eisai

Semintra

telmisartan

Kaj je zdravilo Semintra?


Semintra je veterinarsko zdravilo, ki vsebuje zdravilno učinkovino telmisartan. Na voljo je v obliki 4 mg/ml peroralne raztopine.


Za kaj se zdravilo Semintra uporablja?


Zdravilo Semintra se uporablja za zmanjševanje proteinurije (beljakovin v urinu). Ta se lahko pojavi pri kroničnem (dolgotrajnem) obolenju ledvic pri mačkah, ki je pri starejših mačkah pogosto, zanj pa je značilno postopno slabšanje delovanja ledvic.


Priporočeni odmerek je 1 mg telmisartana na kg telesne mase enkrat na dan. Zdravilo se daje peroralno z uporabo priložene merilne brizge.


Kako zdravilo Semintra deluje?


Zdravilna učinkovina v zdravilu Semintra, telmisartan, je „antagonist receptorjev angiotenzina II“, kar pomeni, da v telesu preprečuje delovanje hormona, imenovanega angiotenzin II. Angiotenzin II je močan vazokonstriktor (snov, ki zožuje krvne žile). Ker telmisartan zavira receptorje, na katere se angiotenzin II običajno veže, hormonu prepreči delovanje, zaradi česar se krvne žile razširijo. Zaradi tega se krvni tlak zniža, posledično je manj tudi beljakovin v urinu, kar lahko pripomore k upočasnitvi napredovanja ledvičnega obolenja.

Kako je bilo zdravilo Semintra raziskano?


Zdravilo Semintra so primerjali z benazeprilom (drugim zdravilom, ki se uporablja v veterinarski medicini za zmanjševanje proteinurije) v terenski študiji, v katero je bilo vključenih 244 mačk, večinoma starejših od 11 let s kroničnim ledvičnim obolenjem. Glavno merilo učinkovitosti je bila sposobnost za zmanjševanje proteinurije.


Kakšne koristi je zdravilo Semintra izkazalo med študijami?


Zdravilo Semintra je bilo pri zmanjševanju proteinurije pri mačkah s kroničnim ledvičnim obolenjem enako učinkovito kot benazepril. Zdravilo Semintra je zmanjšalo beljakovine v urinu v sedmih dneh po začetku uporabe.


Kakšna tveganja so povezana z zdravilom Semintra?


Redki blagi in prehodni neželeni učinki v črevesju (pojavili so se pri več kot eni, a manj kot 10 mačkah od 10 000), so bili (po padajoči pogostnosti):blagi in občasni refluks kisline, bruhanje, diareja ali mehko blato. Opazili so tudi znižanje krvnega tlaka in ravni rdečih krvnih celic.


Za celoten seznam neželenih učinkov, o katerih so poročali pri uporabi zdravila Semintra, glejte navodilo za uporabo.


Zdravilo Semintra se ne sme uporabljati pri brejih mačkah ali mačkah v obdobju laktacije. Ne sme se dajati živalim, ki so preobčutljive za telmisartan ali katero koli drugo sestavino zdravila.


Kakšne previdnostne ukrepe mora upoštevati oseba, ki daje zdravilo ali pride v stik z živaljo?


V primeru nenamernega zaužitja zdravila Semintra se je treba takoj posvetovati z zdravnikom in mu pokazati navodilo za uporabo ali ovojnino. Oseba, ki daje zdravilo Semintra, mora paziti, da to ne pride v oči. Če se to zgodi, jih je treba izprati z vodo. Po dajanju zdravila si je treba umiti roke. Nosečnice morajo biti še posebej previdne, da ne pridejo v stik z zdravilom. Osebe, ki so preobčutljive za telmisartan ali kateri koli antagonist receptorjev angiotenzina II, naj se izogibajo stiku z zdravilom Semintra.


Zakaj je bilo zdravilo Semintra odobreno?


Odbor za zdravila za uporabo v veterinarski medicini (CVMP) je zaključil, da so koristi zdravila Semintra večje od z njim povezanih tveganj, kadar se zdravilo uporablja za odobrene indikacije, in

priporočil, da se zanj odobri dovoljenje za promet. Za razmerje med koristmi in tveganji glejte modul o

znanstveni razpravi tega evropskega javnega poročila o oceni zdravila (EPAR).


Druge informacije o zdravilu Semintra:


Evropska komisija je dovoljenje za promet z zdravilom Semintra, veljavno po vsej Evropski uniji, odobrila dne 13.02.2013 Podatki o predpisovanju tega zdravila so navedeni na nalepki/zunanji ovojnini.


Povzetek je bil nazadnje posodobljen dne 13.02.2013.


EMA/807628/2012 EMEA/V/C/002436


Povzetek EPAR za javnost


Semintra

telmisartan


Ta dokument je povzetek evropskega javnega poročila o oceni zdravila (EPAR). Njegov namen je pojasniti, kako je Odbor za zdravila za uporabo v veterinarski medicini (CVMP) ocenil predloženo dokumentacijo, na podlagi katere je oblikoval priporočila glede uporabe zdravila.


Ta dokument ne more nadomestiti osebnega pogovora z veterinarjem. Če potrebujete več informacij o zdravstvenem stanju ali zdravljenju svoje živali, se posvetujte z veterinarjem. Če želite več informacij o podlagi za priporočila CVMP, preberite znanstveno razpravo (ki je prav tako del EPAR).


Domača stran
A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V Y Z
BalgarskiCestinaDanskDeutschEesti-keelEllinikaEnglishEspanolFrancaisItalianoLatviesu-valodaLietuviu-kalbaMagyarMaltiNederlandsPortuguesRomanaSlovencinaSuomiSvenska

© 2015.