Domovská stránka Domovská stránka

Medicinal Oxygen Air Liquide Sante
oxygen


Liek

ukon

enou

ťou

PÍSOMNÁ INFORMÁCIA PRE POUŽÍVATEĽOV


Medicinal Oxygen Air Liquide Santé 100 % inhalačný plyn pre psy, mačky a kone


  1. NÁZOV A ADRESA DRŽITEĽA POVOLENIA NA UVEDENIE NA TRH A DRŽITEĽA POVOLENIA NA VÝROBU ZODPOVEDNÉHO ZA UVOĽNENIE ŠARŽE, AK NIE SÚ IDENTICKÍ


    Držiteľ povolenia pre uvedenie na trh: AIR LIQUIDE Santé INTERNATIONAL

    10, rue Cognacq-Jay

    75341 Paris Cedex 07 FRANCE


    ťou

    Výrobca pre uvolnenie šarže: AIR LIQUIDE Santé FRANCE ZI Est, BP 34

    54181 Heillecourt Cedex FRANCE


  2. NÁZOV VETERINÁRNEHO LIEKU


    Medicinal Oxygen Air Liquide Santé 100 % inhalačný plyn pre psy, mačky a kone


  3. ZLOŽENIE: ÚČINNÁ LÁTKA (LÁTKY) A INÉ ZLOŽKY


    Medicinal Oxygen Air Liquide Santé je inhalačný plyn zložený zo 100% kyslíka


    enou

  4. INDIKÁCIA(-E)


    Medicinal Oxygen Air Liquide Santé sa používa ako kyslíkový doplnok a ako nosný plyn počas inhalačnej anestézie.

    Veterinárny liek sa môže použiť pri doplňovaní kyslíka počas zotovavania sa.


    ukon

  5. KONTRAINDIKÁCIE


    Žiadne


  6. NEŽIADUCE ÚČINKY


    Žiadne.


    Liek

  7. CIEĽOVÝ DRUH


    Psy, mačky a kone.

  8. DÁVKOVANIE PRE KAŽDÝ DRUH, CESTA (-Y) A SPÔSOB PODANIA LIEKU


    Presná sila prúdu čerstvého plynu počas anestézie a zotavenia by mala byť určená dostatočne skúseným veterinárnym lekárom, v závislosti od telesnej hmotnosti a zdravotného stavu zvieraťa ako aj v závislosti od anestetického zariadenia a použitých látok. Zviera musí byť dôkladne monitorované, najlepšie pomocou pulzového oximetra a sily toku určenej počas anestézie tak aby sa dosiahli hodnoty kyslíka požadované jednotlivcom.


  9. POKYN O SPRÁVNOM PODANÍ


    ťou

    Kružnicové kyslíkové meradlá sa môžu použiť na meranie požadovaného kyslíkového podielu v závislosti od jednotlivých zvierat. Kyslíkový podiel by sa mal pohybovať v rozmedzí 50% až 100%. Ako pravidlo, a v prípade že kyslíkové rozpätie nie je možné merať, tak by mal byť kyslíkový podiel stanovený nad 50%.


  10. OCHRANNÁ LEHOTA


    Nula dní.


  11. OSOBITNÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA NA UCHOVÁVANIE


    Uchovávať mimo dosahu a dohľadu detí.


    enou

    Kyslíkové bomby sa uchovávajú v uzamknutých, čistých a vetraných miestnostiach určených pre skladovanie liečebných plynov. Miestnosti musia byť chránené pred poveternostnými vplyvmi a nesmú v nich byť uskladnené horľaviny. Plné a prázdne kyslíkové bomby je nutné skladovať oddelene. Kyslíkové bomby musia byť chranené pred pádom, úderom, pred zdrojmi horúčavy a vzplanutia, pred teplotami viac ako 50 °C a pred horľavinami. Kyslíkové bomby musia byť skladované vo vertikálnej polohe.


    Nepoužívajte po (mesiac/rok).


  12. OSOBITNÉ UPOZORNENIA


    Gravidita a laktácia.


    ukon

    Medicinal Oxygen Air Liquide Santé môže byť použitý počas gravidity a laktácie. Inkompability

    Nie sú známe inkompatibility s inými súčasne podávanými produktami. Predávkovanie

    Liek

    V dôsledku vysokého parciálneho tlaku kyslíka vdychovaného zvieratami počas podávania veterinárneho lieku sa môže prejaviť otrava kyslíkom, v prípade, že sa predľži čas podávania. Prvý príznak otravy kyslíkom je dyspnoea a cyanosis, ale môže sa vyskytnúť po najmenej 12 hodinovej dávke 100%-ného kyslíka alebo po 18 hodinovej dávke 80%-ného kyslíka v normobarických podmienkach.

    V prípadoch odhalenia otravy kyslíkom, prúd čerstvého plynu by mal zostať nezmenený, ale koncentrácia kyslíka by mala byť znížená na približne 50 % alebo menej ak sa dá primeraná oxigenizácia nastaviť. Oxigenizácia môže byť určená pomocou pulzovej oximetrie alebo analýzy obsahu arteriálneho plynu. Koncentrácia kyslíka sa môže znížiť na 50% pri použití 50% dusíka alebo približne 60% medicinálneho plynu. Najlepšie pozorovateľné je to s kružnicovým kyslíkovým monitorom. Alternatívne je možné kyslík pridať do vdychovaného vzduchu zvieraťa a upraviť prúdenie, tak aby bola dosiahnutá primeraná koncentrácia kyslíka.


    Osobitné bezpečnostné opatrenia na používanie u zvierat


    Použitie kyslíka v koncentrácii do 100% (FiO2 1,.0) by nemalo presiahnuť 12 hodín. Kyslík v koncentrácii nad 80% (FiO2 0,.8) by nemal presiahnuť 18 hodín.


    ťou

    Zvieratám s existujúcim tažkým poškodením plúc, môže kyslíková terapia spôsobiť zhoršenie tohto poškodenia, napr. pri liečbe otravy herbicídmi.


    Osobitné bezpečnostné opatrenia, ktoré má urobiť osoba podávajúca liek zvieratám


    Tento veterinárny liek by mali používať len osoby zaučené na používanie tlakových regulátorov a s nimi súvisiacich zariadení.


    Aj keď je kyslík nehorľavý, značne podporuje horenie a preto by sa v blízkosti kontainera nemali vyskytovať otvorené plamene. Keďže aj malá iskra môže spôsobiť silné vzplanutie, elektrické zariadenia, ktoré možu spôsobiť iskrenie by sa nemali používať v blźkosti pacienta prijímajúceho kyslík.


    enou

    Ventily kyslíkových bômb a s nimi súvisiace zariadenia nesmú byť namastené a musia byť celkom očistené od olejov na uhlíkovej báze a mazív, pretože ináč vzniká riziko spontánneho vznietenia a silného výbuchu.


    Ak pracujete v prostredí obohatenom kyslíkom zabráňte fajčeniu, otvoreným plameňom a iným zdrojom požiaru minimálne po dobu 15 minút.


  13. OSOBITNÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA NA ZNEŠKODNENIE NEPOUŽITÉHO LIEKU(-OV) ALEBO ODPADOVÉHO MATERIÁLU, V PRÍPADE POTREBY


    ukon

    Nepotrebné čiastočne plné alebo prázdne kyslíkové bomby s Medicinal Oxygen Air Liquide Santé by sa mali vrátiť výrobcovi alebo autorizovanému distribútorovi.


  14. DÁTUM POSLEDNÉHO SCHVÁLENIA TEXTU V PÍSOMNEJ INFORMÁCII PRE POUŽÍVATEĽOV


    20.12.2006


    Liek

    Podrobné informácie o tomto lieku sú uvedené na internetovej stránke Európskej agentúry pre lieky (EMEA) https://www.emea.europa.eu/

  15. ĎALŠIE INFORMÁCIE


Velkosť balenia

image

15 L kyslíková bomba naplnená pri 200 baroch, obsahujúca 3,2m3 kyslíku pod tlakom 1 bar pri 15°C. 50 L kyslíková bomba naplnená pri 200 baroch, obsahujúca 10.6 m³ kyslíku pod tlakom 1 bar pri

15 ºC.


Číslo celku


Liek

ukon

enou

ťou

Číslo celku