regeneron

Meloxidyl

Ce este Meloxidyl?


Meloxidyl este un medicament care conţine substanţa activă meloxicam. Meloxidyl este o suspensie orală de culoare verde pal (1,5 mg/ml) pentru câini şi (0,5 mg/ml) pentru pisici, care se amestecă în mâncare şi o soluţie injectabilă de culoare galbenă (5 mg/ml) pentru câini şi pisici, precum şi soluţie injectabilă (20 mg/ml) pentru bovine, porcine şi cai.


Meloxidyl este un medicament „generic”: aceasta înseamnă că Meloxidyl este similar cu un

„medicament veterinar de referinţă” deja autorizat în UE (Metacam). Au fost efectuate studii pentru a demonstra că Meloxidyl este „bioechivalent” cu medicamentul veterinar de referinţă.

Aceasta înseamnă că Meloxidyl este echivalent cu Metacam în modul în care este absorbit şi

utilizat de organism.


Pentru ce se utilizează Meloxidyl?


La câini, Meloxidyl se utilizează ca suspensie orală pentru ameliorarea inflamaţiei şi durerii în afecţiunile musculo-scheletice. Medicamentul se poate administra atât în afecţiuni acute (bruşte), apărute de exemplu după o leziune, cât şi în afecţiuni cronice (de lungă durată). Meloxidyl se utilizează, de asemenea, ca injecţie pentru reducerea durerii şi inflamaţiei după intervenţii chirurgicale, cum ar fi cele ortopedice sau pe ţesuturi moi.


La pisici, Meloxidyl se utilizează ca suspensie orală pentru ameliorarea inflamaţiei şi durerii în afecţiunile musculo-scheletice cronice, precum şi în reducerea durerii uşoare până la moderate după operaţii ca ovariohisterectomia sau intervenţii de mică chirurgie pe ţesuturi moi. La pisici, injecţia cu Meloxidyl se utilizează pentru reducerea durerii după operaţii ca ovariohisterectomia sau intervenţii de mică chirurgie pe ţesuturile moi.


La bovine, Metacam se utilizează împreună cu terapie antibiotică adecvată la reducerea semnelor clinice în infecţiile respiratorii acute, la viţei cu vârsta mai mare de o săptămână şi la


bovinele tinere care nu alăptează pentru a reduce semnele clinice de diaree în asociere cu terapie orală de rehidratare şi ca terapie adjuvantă în tratamentul mastitei acute, în asociere cu antibiotice.


La porcine, Meloxidyl în injecţie se utilizează în afecţiunile locomotorii neinfecţioase, pentru reducerea simptomelor de claudicaţie şi inflamaţie, precum şi ca terapie adjuvantă în tratamentul septicemiei şi toxemiei în perioada fătării (sindromul mastită-metrită-agalactie), împreună cu terapia antibiotică corespunzătoare.


La cai, Meloxidyl în injecţie se utilizează pentru ameliorarea inflamaţiei şi durerii în afecţiunile musculo-scheletice acute şi cronice şi pentru ameliorarea durerilor asociate cu colicile.


Cum acţionează Meloxidyl?


Meloxidyl conţine meloxicam, care aparţine clasei de medicamente numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Meloxicam acţionează prin inhibarea sintezei de prostaglandine. Întrucât prostaglandinele sunt substanţe care declanşează inflamaţie, durere, exsuda ie şi febră, meloxicamul reduce aceste reacţii.


Cum a fost studiat Meloxidyl?


Un studiu a analizat modul de absorbţie al Meloxidyl şi efectele acestuia în organism în comparaţie cu Metacam.


Ce beneficii a prezentat Meloxidyl pe parcursul studiilor?


Pe baza rezultatelor studiului, Meloxidyl a fost considerat a fi „bioechivalent” cu medicamentul de referinţă. Din această cauză, beneficiul Meloxidyl este considerat a fi acelaşi cu cel al medicamentului de referinţă.


Care sunt riscurile asociate cu Meloxidyl?


La câini şi pisici, efectele secundare asociate cu Meloxidyl sunt similare celor asociate cu alte AINS şi apar numai ocazional. Acestea cuprind pierderea poftei de mâncare, vărsături, diaree, scaune cu sânge şi apatie (lipsă de vitalitate). De obicei, ele apar în prima săptămână de tratament, au caracter temporar şi dispar la oprirea tratamentului. În cazuri foarte rare, pot fi grave sau fatale.


La bovine şi porcine, administrarea subcutanată, intramusculară, cât şi cea intravenoasă sunt bine tolerate, numai după administrarea subcutanată observându-se o uşoară umflătură trecătoare la locul injectării, la mai puţin de 10% din bovinele tratate în studii clinice.


La cai pot apărea reacţii anafilactoide (de hipersensibilitate) care trebuie tratate simptomatic. La locul injectării poate apărea o umflătură trecătoare care dispare fără nicio intervenţie.


Care sunt măsurile de precauţie pentru persoana care administrează medicamentul sau care intră în contact cu animalul?


Persoanele care sunt hipersensibile la AINS trebuie să evite contactul cu Meloxidyl. Dacă o persoană înghite medicamentul, trebuie cerut imediat sfatul medicului. Autoinjectarea accidentală poate provoca durere. În caz de autoinjectare, se va solicita imediat sfatul medicului şi i se va arăta acestuia prospectul sau eticheta produsului.

Care este perioada care trebuie acordată înainte de sacrificarea animalului şi de utilizare a cărnii pentru consum uman (perioada de aşteptare)?


După ultima administrare de Meloxidyl , trebuie să treacă 15 zile până când bovinele vor putea fi sacrificate, iar laptele nu poate fi utilizat timp de 5 zile. Porcinele şi caii nu trebuie sacrificaţi timp de 5 zile.


De ce a fost aprobat Meloxidyl?


Comitetul pentru produse medicamentoase de uz veterinar (CVMP) a concluzionat că, în conformitate cu cerinţele UE, a fost demonstrată bioechivalenţa Meloxidyl cu Metacam. Prin urmare, CVMP a considerat că beneficiile Meloxidyl sunt, ca şi pentru Metacam, mai mari decât riscurile asociate. Comitetul a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru Meloxidyl. Raportul beneficiu-risc poate fi găsit în modulul 6 din prezentul EPAR.


Alte informaţii despre Meloxidyl:


Comisia Europeană a acordat Ceva Santé Animal o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Meloxidyl, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 15 ianuarie 2007. Informaţiile privind modul de eliberare al acestui produs pot fi găsite pe eticheta cutiei.


Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în iulie 2010.

European Medicines Agency


EMEA/V/C/115


RAPORT EUROPEAN PUBLIC DE EVALUARE (EPAR) MELOXIDYL

Rezumat EPAR destinat publicului


Prezentul document este un rezumat al Raportului european public de evaluare. Scopul acestuia este de a explica modul în care evaluarea efectuată de către Comitetul pentru produse medicamentoase de uz veterinar (CVMP) pe baza documentaţiei furnizate a condus la recomandările privind condiţiile de utilizare.

Prezentul document nu poate înlocui o discuţie directă cu medicul veterinar. Dacă aveţi nevoie de informaţii suplimentare privind starea de sănătate sau tratamentul animalului dumneavoastră,

contactaţi medicul veterinar. Dacă dori i informa ii suplimentare pe baza recomandărilor

CVMP, citi i Dezbaterea tiin ifică (care face parte, de asemenea, din EPAR).


Pagina de pornire
A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V Z
BalgarskiCestinaDanskDeutschEesti-keelEllinikaEnglishEspanolFrancaisItalianoLatviesu-valodaLietuviu-kalbaMagyarMaltiNederlandsPolskiPortuguesSlovencinaSlovenscinaSuomiSvenska

© 2015.