Pagina de pornire Pagina de pornire

IntronA
interferon alfa-2b

Prospect: Informaţii pentru utilizator


IntronA 3 milioane UI/0,5 ml soluţie injectabilă sau perfuzabilă

interferon alfa-2b


Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament

deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.


Tulburările dentare şi ale gingiilor care pot conduce la pierderea danturii au fost raportate la pacienţii la care s-a administrat tratament asociat cu IntronA şi ribavirină. În plus, uscăciunea gurii poate avea un efect dăunător asupra danturii şi mucoasei bucale pe durata tratamentului asociat cu IntronA şi ribavirină. Este necesar să vă spălaţi pe dinţi de două ori pe zi şi să faceţi examene dentare regulate. În plus, unii pacienţi pot prezenta vărsături. Dacă aveţi această reacţie, asiguraţi-vă că v-aţi clătit bine gura după episod.


Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată infarct miocardic sau probleme cu inima; dacă aveţi în antecedente tulburări respiratorii sau pneumonie, tulburări de coagulare, afecţiuni hepatice, tulburări tiroidiene, diabet sau hipotensiune sau hipertensiune arterială.


Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi fost vreodată tratat pentru depresie sau orice alte tulburări psihice, stare de confuzie, stare de inconştienţă, gânduri de sinucidere sau tentative de suicid, sau aveţi istoric de abuz de o substanţe (de exemplu alcool sau droguri).


Asiguraţi-vă că informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi medicamentul chinezesc pe bază de plante

shosaikoto.


IntronA împreună cu alte medicamente

IntronA amplifică efectele substanţelor care încetinesc activitatea sistemului nervos, existând posibilitatea de a determina stare de somnolenţă. De aceea, întrebaţi medicul dumneavoastră sau

farmacistul în legătură cu consumul de băuturi alcoolice sau utilizarea de somnifere, sedative sau medicamente puternice pentru combaterea durerii.


Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi teofilină sau aminofilină pentru astm bronşic, sau dacă luaţi, sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusivdintre cele eliberate fără prescripţie medicală, întrucât dozele unor medicamente pot necesita ajustări în timpul tratamentului cu IntronA.


Pacienţii care au şi infecţie cu HIV: Acidoza lactică şi înrăutăţirea funcţiei hepatice sunt reacţii adverse asociate cu tratamentul cu terapia antiretrovirală cu activitate intensă (TARAI), un tratament administrat în infecţia cu HIV. Dacă sunteţi tratat cu TARAI, adăugarea de IntronA şi ribavirină poate să crească riscul acidozei lactice şi a insuficienţei hepatice. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza semnele şi simptomele sugestive pentru aceste afecţiuni (aveţigrijă să citiţi şi prospectulpentru ribavirină). În plus, pacienţii cărora li se administrează tratament asociat cu IntronA şi ribavirină, precum şi zidovudină pot prezenta un risc crescut de a dezvolta anemie (număr scăzut de celule sanguine roşii).


Dacă dumneavoastră utilizaţi telbivudină împreună cu interferon alfa-2a pegilat sau orice medicament de tip interferon injectabil, prezentaţi un risc mai mare de apariţie a neuropatiei periferice (senzaţii de amorţeală, furnicături și/sau arsură la nivelul mâinilor şi/sau picioarelor). Aceste evenimente pot fi de asemenea mai severe. Prin urmare, asocierea de IntronA şi telbivudină este contraindicată.


Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice

alte medicamente, inclusivdintre cele eliberate fără prescripţie medicală.


IntronA împreună cu alimente, băuturi şi alcool

În timpul tratamentului cu IntronA, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să consumaţi mai multe lichide, pentru a preveni scăderea tensiunii arteriale.


Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Studiile la animale gestante au evidenţiat că interferonii au provocat uneori avort.

Efectul asupra sarcinii la om este necunoscut.

Dacă vi sa prescris IntronA în asociere cu ribavirină, ribavirinapoate fi foarte dăunătoare pentru copilul nenăscut, de aceea atât pacienţii de sex feminin, cât şi cei de sex masculin trebuie să fie deosebit de precauţi în activitatea lor sexuală, dacă există vreo probabilitate de sarcină:

Spălaţi-vă mâinile cu atenţie.


Măsurarea dozei de IntronA

Scoateţi capacul flaconului. Curăţaţi dopul de cauciuc al flaconului care conţine soluţia de IntronA cu

un tampon dezinfectant.

Scoateţi seringa din ambalaj. Nu atingeţi vârful seringii. Luaţi acul şi fixaţi-l bine în vârful seringii. Îndepărtaţi învelişul de protecţie al acului, fără să atingeţi acul şi umpleţi seringa cu aer, trăgând pistonul până la nivelul care reprezintă doza prescrisă de medicul dumneavoastră.

Ţineţi flaconul cu IntronA în poziţie verticală fără să atingeţi cu mâna partea superioară dezinfectată a

flaconului.

Introduceţi acul în flaconul cu soluţia de IntronA şi injectaţi aer în flacon.

Cu o mână, întoarceţi flaconul şi seringa cu partea superioară în jos. Aveţi grijă ca vârful acului să rămână în soluţia de IntronA. Cu cealaltă mână veţi putea acţiona pistonul seringii. Trageţi uşor pistonul pentru a extrage în seringă doza necesară prescrisă de medicul dumneavoastră.

Scoateţi acul din flacon şi verificaţi să nu existe bule de aer în seringă. Dacă observaţi bule, trageţi pistonul uşor înapoi; loviţi uşor seringa, ţinând acul îndreptat în sus, până în momentul dispariţiei bulelor. Împingeţi uşor pistonul până ajunge în dreptul dozei corecte. Reaşezaţi învelişul de protecţie pe ac şi puneţi seringa cu acul fixat, pe o suprafaţă plană.


Aveţi grijă ca soluţia să aibă temperatura camerei, până la 25C. Dacă soluţia este rece, încălziţi seringa ţinând-o între palme. Verificaţi vizual soluţia înainte de a o administra: aceasta trebuie să fie limpede şi incoloră. Nu utilizaţi soluţia dacă apar modificări de culoare sau dacă există particule. În acest moment vă puteţi injecta doza.


Injectarea soluţiei

Alegeţi locul injectării. Cele mai bune locuri pentru injectare sunt ţesuturile care au un strat de grăsime între piele şi muşchi: coapsă, zona exterioară a braţului (puteţi avea nevoie de ajutorul unei alte persoane pentru a vă administra injecţia în acest loc), abdomen (exceptând zona ombilicului sau a taliei). Dacă sunteţi foarte slab, administraţi injecţia numai în coapsă sau în zona exterioară a braţului. Schimbaţi de fiecare dată locul injectării.


Curăţaţi şi dezinfectaţi suprafaţa de piele de la locul în care urmează să faceţi injecţia. Aşteptaţi ca zona să se usuce. Îndepărtaţi învelişul de protecţie al acului. Cu o mână, realizaţi un pliu cutanat.. Cu cealaltă mână, ţineţi seringa în poziţia în care ţineţi un creion.. Introduceţi acul în piele dintr-un unghi de 45până la 90. Injectaţi soluţia, împingând uşor pistonul până la capăt.

Scoateţi acul din piele. Apăsaţi locul injectării cu un mic bandaj sau tifon, dacă este necesar, câteva

secunde. Nu masaţi locul injectării. Dacă sângerează, acoperiţi-l cu un bandaj adeziv.

Flaconul şi materialele de unică folosinţă pentru injecţie trebuie aruncate. Aruncaţi seringa şi acul în

condiţii de siguranţă, într-un recipient închis.