Domovská stránka Domovská stránka

Imnovid (previously Pomalidomide Celgene)
pomalidomide


Písomná informácia pre používateľa


Imnovid 1 mg tvrdé kapsuly Imnovid 2 mg tvrdé kapsuly Imnovid 3 mg tvrdé kapsuly Imnovid 4 mg tvrdé kapsuly pomalidomid


image

imageTento liek je predmetom ďalšieho monitorovania. To umožní rýchle získanie nových informácií o bezpečnosti. Môžete prispieť tým, že nahlásite akékoľvek vedľajšie účinky, ak sa u vás vyskytnú. Informácie o tom ako hlásiť vedľajšie účinky, nájdete na konci časti 4.


Očakáva sa, že Imnovid spôsobuje závažné vrodené chyby a môže viesť k úmrtiu plodu.


Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu predtým, ako začnete užívať tento liek, pretože obsahuje pre vás dôležité informácie.

Pozri časť 4.


V tejto písomnej informácii sa dozviete:


  1. Čo je Imnovid a na čo sa používa

  2. Čo potrebujete vedieť predtým, ako užijete Imnovid

  3. Ako užívať Imnovid

  4. Možné vedľajšie účinky

  5. Ako uchovávať Imnovid

  6. Obsah balenia a ďalšie informácie


  1. Čo je Imnovid a na čo sa používa Čo je Imnovid

    Imnovid obsahuje liečivo „pomalidomid“. Tento liek je príbuzný s talidomidom a patrí do skupiny liekov, ktoré ovplyvňujú imunitný systém (prirodzenú obranyschopnosť tela).


    Na čo sa Imnovid používa

    Imnovid sa používa na liečbu dospelých pacientov s typom rakoviny, ktorá sa nazýva „mnohopočetný myelóm“.


    Imnovid sa používa s:

    • dvoma ďalšími liekmi nazývanými „bortezomib“ (typ chemoterapeutického lieku)

      a „dexametazón“ (protizápalový liek) u ľudí, ktorým bola podaná minimálne jedna odlišná liečba, vrátane lenalidomidu.


      alebo

      • jedným ďalším liekom nazývaným „dexametazón“ u ľudí, u ktorých došlo k zhoršeniu myelómu napriek tomu, že boli podané minimálne dve odlišné liečby, vrátane lenalidomidu a bortezomibu.


        Čo je mnohopočetný myelóm

        Mnohopočetný myelóm je typ rakoviny, ktorá postihuje určitý typ bielych krviniek (nazývaných

        „plazmatické bunky“). Tieto bunky nekontrolovateľne rastú a hromadia sa v kostnej dreni. To má za následok poškodenie kostí a obličiek.


        Mnohopočetný myelóm sa vo všeobecnosti nedá vyliečiť. Liečba však môže zmierniť prejavy a príznaky ochorenia, alebo môže spôsobiť, že na určitú dobu vymiznú. Ak k tomu dôjde, nazýva sa to

        „odpoveď na liečbu“.


        Ako Imnovid pôsobí

        Imnovid pôsobí viacerými odlišnými spôsobmi:

        • zastavením vývoja buniek myelómu

        • stimuláciou imunitného systému, aby útočil na nádorové bunky

        • zastavením tvorby krvných ciev zásobujúcich nádorové bunky.


          VýhodyužívaniaImnovidusbortezomibom a dexametazónom

          Ak sa Imnovid užíva s bortezomibom a dexametazónom u ľudí, ktorým bol podaný minimálne jeden odlišný druh liečby, môže zabrániť zhoršovaniu mnohopočetného myelómu:

          • Imnovid v kombinácii s bortezomibom a dexametazónom zabraňuje opätovnému výskytu mnohopočetného myelómu v priemere počas až 11 mesiacov v porovnaní so 7 mesiacmi u tých pacientov, ktorí užívajú len bortezomib a dexametazón.


            VýhodyužívaniaImnovidusdexametazónom

            Ak sa Imnovid užíva s dexametazónom u ľudí, ktorým boli podané minimálne dve odlišné liečby, môže zabrániť zhoršovaniu mnohopočetného myelómu:

            Imnovid v kombinácii s dexametazónom zabraňuje opätovnému výskytu mnohopočetného myelómu v priemere počas až 4 mesiacov v porovnaní s 2 mesiacmi u tých pacientov, ktorí užívali len dexametazón.


  2. Čo potrebujete vedieť predtým, ako užijete Imnovid Neužívajte Imnovid:

    • ak ste tehotná alebo si myslíte, že môžete byť tehotná, alebo ak plánujete otehotnieť – pretože sa očakáva škodlivý účinok Imnovidu na plod (Muži a ženy užívajúci tento liek si musia prečítať časť „Tehotenstvo, antikoncepcia a dojčenie – informácie pre ženy a mužov“ nižšie).

    • ak môžete otehotnieť, s výnimkou, ak dodržiavate všetky nutné opatrenia na prevenciu

      tehotenstva (pozri „Tehotenstvo, antikoncepcia a dojčenie – informácie pre ženy a mužov“). Ak môžete otehotnieť, váš lekár zaznamená a potvrdí pri každom predpísaní lieku, že boli prijaté všetky potrebné opatrenia.

    • ak ste alergický na pomalidomid alebo na ktorúkoľvek z ďalších zložiek tohto lieku (uvedených v časti 6). Ak si myslíte, že máte alergiu, poraďte sa so svojím lekárom.


      Ak si nie ste istý, či sa vás týka niektorá z vyššie uvedených podmienok, pred užitím lieku Imnovid sa poraďte so svojím lekárom, lekárnikom alebo zdravotnou sestrou.


      Upozornenia a opatrenia

      Predtým, ako začnete užívať Imnovid, obráťte sa na svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnú sestru:

    • ak ste mali niekedy v minulosti krvné zrazeniny. Počas liečby liekom Imnovid ste vystavený zvýšenému riziku vzniku krvných zrazenín vo vašich žilách a tepnách. Váš lekár vám môže odporučiť, aby ste užívali ďalšie lieky (napr. warfarín) alebo nižšiu dávku Imnovid na zníženie pravdepodobnosti, že sa u vás vyskytnú krvné zrazeniny.

    • ak ste niekedy mali alergickú reakciu ako je vyrážka, svrbenie, opuch, závrat alebo sťažené dýchanie počas užívania príbuzných liekov nazývaných „talidomid“ alebo „lenalidomid“.

    • ak ste mali infarkt, srdcové zlyhanie, máte problémy s dýchaním, alebo ak fajčíte, máte vysoký

      krvný tlak alebo vysoké hladiny cholesterolu.

    • ak máte vysoký celkový počet nádorov v tele, vrátane kostnej drene. To by mohlo viesť k stavu, kedy dochádza k rozpadu nádorov, čo spôsobuje nezvyčajné hladiny chemických látok

      v krvi a výsledkom môže byť zlyhanie obličiek. Môžete tiež pociťovať nepravidelný tep. Tento stav sa nazýva syndróm z rozpadu nádoru.

    • ak máte alebo ste mali neuropatiu (nervové poškodenie spôsobujúce brnenie alebo bolesť

      v rukách alebo chodidlách).

    • ak máte alebo ste niekedy mali hepatitídu B (žltačku typu B). Liečba Imnovidom môže spôsobiť, že sa u pacientov, ktorí sú nosičmi vírusu hepatitídy B, vírus znovu aktivuje, čo vedie k znovuobjaveniu sa infekcie. Váš lekár vás má pred začatím liečby testovať, či ste niekedy mali infekciu hepatitídy B.

    • ak sa u vás prejaví alebo v minulosti prejavila kombinácia ktorýchkoľvek z nasledujúcich

      príznakov: vyrážka na tvári alebo rozšírená vyrážka, začervenanie pokožky, vysoká teplota, príznaky podobné chrípke, zväčšené lymfatické uzliny (prejavy závažnej kožnej reakcie nazývané lieková reakcia s eozinofíliou a systémovými príznakmi (DRESS), alebo syndróm precitlivenosti na liek, toxická epidermálna nekrolýza (TEN) alebo Stevensov-Johnsonov syndróm (SJS), pozri tiež časť 4 „Možné vedľajšie účinky“).


      Je dôležité poznamenať, že u pacientov s mnohopočetným myelómom liečených pomalidomidom sa môžu rozvinúť ďalšie typy rakoviny, preto má váš lekár starostlivo posúdiť prínos a riziko pri predpisovaní tohto lieku.


      Kedykoľvek počas vašej liečby alebo po nej informujte ihneď svojho lekára alebo zdravotnú sestru, ak sa u vás vyskytne rozmazané alebo dvojité videnie, strata zraku, ťažkosti pri rozprávaní, slabosť v ramenách alebo nohách, zmena spôsobu chôdze alebo problémy s rovnováhou, pretrvávajúca necitlivosť, znížená citlivosť alebo strata citlivosti, strata pamäti alebo zmätenosť. Vo všetkých prípadoch môže ísť o príznaky závažného a potenciálne smrteľného ochorenia mozgu známeho ako progresívna multifokálna leukoencefalopatia (PML). Ak sa u vás tieto príznaky vyskytli pred liečbou Imnovidom, informujte svojho lekára o akýchkoľvek zmenách týchto príznakov.


      Po ukončení liečby musíte všetky nepoužité kapsuly vrátiť do lekárne.


      Tehotenstvo, antikoncepcia a dojčenie – informácie pre ženy a mužov

      Nasledujúce podmienky musia byť dodržané tak, ako je to uvedené v Programe prevencie gravidity pre Imnovid.

      Ženy a muži užívajúci Imnovid nesmú otehotnieť alebo splodiť dieťa. Je to preto, že u pomalidomidu

      sa očakáva škodlivý účinok na plod. Počas užívania lieku máte vy a váš partner používať účinné metódy antikoncepcie.


      Ženy

      Neužívajte Imnovid, ak ste tehotná, ak si myslíte, že ste tehotná, alebo ak plánujete otehotnieť. Je to preto, že u tohto lieku sa očakáva škodlivý účinok na plod. Pred začatím liečby musíte informovať svojho lekára, ak môžete otehotnieť, a to aj v prípade, ak si myslíte, že to nie je pravdepodobné.


      Ak môžete otehotnieť:

    • musíte používať účinné metódy antikoncepcie počas najmenej 4 týždňov pred začiatkom liečby, počas celého trvania liečby a aspoň 4 týždne po skončení liečby. O najlepšej metóde antikoncepcie sa poraďte so svojím lekárom.

    • pri každom predpísaní lieku sa lekár presvedčí, či ste porozumeli nevyhnutným opatreniam,

      ktoré treba prijať, aby sa predišlo tehotenstvu.

    • váš lekár vám pred liečbou, najmenej každé 4 týždne počas liečby a aspoň 4 týždne po ukončení liečby urobí tehotenský test

      Ak otehotniete napriek preventívnym opatreniam:

    • musíte ihneď ukončiť liečbu a okamžite informovať svojho lekára.


      Dojčenie


      Nie je známe, či Imnovid prestupuje do ľudského materského mlieka. Ak dojčíte alebo plánujete dojčiť, informujte svojho lekára. Váš lekár vám poradí, či máte prestať alebo pokračovať v dojčení.


      Muži

      Imnovid prechádza do mužskej spermy.


    • Ak je vaša partnerka tehotná alebo môže otehotnieť, musíte používať kondómy počas celého trvania liečby a 7 dní po skončení liečby.

    • Ak vaša partnerka otehotnie počas užívania Imnovidu, okamžite informujte svojho lekára. Vaša

      partnerka má tiež vyhľadať lekára.

      Počas liečby a ešte 7 dní po skončení liečby nesmiete darovať semeno ani spermie.


      Darovanie krvi a vyšetrenia krvi

      Počas liečby a ešte 7 dní po skončení liečby nesmiete darovať krv.

      Pred liečbou Imnovidom a počas nej budete pravidelne absolvovať krvné testy. Je to preto, že váš liek môže spôsobiť pokles počtu krviniek, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám (biele krvinky) a počtu buniek, ktoré pomáhajú zastaviť krvácanie (krvné doštičky).


      Váš lekár vás požiada o krvný test:

    • pred liečbou

    • každý týždeň počas prvých 8 týždňov liečby

    • následne aspoň každý mesiac počas užívania Imnovidu.


      Na základe výsledkov týchto vyšetrení vám môže váš lekár upraviť vašu dávku Imnovidu alebo ukončiť vašu liečbu. Lekár vám môže tiež upraviť dávku alebo ukončiť liečbu na základe vášho celkového zdravotného stavu.


      Deti a dospievajúci

      Neodporúča sa používať Imnovid u detí a mladých ľudí do 18 rokov.


      Iné lieky a Imnovid

      Ak teraz užívate alebo ste v poslednom čase užívali, či práve budete užívať ďalšie lieky, povedzte to svojmu lekárovi, lekárnikovi alebo zdravotnej sestre. Je to preto, že Imnovid môže ovplyvňovať spôsob účinku niektorých iných liekov. Tiež niektoré iné lieky môžu ovplyvňovať spôsob účinku Imnovidu.


      Pred užívaním Imnovidu oznámte svojmu lekárovi, lekárnikovi alebo zdravotnej sestre, predovšetkým, ak užívate niektorý z nasledujúcich liekov:

    • niektoré antimykotiká (lieky proti hubovým infekciám), ako je ketokonazol

    • niektoré antibiotiká (napríklad ciprofloxacín, enoxacín)

    • niektoré antidepresíva ako je fluvoxamín.


      Vedenie vozidiel a obsluha strojov

      Niektorí ľudia pociťujú únavu, závrat, mdloby, zmätenosť alebo sú menej bdelí pri užívaní Imnovidu. Ak k tomu dôjde, neveďte vozidlá ani neobsluhujte žiadne nástroje ani stroje.


      Imnovid obsahuje sodík

      Tento liek obsahuje menej ako 1 mmol sodíka (23 mg) na kapsulu, čo sa v podstate považuje za zanedbateľné množstvo sodíka.

  3. Ako užívať Imnovid


    Imnovid vám musí podávať lekár so skúsenosťami v liečbe mnohopočetného myelómu.


    Vždy užívajte lieky presne tak, ako vám povedal váš lekár. Ak si nie ste niečím istý, overte si to u svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnej sestry.


    Kedy užívať Imnovid v kombinácii s iným liekom


    Imnovid s bortezomibom a dexametazónom

    • Pozrite príbalový leták bortezomibu a dexametazónu pre ďalšie informácie ohľadom ich používania a účinkov.

    • Imnovid, bortezomib a dexametazón sa užívajú v „liečebných cykloch“. Každý cyklus trvá 21 dní (3 týždne).

    • Pozrite tabuľku nižšie pre dávkovanie na každý deň 3-týždňového cyklu:

      o Každý deň si v tabuľke nájdite správny deň a zodpovedajúci liek.

      o Niektoré dni užijete všetky tri lieky, niektoré dni iba 2 alebo 1 liek a niektoré dni žiaden.


      • IMN: Imnovid; BOR: Bortezomib; DEX: Dexametazón


        Názov lieku

        Deň

        IMN

        BOR

        DEX

        1

        2

        3

        4

        5

        6

        7

        8

        9

        10

        11

        12

        13

        14

        15

        16

        17

        18

        19

        20

        21

        Cyklus 1 až 8 Cyklus 9 a ďalšie


        Názov lieku

        Deň

        IMN

        BOR

        DEX

        1

        2

        3

        4

        5

        6

        7

        8

        9

        10

        11

        12

        13

        14

        15

        16

        17

        18

        19

        20

        21


      • Po ukončení každého 3-týždňového cyklu začnite nový.


        Imnovid v kombinácii iba s dexametazónom

      • Pozrite príbalový leták dexametazónu pre ďalšie informácie ohľadom jeho používania a účinkov.

      • Imnovid a dexametazón sa užívajú v „liečebných cykloch“. Každý cyklus trvá 28 dní (4 týždne).

      • Pozrite tabuľku nižšie pre dávkovanie na každý deň 4-týždňového cyklu:

        • Každý deň si v tabuľke nájdite správny deň a zodpovedajúci liek.

        • Niektoré dni užijete oba lieky, niektoré dni iba 1 liek a niektoré dni žiaden.


      • IMN: Imnovid; DEX: Dexametazón


        Názov lieku

        Deň

        IMN

        DEX

        1

        2

        3

        4

        5

        6

        7

        8

        9

        10

        11

        12

        13

        14

        15

        16

        17

        18

        19

        20

        21

        22

        23

        24

        25

        26

        27

        28


      • Po ukončení každého 4-týždňového cyklu začnite nový.


        Koľko Imnovidu užívať s ďalšími liekmi


        Imnovid s bortezomibom a dexametazónom

      • Odporúčaná začiatočná dávka Imnovidu je 4 mg na deň.

      • Odporúčaná začiatočná dávka bortezomibu bude určená vašim lekárom podľa vašej váhy a výšky (1,3 mg/m2 povrchu tela).

      • Odporúčaná začiatočná dávka dexametazónu je 20 mg na deň. Pokiaľ ste vo veku nad 75 rokov, začiatočná dávka je 10 mg na deň.


        Imnovid v kombinácii iba s dexametazónom

      • Odporúčaná dávka Imnovidu je 4 mg na deň.

      • Odporúčaná začiatočná dávka dexametazónu je 40 mg na deň. Pokiaľ ste vo veku nad 75 rokov, začiatočná dávka je 20 mg na deň.


        Váš lekár vám môže znížiť dávku Imnovidu, bortezomibu alebo dexametazónu, alebo zastaviť liečbu jedným alebo viecerými liekmi na základe výsledkov vašich krvných testov, vášho celkového stavu, iných liekov, ktoré môžete užívať (napr. ciprofloxacín, enoxacín a fluvoxamín) alebo ak sa u vás objavia vedľajšie účinky liečby (predovšetkým vyrážka alebo opuch). Ak trpíte ochorením pečene

        alebo obličiek, váš lekár bude veľmi dôkladne kontrolovať váš zdravotný stav, kým budete užívať tento liek.


        Ako užívať Imnovid

      • Kapsuly nerozlamujte, neotvárajte ani nerozhrýzajte. Ak príde prášok z rozlomenej kapsuly Imnovidu do kontaktu s kožou, okamžite a dôkladne si umyte kožu mydlom a vodou.

      • Zdravotnícki pracovníci, ošetrujúci personál a rodinní príslušníci majú pri narábaní s blistrom alebo kapsulou používať jednorazové rukavice. Následne sa rukavice opatrne odstránia, aby sa zabránilo kontaktu s kožou, uložia sa do uzatvárateľného plastového polyetylénového vrecka

        a zlikvidujú sa v súlade s národnými požiadavkami. Ruky sa následne dôkladne umyjú vodou a mydlom. Ženy, ktoré sú tehotné alebo majú podozrenie, že by mohli byť tehotné, nesmú

        s blistrom alebo s kapsulou narábať.

      • Kapsuly prehĺtajte celé, najlepšie je ich zapiť vodou.

      • Kapsuly môžete užívať buď s jedlom alebo bez jedla.

      • Imnovid užívajte každý deň približne v rovnakom čase.


        Pri vyberaní kapsuly z blistra zatlačte len na jednu stranu kapsuly a tým ju pretlačte cez fóliu. Nepokúšajte sa tlačiť na stred kapsuly, tým by ste ju mohli rozlomiť.


        image


        Váš lekár vám poradí ako a kedy užívať Imnovid, ak máte problémy s obličkami a ste na dialyzačnej liečbe.


        Trvanie liečby Imnovidom

        V liečebných cykloch máte pokračovať, kým vám lekár nepovie, aby ste prestali.


        Ak užijete viac Imnovidu, ako máte

        Ak užijete viac Imnovidu ako máte, oznámte to lekárovi alebo choďte ihneď do nemocnice. Balenie lieku si vezmite so sebou.


        Ak zabudnete užiť Imnovid

        Ak zabudnete užiť Imnovid v stanovenom dni, užite ďalšiu kapsulu v obvyklom čase nasledujúci deň. Nezvyšujte počet kapsúl, ktoré užívate, aby ste nahradili neužitú dávku lieku Imnovid v

        predchádzajúci deň.


        Ak máte akékoľvek ďalšie otázky týkajúce sa použitia tohto lieku, opýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika.


  4. Možné vedľajšie účinky


    Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

    Závažné vedľajšie účinky


    Ak spozorujete ktorýkoľvek z nasledujúcich závažných vedľajších účinkov, prestaňte užívať Imnovid a okamžite vyhľadajte lekára – je možné, že potrebujete okamžitú lekársku pomoc:


    • horúčka, zimnica, bolesť hrdla, kašeľ, vredy v ústnej dutine alebo akékoľvek iné príznaky infekcie (spôsobenej nižším počtom bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekcii),

    • krvácanie alebo podliatiny bez príčiny, zahŕňajúce krvácanie z nosa a krvácanie z čriev alebo zo

      žalúdka (z dôvodu vplyvu na krvinky nazývané „krvné doštičky“),

    • zrýchlené dýchanie, zrýchlený pulz, horúčka alebo zimnica, malé až žiadne množstvo moča, závrat a vracanie, zmätenosť, bezvedomie (z dôvodu infekcie krvi nazývanej sepsa alebo septický šok),

    • závažná, pretrvavájuca alebo krvavá hnačka (pravdepodovne s bolesťou brucha alebo horúčkou)

      spôsobená baktériou nazývanou Clostridium difficile,

    • bolesť na hrudi alebo bolesť nôh a opuch, predovšetkým predkolení alebo lýtok (spôsobené krvnými zrazeninami),

    • dýchavičnosť (kvôli závažnej infekcii na hrudi, zápalu pľúc, srdcovému zlyhaniu alebo krvnej

      zrazenine),

    • opuch tváre, pier, jazyka a hrdla, ktorý môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním (v dôsledku závažných typov alergických reakcií nazývaných angioedém a anafylaktická reakcia),

    • určité typy nádorov kože (spinocelulárny karcinóm kože a bazocelulárny karcinóm kože), ktoré môžu spôsobiť zmeny vo vzhľadu kože alebo kožné výrastky. Ak si v priebehu užívania Imnovidu všimnete akýchkoľvek zmien na koži, informujte čo najskôr svojho lekára.

    • znovuobjavenie sa infekcie hepatitídy B, ktorá môže spôsobiť žltnutie kože a očí, tmavohnedo sfarbený moč, bolesť na pravej strane brucha, horúčku a pocit nevoľnosti alebo vracanie. Okamžite informujte svojho lekára, ak si všimnete ktorýkoľvek z týchto príznakov.

    • rozšírená vyrážka, vysoká telesná teplota, zväčšené lymfatické uzliny a postihnutie ďalších

      telesných orgánov (lieková reakcia s eozinofíliou a systémovými príznakmi, ktorá je tiež známa ako syndróm DRESS alebo syndróm precitlivenosti na liek, toxická epidermálna nekrolýza alebo Stevensov-Johnsonov syndróm). Ak sa u vás prejavia tieto príznaky, prestaňte pomalidomid užívať a ihneď kontaktujte svojho lekára alebo vyhľadajte lekársku starostlivosť. Pozri aj časť 2.


      Ak spozorujete ktorýkoľvek z nasledujúcich závažných vedľajších účinkov uvedených vyššie, prestaňte užívať Imnovid a okamžite vyhľadajte lekára – je možné, že budete potrebovať okamžitú lekársku pomoc:


      Ďalšie vedľajšie účinky

      Veľmi časté (môžu postihovať viac ako 1 z 10 osôb):

    • dýchavičnosť (dyspnoe)

    • infekcie pľúc (pneumónia alebo bronchitída),

    • infekcie nosa, prínosových dutín alebo hrdla spôsobené baktériou alebo vírusmi,


    • nízky počet červených krviniek, ktorý môže zapríčiniť anémiu spôsobujúcu únavu a slabosť,

    • nízke hodnoty draslíka v krvi (hypokaliémia), ktoré môžu spôsobiť slabosť, svalové kŕče, svalové bolesti, búšenie srdca (palpitácie), pocit brnenia alebo znecitlivenia, dýchavičnosť (dyspnoe), zmeny nálad,

    • vysoká hladina cukru v krvi,


    • strata chuti do jedla,

    • zápcha, hnačka alebo nevoľnosť,

    • nevoľnosť (vracanie),


    • nedostatok energie,

    • problémy so zaspávaním alebo spánkom,


    • závrat, tras,

    • svalové kŕče, svalová slabosť,

    • bolesť kostí, bolesť chrbta,


    • necitlivosť, pocit brnenia alebo pálenia na koži, bolesti v rukách alebo chodidlách (periférna senzorická neuropatia),

    • opuch tela, vrátane opuchu rúk alebo nôh.


      Časté (môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb):

    • pád,

    • krvácanie v lebke,

    • znížená schopnosť hýbať alebo cítiť (vnemy) vo vašich dlaniach, rukách, chodidlách a nohách spôsobená poškodením nervov (periférna senzorimotorická neuropatia),

    • necitlivosť, pocit brnenia alebo mravenčenia na koži (parestézia),

    • pocit točenia hlavy a s tím súvisiace ťažkosti stáť a normálne sa pohybovať,


    • opuch spôsobený zadržiavaním tekutiny,

    • žihľavka (urtikária),

    • vyrážky,

    • svrbenie kože,

    • pásový opar,


    • rýchly a nepravidelný srdcový rytmus (fibrilácia predsieni),

    • infarkt (bolesť na hrudi šíriaca sa do paží, krku, čeľuste, pocit potenia a dýchavičnosť, pocit na vracanie alebo vracanie)

    • bolesť na hrudníku, infekcia hrudníka,

    • zvýšený krvný tlak,


    • pokles počtu červených a bielych krviniek a krvných doštičiek súčasne (pancytopénia), ktoré spôsobí, že budete náchylnejší na krvácanie a modriny. Môžete sa cítiť unavený a slabý, a môže sa vám ťažko dýchať (môžete mať dýchavičnosť), tiež je u vás väčšia pravdepodobnosť vzniku infekcie,

    • pokles počtu lymfocytov (typ bielych krviniek) často spôsobený infekciou (lymfopénia),

    • nízke hladiny magnézia v krvi (hypomagneziémia), ktoré môžu spôsobiť únavu, celkovú slabosť, svalové kŕče, podráždenosť a môžu vyústiť do nízkych hladín kalcia (hypokalciémia), ktoré môžu spôsobiť necitlivosť a pocit brnenia v rukách, nohách alebo perách, svalové kŕče, svalovú slabosť, závraty, zmätenosť,

    • nízke hodnoty fosfátu (hypofosfatémie), ktoré môžu spôsobiť svalovú slabosť a podráždenie alebo zmätenosť,

    • vysoké hladiny kalcia v krvi (hyperkalciémia), ktoré môžu spôsobiť spomalenie reflexov

      a slabosť kostrových svalov,

    • vysoké hladiny draslíka v krvi, ktoré môžu vyvolať abnormálny rytmus srdca,

    • nízke hladiny sodíka v krvi, ktoré môžu spôsobiť únavu a zmätenosť, svalové "zášklby", kŕče (epileptické záchvaty) alebo kómu,

    • vysoké hladiny kyseliny močovej v krvi, čo môže spôsobiť formu artritídy nazývanú dna,

    • nízky tlak krvi, ktorý môže spôsobiť závrat alebo stratu vedomia,


    • príznaky podobné chrípke,

    • bolestivá alebo suchá ústna dutina,

    • zmeny chute,

    • bolesti brucha, opuch brucha,


    • pocit zmätenosti,

    • depresívna nálada,

    • strata vedomia, odpadnutie,

    • rozmazané videnie (katarakta),


    • poškodenie obličiek,

    • neschopnosť močiť,

    • abnormálne pečeňové testy,

    • infekcie močového traktu, ktoré môžu spôsobiť pocit pálenia pri močení alebo nutkanie na močenie,

    • bolesť v panve,

    • úbytok hmotnosti.


      Menej časté (môžu postihovať menej ako 1 zo 100 osôb):

    • mozgová mŕtvica (porážka),

    • zápal pečene (hepatitída), ktorý môže spôsobiť svrbenie kože, zožltnutie kože a očných bielkov (žltačka), svetlé sfarbenie stolice, tmavé sfarbenie moču a bolesť brucha,

    • rozpad nádorových buniek vedúci k uvoľneniu toxických látok do krvného obehu (syndróm z rozpadu nádoru). To môže mať za následok problémy s obličkami.

    • znížená funkcia štítnej žľazy, ktorá môže spôsobiť príznaky ako sú únava, letargia, svalová

      slabosť, znížená srdcová frekvencia, nárast telesnej hmotnosti.


      Neznáme (častosť sa nedá odhadnúť z dostupných údajov):

    • Rejekcia (odmietnutie) transplantovaného solídneho orgánu (ako je srdce alebo pečeň).


      Hlásenie vedľajších účinkov

      image

      image

      Ak sa u vás vyskytne akýkoľvek vedľajší účinok, obráťte sa na svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnú sestru. To sa týka aj akýchkoľvek vedľajších účinkov, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii. Vedľajšie účinky môžete hlásiť aj priamo na národné centrum hlásenia uvedené v Prílohe

      V. Hlásením vedľajších účinkov môžete prispieť k získaniu ďalších informácií o bezpečnosti tohto

      lieku.


  5. Ako uchovávať Imnovid


    Tento liek uchovávajte mimo dohľadu a dosahu detí.


    Nepoužívajte tento liek po dátume exspirácie, ktorý je uvedený na blistri a škatuli po EXP. Dátum exspirácie sa vzťahuje na posledný deň v danom mesiaci.


    Tento liek nevyžaduje žiadne zvláštne podmienky na uchovávanie.


    Nepoužívajte Imnovid, ak spozorujete poškodenie alebo prejavy nepovolenej manipulácie s balením lieku.


    Nelikvidujte lieky odpadovou vodou alebo domovým odpadom. Po skončení liečby nepoužitý liek vráťte do lekárne. Tieto opatrenia pomôžu chrániť životné prostredie.


  6. Obsah balenia a ďalšie informácie Čo Imnovid obsahuje

(E1520) a hydroxid amónny (E527).


Ako vyzerá Imnovid a obsah balenia

Imnovid 1 mg tvrdé kapsuly: Tmavomodrý nepriehľadný uzáver a žlté nepriehľadné telo s nápisom “POML 1 mg”.

Imnovid 2 mg tvrdé kapsuly: Tmavomodrý nepriehľadný uzáver a oranžové nepriehľadné telo

s nápisom “POML 2 mg”.

Imnovid 3 mg tvrdé kapsuly: Tmavomodrý nepriehľadný uzáver a zelené nepriehľadné telo s nápisom “POML 3 mg”.

Imnovid 4 mg tvrdé kapsuly: Tmavomodrý nepriehľadný uzáver a modré nepriehľadné telo s nápisom “POML 4 mg”.


Každé balenie obsahuje 14 alebo 21 kapsúl. Na trh nemusia byť uvedené všetky veľkosti balenia.


Držiteľ rozhodnutia o registrácii


Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG Plaza 254

Blanchardstown Corporate Park 2 Dublin 15, D15 T867

Írsko


Výrobca


Celgene Distribution B.V. Orteliuslaan 1000

3528 BD Utrecht

Holandsko


Táto písomná informácia bola naposledy aktualizovaná v :

Podrobné a aktuálne informácie o tomto lieku sú dostupné po naskenovaní QR kódu na vonkajšom obale smartfónom. Rovnaké informácie sú dostupné na tejto webovej stránke:

www.imnovid-eu-pil.com.


. Nájdete tam aj odkazy na ďalšie webové stránky o zriedkavých ochoreniach a ich liečbe.


PRÍLOHA IV


VEDECKÉ ZÁVERY A DÔVODY ZMENY PODMIENOK ROZHODNUTIA (ROZHODNUTÍ) O REGISTRÁCII

Vedecké závery


Vzhľadom na hodnotiacu správu Výboru pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) o periodicky aktualizovaných správach o bezpečnosti lieku (PSUR) pre pomalidomid dospel Výbor pre humánne lieky (CHMP) k týmto vedeckým záverom:


S ohľadom na dostupné údaje z literatúry týkajúce sa odvrhnutia transplantátu solídneho orgánu

a spontánne hlásenia, ktoré v niektorých prípadoch uvádzajú tesnú časovú súvislosť a s ohľadom na pravdepodobný mechanizmus účinku sa spravodajca PRAC domnieva, že je možné stanoviť príčinnú

súvislosť medzi pomalidomidom a odvrhnutím transplantátu solídneho orgánu. Spravodajca PRAC

prišiel k záveru, že informácie o lieku pre lieky s obsahom pomalidomidu majú byť náležite upravené. Výbor pre humánne lieky (CHMP) súhlasí s vedeckými závermi PRAC.

Dôvody zmeny podmienok rozhodnutia (rozhodnutí) o registrácii


Na základe vedeckých záverov pre pomalidomid je CHMP toho názoru, že pomer prínosu a rizika lieku (liekov) obsahujúceho (obsahujúcich) pomalidomid je nezmenený za predpokladu, že budú prijaté navrhované zmeny v informáciách o lieku.


CHMP odporúča zmenu podmienok rozhodnutia o registrácii (rozhodnutí o registrácii).