Pagina de pornire Pagina de pornire

Livensa
testosterone

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR


Livensa 300 micrograme/24 ore, plasture transdermic

Testosteron


Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.


În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Livensa şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Livensa

  3. Cum să utilizaţi Livensa.

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Livensa

  6. Informaţii suplimentare


  1. CE ESTE LIVENSA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ


    Produsul medicinal nu mai este autorizat

    Livensa este un plasture transdermic ce eliberează în mod constant cantităţi mici de testosteron, care este absorbit prin piele, în sânge. Testosteronul din compoziţia Livensa este identic cu hormonul produs în mod natural de către organism, la bărbaţi şi la femei.


    După îndepărtarea ovarelor, concentraţia de testosteron scade la jumătate, comparativ cu cea de dinaintea operaţiei. Scăderea concentraţiei de testosteron a fost asociată cu o dorinţă sexuală scăzută, reducerea gândurilor cu caracter sexual şi reducerea excitaţiei sexuale. Aceste probleme pot determina disconfort personal sau probleme în relaţiile intime. Termenul medical pentru această afecţiune este de

    „disfuncţie sexuală cu diminuarea libidoului”, numită şi DSDL.


    Livensa este utilizat pentru tratarea DSDL.

    Livensa este destinat utilizării de către femei cu vârsta de până la 60 ani care:

    • au o dorinţă sexuală scăzută, care determină disconfort sau îngrijorare şi

    • au suferit o operaţie de îndepărtare a ambelor ovare şi

    • au suferit o operaţie de îndepărtare a uterului (histerectomie) şi

    • urmează tratament cu estrogeni.


      Este posibil să dureze mai mult de o lună până când veţi observa o îmbunătăţire. Dacă după 3-6 luni de tratament, nu observaţi un efect pozitiv al utilizării Livensa, trebuie să vă informaţi medicul, care vă va sugera întreruperea tratamentului.


  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI LIVENSA Nu utilizaţi Livensa

    • dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la testosteron sau la oricare dintre celelalte componente ale Livensa (vezi punctul „Informaţii suplimentare” de la sfârşitul acestui prospect).

    • dacă ştiţi că aţi avut în trecut, dacă aveţi în prezent sau dacă credeţi că aţi putea avea cancer de sân sau orice alt tip de cancer pe care medicul dumneavoastră l-a descris ca fiind determinat sau stimulat de hormonii feminini estrogeni; aceste cancere sunt numite cancere „dependente de estrogeni”.

    • dacă aveţi orice altă afecţiune datorită căreia medicul dumneavoastră consideră că nu trebuie să utilizaţi estrogen şi/sau testosteron.


      Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Livensa

    • dacă aţi avut în trecut boli de inimă, de ficat sau de rinichi. Edemele pot fi o complicaţie gravă datorată dozelor mari de testosteron; cu toate acestea, nu se prevede apariţia acestuia în cazul dozei mici de testosteron administrată prin plasturele Livensa.

    • dacă aveţi un cancer al mucoasei care acoperă uterul (cancer endometrial), trebuie să ştiţi că există puţine informaţii disponibile cu privire la efectele testosteronului asupra mucoasei care acoperă uterul (endometrul)

    • dacă aveţi diabet zaharat, întrucât testosteronul poate scădea concentraţia de glucoză din sânge.

    • dacă aţi avut în trecut acnee intensă de tip adult, pilozitate pe corp sau pe faţă, căderea părului, mărirea clitorisului, îngroşarea vocii sau răguşeală.


    Dacă aveţi una dintre problemele enumerate mai sus, întrebaţi-vă medicul înainte de a începe să utilizaţi Livensa. Medicul vă va sfătui ce trebuie să faceţi.


    Eficacitatea Livensa este redusă, în cazul în care urmaţi tratament cu un anumit tip de estrogen („estrogeni ecvini conjugaţi”). De aceea, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre tipul de estrogen pe care îl utilizaţi; medicul vă va indica ce tip de estrogen puteţi utiliza împreună cu Livensa.


    Dacă întrerupeţi tratamentul cu estrogen, trebuie să întrerupeţi şi utilizarea Livensa. Nu uitaţi că administrarea estrogenilor trebuie să se facă numai pe cea mai scurtă durată posibil.


    Utilizaţi Livensa numai atât timp cât observaţi existenţa unui efect pozitiv al tratamentului. Nu există informaţii privind siguranţa unui tratament cu Livensa mai lung de 12 luni.


    Produsul medicinal nu mai este autorizat

    Sunt disponibile date limitate privind utilizarea la femeile cu vârsta peste 60 ani. Livensa este destinat pentru utilizare de către femei cu vârsta sub 60 ani la care s-au îndepărtat ambele ovare şi uterul.


    Nu se ştie dacă Livensa creşte riscul de cancer de sân şi de cancer endometrial. Medicul vă va supraveghea cu atenţie pentru a depista apariţia cancerului de sân şi a cancerului endometrial.


    Copii şi adolescenţi

    Nu se recomandă utilizarea Livensa la copii şi adolescenţi.


    Folosirea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.


    Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi tratament de subţiere a sângelui (anticoagulant).


    Sarcina şi alăptarea

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

    Livensa este indicat numai pentru femeile aflate la menopauză, menopauză instalată în urma îndepărtării ovarelor şi a uterului. Nu utilizaţi Livensa dacă sunteţi sau bănuiţi că sunteţi gravidă sau dacă puteţi rămâne gravidă, deoarece acest medicament poate dăuna copilului nenăscut.

    Nu utilizaţi Livensa în cazul în care alăptaţi, deoarece poate dăuna copilului.


    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    În timp ce utilizaţi Livensa, puteţi conduce vehicule şi folosi utilaje.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI LIVENSA


    Utilizaţi întotdeauna Livensa exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură în legătură cu instrucţiunile sau dacă doriţi mai multe informaţii. Doza uzuală este de un plasture de două ori pe săptămână (la fiecare 3 sau 4 zile),

    vezi mai jos „Cum şi când să schimbaţi plasturele”. Substanţa activă este eliberată din plasture, în mod constant, pe durata a 3 sau 4 zile (corespunzând dozei de 300 micrograme per 24 ore) şi este absorbită prin piele.


    Unde să aplicaţi plasturele

    • Aplicaţi plasturele la nivelul abdomenului inferior, sub talie. Nu lipiţi plasturele la nivelul sânilor sau feselor.


      image


      Asiguraţi-vă că pielea de la locul de aplicare este:

      • curată şi uscată (fără loţiuni, creme şi pudre)

      • cât mai netedă posibil (fără riduri sau cute majore ale pielii)

      • nu este tăiată sau iritată (fără erupţii sau alte probleme de piele)

      • improbabil să se frece excesiv de îmbrăcăminte

        Produsul medicinal nu mai este autorizat

      • de preferinţă fără păr.


    • Când schimbaţi plasturele, aplicaţi noul plasture pe o zonă diferită de piele de pe abdomen, altfel creşte riscul de apariţie a unei iritaţii pe piele.


    • Purtaţi numai un singur plasture odată.


    • Dacă utilizaţi şi plasturi cu estrogen, asiguraţi-vă că plasturele Livensa şi plasturele cu estrogen nu se suprapun.


    • Timp de cel puţin o săptămână după îndepărtarea unui plasture, nu trebuie să aplicaţi unul nou în aceeaşi zonă.


    Cum să aplicaţi plasturele

    Pasul 1 Rupeţi plicul pentru a-l deschide. Nu utilizaţi foarfece, pentru a nu deteriora, din greşeală, plasturele. Scoateţi plasturele. Aplicaţi plasturele imediat după ce l-aţi scos din plic.


    image


    Pasul 2 Ţinând plasturele, îndepărtaţi jumătate din învelişul de protecţie care acoperă partea adezivă a plasturelui. Nu atingeţi cu degetele partea adezivă a plasturelui.


    image

    Pasul 3 Aplicaţi partea adezivă a plasturelui pe zona aleasă de piele. Apăsaţi ferm partea adezivă a plasturelui pe locul respectiv, timp de aproximativ 10 secunde.


    image


    Pasul 4 Îndoiţi uşor plasturele şi îndepărtaţi cu grijă cealaltă jumătate a învelişului de protecţie.

    Apăsaţi ferm întregul plasture pe piele, cu palma, timp de aproximativ 10 secunde. Verificaţi cu degetele dacă marginile plasturelui sunt bine lipite. În cazul în care o zonă a plasturelui se desprinde, apăsaţi zona respectivă.


    image


    Cum şi când să schimbaţi plasturele

    • Va trebui să schimbaţi plasturele la fiecare 3 sau 4 zile, ceea ce înseamnă să utilizaţi doi plasturi pe săptămână. Aceasta înseamnă că veţi purta un plasture timp de 3 zile, iar pe celălalt timp de 4 zile. Alegeţi-vă două zile ale săptămânii în care doriţi să schimbaţi plasturele; schimbaţi întotdeauna plasturele în aceste două zile ale săptămânii.


      Produsul medicinal nu mai este autorizat

      De exemplu: Dacă doriţi să începeţi tratamentul într-o zi de luni, va trebui să schimbaţi întotdeauna plasturele în zilele de joi şi luni.


      o Duminică + Miercuri

      • Luni + Joi

        • Marţi + Vineri

        • Miercuri + Sâmbătă

        • Joi + Duminică

        • Vineri + Luni

        • Sâmbătă + Marţi


        Pentru a vă aminti mai uşor, bifaţi pe cutie zilele pe care le-aţi ales pentru schimbarea plasturelui.


    • În ziua aleasă pentru schimbarea plasturelui, îndepărtaţi plasturele utilizat şi aplicaţi imediat unul nou, pe o zonă diferită de piele de pe abdomen. Continuaţi tratamentul atât timp cât medicul vă recomandă acest lucru.


    • Îndoiţi în jumătate plasturele utilizat, cu partea adezivă spre interior, apoi aruncaţi-l într-un loc ferit, pentru a nu ajunge la îndemâna copiilor (de exemplu, într-un coş de gunoi).

      Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere (nu le aruncaţi în toaletă). Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.


      Cum trebuie să procedaţi la duş, baie şi exerciţii fizice?

      Puteţi face duş, baie, puteţi înota şi face exerciţii fizice în mod normal în timp ce purtaţi plasturele. Plasturele va rămâne aplicat pe piele în aceste situaţii. Totuşi, zona în care este aplicat plasturele nu trebuie frecată intens.

      Cum trebuie să procedaţi când faceţi plajă?

      Asiguraţi-vă întotdeauna că plasturele este acoperit de îmbrăcăminte.


      Ce trebuie să faceţi dacă plasturele sau marginile sale se desprind sau în cazul căderii plasturelui?

      Dacă plasturele începe să se desprindă, îl puteţi lipi la loc apăsându-l cu fermitate. Dacă nu puteţi lipi plasturele, înlăturaţi-l şi utilizaţi unul nou. Continuaţi să utilizaţi aceeaşi schemă de schimbare a plasturilor în zilele alese, chiar dacă va determina îndepărtarea unui plasture după ce l-aţi purtat mai puţin de 3-4 zile.


      Dacă utilizaţi mai mulţi plasturi decât trebuie

      Dacă aţi aplicat mai mult de un plasture odată

      Îndepărtaţi toţi plasturii aplicaţi pe piele şi discutaţi cu medicul sau farmacistul; ei vă vor recomanda cum să continuaţi tratamentul cu Livensa. Supradozajul cu Livensa este puţin probabil, în condiţiile utilizării conform recomandărilor, deoarece, după îndepărtarea plasturelui, testosteronul este înlăturat rapid de către organism.


      Dacă uitaţi să utilizaţi un plasture

      Dacă uitaţi să schimbaţi un plasture

      Schimbaţi plasturele imediat ce vă amintiţi, apoi continuaţi cu schema normală de schimbare a plasturilor în zilele alese, chiar dacă va determina îndepărtarea unui plasture după ce l-aţi purtat timp de mai puţin de 3-4 zile.

      Păstrând schema normală de schimbare a plasturilor, vă va fi mai uşor să vă reamintiţi când trebuie să vă schimbaţi plasturele.


      Produsul medicinal nu mai este autorizat

      Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.


  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

    Ca toate medicamentele, Livensa poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Informaţi-vă imediat medicul:

    • dacă observaţi căderea părului (o reacţie adversă frecventă care poate afecta cel mult 1 persoană

      din 10), mărirea clitorisului (o reacţie adversă mai puţin frecventă care poate afecta cel mult 1 persoană din 100), creşterea pilozităţii la nivelul bărbiei şi al buzei superioare (o reacţie adversă foarte frecventă care poate afecta mai mult de 1 persoană din 10), îngroşarea vocii sau răguşeală (o reacţie adversă frecventă), chiar dacă aceste reacţii sunt uşoare. Ele sunt, de regulă, reversibile după întreruperea tratamentului cu Livensa.


      Va trebui să vă autoevaluaţi în ceea ce priveşte apariţia acneei intense (o reacţie adversă frecventă), a creşterii pilozităţii la nivelul feţei, a căderii părului, îngroşării vocii şi măririi clitorisului, toate acestea putând fi semnele unor reacţii adverse determinate de testosteron, substanţa activă a Livensa.


    • dacă observaţi reacţii ale pielii la nivelul locului de aplicare (o reacţie adversă foarte frecventă), cum sunt înroşirea pielii, edem sau apariţia băşicilor (flictene). În cazul apariţiei unor reacţii severe la locul de aplicare, tratamentul trebuie întrerupt.


      Alte reacţii adverse frecvente

      Majoritatea acestora sunt uşoare şi reversibile.

    • migrenă

    • insomnie/incapacitate de a dormi bine

    • dureri la nivelul sânilor

    • creştere în greutate

    • durere de stomac

    Alte reacţii adverse mai puţin frecvente

    Majoritatea acestora sunt uşoare şi reversibile.

    • sinuzită (inflamaţia sinusului nazal)

    • valori anormale ale factorului de coagulare

    • hipersensibilitate (reacţii alergice)

    • poftă de mâncare crescută

    • agitaţie

    • anxietate

    • tulburarea atenţiei

    • disgeuzie (perturbarea simţului gustului)

    • tulburări de echilibru

    • hiperestezie (creşterea anormală a sensibilităţii la stimuli)

    • parestezie orală (senzaţie de furnicături sau de amorţeală la nivelul gurii)

    • atac ischemic tranzitor (accident vascular cerebral minor)

    • diplopie (vedere dublă)

    • înroşirea ochilor

    • palpitaţii (bătăi rapide şi neregulate ale inimii)

    • congestie nazală

    • senzaţie de constricţie la nivelul gâtului

    • diaree

    • senzaţie de uscăciune a gurii

    • greaţă

    • eczemă

    • transpiraţii în exces

    • acnee rozacee (înroşirea feţei)

    • artrită

      Produsul medicinal nu mai este autorizat

    • chist mamar

    • mărirea clitorisului

    • prurit genital (senzaţie de mâncărime la nivel genital)

    • senzaţie de arsură vaginală

    • anasarcă (umflarea generalizată la nivelul pielii)

    • astenie (lipsă de energie şi putere)

    • senzaţie de constricţie la nivelul pieptului

    • disconfort la nivelul pieptului

    • valori anormale ale fibrinogenului în sânge (coagulare anormală a sângelui)

    • frecvenţă cardiacă crescută

    • valori crescute ale alanin aminotransferazei, aspartat aminotransferazei, bilirubinei sanguine, teste funcţionale hepatice anormale, valori crescute ale trigliceridelor în sânge, (toate fiind măsuri ale funcţiei hepatice).


      Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.


  5. CUM SE PĂSTREAZĂ LIVENSA


    • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

    • Nu utilizaţi Livensa după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe plic după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

    • A nu se păstra la temperaturi peste 30ºC.

    • A nu se păstra la frigider sau congela.

    • Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei (nu le aruncaţi în toaletă) sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE


Ce conţine Livensa

Substanţa activă este testosteronul. Fiecare plasture conţine testosteron 8,4 mg, care eliberează 300 micrograme testosteron în decurs de 24 ore.


Celelalte componente sunt: sorbitan oleat, copolimer 2-etilhexilacrilat–1-vinil-2-pirolidonă. Stratul de suport

Membrană de susţinere translucidă, din polietilenă, inscripţionată cu cerneală, care conţine sunset yellow FCF (E110), latolrubină BK (E180) şi pigment albastru de ftalocianină de cupru.

Învelişul de protecţie ocluziv Film din poliester siliconat.


Cum arată Livensa şi conţinutul ambalajului

Livensa este un plasture subţire, transparent, oval, pe care este inscripţionat „T001”. Fiecare plasture este ambalat într-un plic.

Sunt disponibile următoarele mărimi de ambalaj: 2, 8 şi 24 plasturi. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.


Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Warner Chilcott Deutschland GmbH Dr.-Otto-Röhm-Strasse 2-4

64331 Weiterstadt Germania


image

Warner Chilcott France

Produsul medicinal nu mai este autorizat

Parc d’activité de la Grande Brèche 5 rue Désir Prévost

91070 Bondoufle Franţa


Acest prospect a fost aprobat în


Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agenţiei Europene a Medicamentului


ANEXA IV


Produsul medicinal nu mai este autorizat

JUSTIFICARE PENTRU O REÎNNOIRE SUPLIMENTARĂ

Justificare pentru o reînnoire suplimentară


Având în vedere datele obţinute ulterior acordării autorizaţiei iniţiale de punere pe piaţă, CHMP consideră că raportul între beneficiile şi riscurile implicate de Livensa rămâne unul pozitiv, dar recomandă ca profilul de siguranţă al acestuia să fie monitorizat strict din următoarele motive:


Administrarea în afara indicaţiilor autorizate reprezintă un risc privind siguranţa. Preocuparea CHMP este legată de faptul că datele provenite din studiul THIN (The Health Improvement Database - Baza de date privind ameliorarea stării de sănătate) sugerează că în aproximativ 70% din cazuri, medicamentul este utilizat în afara indicaţiilor autorizate.


CHMP a decis că DAPP trebuie să continue să depună RPAS-uri la intervale de 6 luni.


Produsul medicinal nu mai este autorizat

Prin urmare, având în vedere profilul de siguranţă al Livensa, care impune depunerea de RPAS-uri la intervale de 6 luni, CHMP a stabilit că DAPP are obligaţia de a depune o cerere de reînnoire suplimentară în termen de 5 ani.