sino

Melosus

Meloksikam

Kaj je zdravilo Melosus?


Zdravilo Melosus je na voljo v obliki bledo rumene peroralne suspenzije, ki se psom ali mačkam daje pomešana s hrano ali neposredno v gobec. Zdravilo Melosus vsebuje zdravilno učinkovino meloksikam v jakosti 0,5 mg/ml (mačke) ali 1,5 mg/ml (psi) v peroralni suspenziji. Zdravilo Melosus je generično zdravilo, kar pomeni, da je podobno referenčnemu veterinarskemu zdravilu, ki je že odobreno v EU (zdravilu Metacam). Za dokazovanje biološke enakovrednosti zdravila Melosus z referenčnim veterinarskim zdravilom so bile izvedene ustrezne študije, ki so pokazale, da je zdravilo Melosus enakovredno zdravilu Metacam glede na to, kako ga telo absorbira in uporablja.


Za kaj se zdravilo Melosus uporablja?


Zdravilo Melosus se pri psih uporablja za lajšanje vnetja in bolečine pri kostno-mišičnih obolenjih. Lahko se uporablja za akutna obolenja, do katerih pride ob poškodbi, in tudi za kronična (dolgotrajna) obolenja. Zdravilo Melosus se pri mačkah uporablja za umirjanje vnetja in lajšanje bolečine pri kroničnih kostno-mišičnih obolenjih.


Kako zdravilo Melosus deluje?


Zdravilo Melosus vsebuje meloksikam, ki spada v skupino zdravil, imenovanih nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Meloksikam učinkuje tako, da zavira tvorbo prostaglandinov. Prostaglandini so snovi, ki povzročajo vnetje, bolečino, izločanje tekočine in zvišano telesno temperaturo, meloksikam pa zmanjšuje obseg teh odzivov.


Kako je bila raziskana učinkovitost zdravila Melosus?


V študijah so proučevali absorbiranje zdravila Melosus in njegove učinke na telo v primerjavi z zdravilom Metacam.


Kakšni so neželeni učinki zdravila Melosus?


Občasni neželeni učinki zdravila Melosus so enaki kot pri drugih nesteroidnih protivnetnih zdravilih in obsegajo izgubo teka, bruhanje, drisko, kri v blatu, odpoved ledvic in apatijo (pomanjkanje vitalnosti). Ti neželeni učinki se običajno pojavijo v prvem tednu zdravljenja in so navadno prehodni ter po končanem zdravljenju minejo. V zelo redkih primerih so lahko resni ali smrtno nevarni.


Kakšne previdnostne ukrepe mora upoštevati oseba, ki daje zdravilo ali pride v stik z živaljo?


Osebe, ki so preobčutljive za (alergične na) nesteroidna protivnetna zdravila, naj se izogibajo stiku z zdravilom Melosus. Če oseba zaužije zdravilo, se je treba nemudoma posvetovati z zdravnikom. V primeru nenamernega zaužitja se takoj posvetujte z zdravnikom in mu pokažite navodilo za uporabo ali ovojnino.


Zakaj je bilo zdravilo Melosus odobreno?


Odbor za zdravila za uporabo v veterinarski medicini (CVMP) je menil, da se je zdravilo Melosus v skladu z zahtevami Evropske unije izkazalo biološko enakovredno zdravilu Metacam. CVMP je zato menil, da so koristi zdravila Melosus pri umirjanju vnetja in lajšanju bolečine pri kostno-mišičnih obolenjih, tako kot pri zdravilu Metacam, večje od z njim povezanih tveganj, in priporočil, da se zanj odobri dovoljenje za promet.


Razmerje med koristmi in tveganji je na voljo v modulu 6 tega evropskega javnega poročila o oceni zdravila (EPAR).


Druge informacije o zdravilu Melosus:


Evropska komisija je dovoljenje za promet z zdravilom Melosus, veljavno po vsej Evropski uniji, odobrila družbi CP-Pharma Handelsgesellschaft mbH dne 21/02/2011. Podatki o predpisovanju tega zdravila so navedeni na nalepki na zunanji ovojnini.


Povzetek je bil nazadnje posodobljen 21/02/2011


Melosus

EMA/CVMP/510011/2010 Stran 2/2


EMA/CVMP/510011/2010 EMEA/V/C/002001


Povzetek EPAR za javnost


Melosus

Meloksikam


Ta dokument je povzetek evropskega javnega poročila o oceni zdravila (EPAR). Njegov namen je pojasniti, kako je Odbor za zdravila za uporabo v veterinarski medicini (CVMP) ocenil predloženo dokumentacijo, na podlagi katere je oblikoval priporočila glede uporabe zdravila.


Ta dokument ne more nadomestiti osebnega pogovora z veterinarjem. Če potrebujete več informacij o zdravstvenem stanju ali zdravljenju svoje živali, se posvetujte z veterinarjem. Če želite več informacij o podlagi za priporočila CVMP, preberite znanstveno razpravo (ki je prav tako del EPAR).


Domača stran
A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V Y Z
BalgarskiCestinaDanskDeutschEesti-keelEllinikaEnglishEspanolFrancaisItalianoLatviesu-valodaLietuviu-kalbaMagyarMaltiNederlandsPolskiPortuguesRomanaSlovencinaSuomiSvenska

© 2015.