartefakt är proportionell mot blodkoncentrationen av gadoversetamid, och hos patienter med normalt njurclearance kan korrekta värden erhållas ca 90 minuter efter tillförseln. Hos patienter med nedsatt njurfunktion fördröjs clearance av gadoversetamid och påverkan på kalciumbestämning med OCP varar längre. Gadoversetamid påverkar inte andra metoder att mäta serumkalcium, t.ex. kolorimetrimetoden arsenazo III, atomabsorptionsspektroskopi och ICP-masspektroskopi (induktiv kopplad plasma).


Särskilda anvisningar för destruktion och övrig hantering

Optimark är endast avsett för engångsbruk; allt överblivet läkemedel ska kasseras.


Använd inte lösningen om den är missfärgad eller innehåller partiklar. Om flergångsutrustning används, ska minutiös noggrannhet iakttas för att hindra förorening med rengöringsmedelsrester.


Förfyllda sprutor:

Hopsättning och inspektion

image

Inspektera sprutan för tecken på läckage. Använd inte om läckage observeras.


När kolvstången har skruvats fast i sprutkolven, är det viktigt att vrida kolvstången ytterligare ett ½ varv så att den grå kolven roterar fritt.


Innan sprutan används, ska det grå spetsskyddet vridas av och kastas. Sprutan är nu färdig att anslutas till nål eller infusionsslang.


Kassera sprutan och överbliven lösning efter användning.

Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.

Den avdragbara spårbarhetsetiketten på de förfyllda sprutorna ska klistras in i patientjournalen för att möjliggöra korrekt journalföring av det gadoliniumhaltiga kontrastmedel som använts. Även använd dos ska journalföras. Om elektroniska patientjournaler används ska läkemedlets namn, tillverkningssatsnumret och dosen anges i patientjournalen.