Pagina de pornire Pagina de pornire

Fertavid
follitropin beta

Prospect: Informaţii pentru utilizator


Fertavid 50UI/0,5 ml soluţie injectabilă Fertavid 75UI/0,5 ml soluţie injectabilă Fertavid 100UI/0,5 ml soluţie injectabilă Fertavid 150UI/0,5 ml soluţie injectabilă Fertavid 200UI/0,5 ml soluţie injectabilă


folitropină beta


Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Doza de început este stabilită de medicul dumneavoastră. Doza este menţinută cel puţin în primele patru zile. După aceasta, doza dumneavoastră poate fi modificată pe baza răspunsului ovarian. Când există un număr suficient de foliculi de mărime corespunzătoare, este indusă faza finală a maturării foliculilor prin administrarea de hCG. Recuperarea oului (ouălelor) este realizată 34-35 ore mai târziu.


Dozarea la bărbaţi


Fertavid este, de obicei, prescris în doză de 450 UI pe săptămână, de cele mai multe ori în trei doze de 150 UI, în asociere cu un alt hormon (hCG) pentru cel puţin 3 sau 4 luni. Perioada de tratament acoperă timpul de dezvoltare a spermei şi perioada de timp în care sunt aşteptate îmbunătăţiri.Dacă producţia de spermă nu a început după această perioadă, tratamentul se poate prelungi cu cel puţin

18 luni.

Cum se administrează injecţiile


Prima injecţie de Fertavid trebuie administrată numai în prezenţa unui medic sau asistent medical. Injecţiile pot fi administrate lent într-un muşchi (de exemplu în fesă, coapsă sau braţ) sau sub piele (de exemplu în peretele abdominal inferior).

Când este administrată într-un muşchi injectarea trebuie realizată de către medic sau asistenta medical. Când este administrată sub piele, injectarea poate fi făcută, în unele cazuri, de dumneavoastră sau de

partenerul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va spune când şi cum să faceţi asta. Dacă vă injectaţi singuri Fertavid, urmaţi instrucţiunile de utilizare din paragraful următor, pentru ca Fertavid

să fie administrat corect şi cu minim disconfort.


Instrucţiuni de utilizare


Etapa 1 – Prepararea seringii

Pentru administrarea Fertavid trebuie utilizate seringi şi ace sterile de unică folosinţă. Volumul seringii trebuie să fie suficient de mic pentru ca doza prescrisă să fie administrată cu o precizie rezonabilă. Fertavid soluţie injectabilă este disponibil în flacoane de sticlă. Nu folosiţi soluţia dacă aceasta conţine particule sau nu este limpede. Întâi trebuie să scoateţi capacul detaşabil al flaconului. Montaţi acul la seringă şi perforaţi cu acul dopul de cauciuc al flaconului (a). Aspiraţi soluţia în seringă (b) şi înlocuiţi acul cu un ac pentru injecţie (c). În final ţineţi seringa cu acul îndreptat în sus şi loviţi uşor corpul seringii pentru ca bulele de aer să urce la suprafaţă; apoi apăsaţi pistonul până când tot aerul este scos şi rămâne în seringă numai soluţia Fertavid (d). Dacă este nevoie, pistonul poate fi apăsat şi mai mult pentru a ajusta volumul care va fi administrat.


Medicamentul nu mai este autorizat

image


Etapa 2 – Locul injectării

Cel mai bun loc pentru injecţia sub piele este în abdomenul inferior în jurul buricului (e) acolo unde există mai multă piele şi ţesut gras. Trebuie să schimbaţi puţin locul de injectare de fiecare dată. Este posibilă injectarea în alte locuri. Medicul dumneavoastră sau asistentul medical vă pot spune unde să faceţi injecţia.


Etapa 3 – Pregătirea zonei

Câteva bătăi uşoare la locul injecţiei vor stimula micile terminaţii nervoase şi vor reduce disconfortul din momentul introducerii acului. Spălaţi-vă mâinile şi dezinfectaţi locul de injectare (de exemplu cu

clorhexidină 0,5%) pentru a îndepărta orice bacterie de pe suprafaţa pielii. Dezinfectaţi locul pe

aproximativ cinci centimetri în jurul locului de pătrundere a acului şi lăsaţi dezinfectantul să se usuce cel puţin un minut înainte de a continua.


Etapa 4 – Introducerea acului

Ciupiţi puţin pielea. Cu cealaltă mână introduceţi acul la un unghi de 90 de grade cu suprafaţa pielii aşa cum este arătat în figură (f).

image


Etapa 5 – Verificarea poziţiei corecte a acului

Dacă acul este corect poziţionat, pistonul se trage destul de greu înapoi. Orice cantitate de sânge trasă înapoi în seringă arată că vârful acului a pătruns într-o venă sau arteră. Dacă se întâmplă acest lucru,

scoateţi seringa, acoperiţi locul injectării cu un tampon care conţine dezinfectant şi ţineţi apăsat;

sângerarea se va opri după 1-2 minute. Nu mai folosiţi soluţia respectivă. Reîncepeţi cu Etapa 1

folosind o seringă nouă, ace noi şi un nou flacon de Fertavid.


Etapa 6 – Injectarea soluţiei

Împingeţi pistonul încet şi constant astfel încât soluţia să fie injectată corect şi structura pielii să nu fie afectată.


Etapa 7 – Îndepărtarea seringii

Scoateţi seringa rapid şi ţineţi apăsat pe locul injectării cu un tampon cu dezinfectant. Un masaj uşor al locului – menţinând încă apăsarea – ajută la dispersarea soluţiei de Fertavid şi la înlăturarea oricărui disconfort.


Medicamentul nu mai este autorizat

Orice cantitate de soluţie neutilizată trebuie aruncată. Nu amestecaţi Fertavid cu niciun alt medicament.


Dacă utilizaţi mai mult Fertavid decât trebuie


Spuneţi imediat medicului dumneavoastră.


O doză prea mare de Fertavid poate duce la hiperstimularea ovarelor (SHSO). Puteţi resimţi aceasta ca o durere la nivelul stomacului. Dacă aveţi dureri la nivelul stomacului spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Vezi de asemenea pct. 4 „Reacţii adverse posibile”


Dacă uitaţi să utilizaţi Fertavid


Dacă uitaţi să utilizaţi o doză, nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră.


Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.


  1. Reacţii adverse posibile


    Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.


    Reacții adverse grave la femei O complicaţie a tratamentului cu FSH este hiperstimularea ovarelor. Hiperstimularea ovariană poate evolua într-o afecțiune medicală numită sindrom de hiperstimulare ovariană (SHSO), care poate fi o afecțiune medicală gravă. Riscul poate fi redus prin monitorizarea atentă a dezvoltării foliculare în timpul tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va face ecografii ale ovarelor pentru a monitoriza cu atenție numărul de foliculi maturați. De asemenea, medicul dumneavoastră poate monitoriza concentraţiile de hormoni din sânge. Primele simptome sunt dureri în stomac, stare de rău sau diaree. În cazurile mai severe simptomele pot include mărirea ovarelor,

    acumularea de lichid la nivelul abdomenului şi/sau a toracelui, (care poate cauza creștere bruscă în greutate din cauza acumulării de lichid) și apariția cheagurilor de sânge în circulaţie. Vezi „Atenționări și precauții” de la pct. 2.

    Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri la nivelul stomacului, sau vreunul din celelalte simptome de hiperstimulare ovariană, chiar dacă ele apar la câteva zile după ultima injecţie.


    Dacă sunteți femeie:

    Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):

    • Cefalee

    • Reacţii la locul injectării (cum ar fi vânătaie, durere, roşeaţă, edem şi prurit)

    • Sindrom de hiperstimulare ovariană (SHSO)

    • Durere pelvină

    • Durere la nivelul stomacului şi/sau balonare


      Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):

    • Acuze la nivelul sânului (inclusiv sensibilitate)

    • Diaree, constipaţie sau disconfort la nivelul stomacului

    • Creştere în dimensiune a uterului

    • Senzaţie de rău

    • Reacţii de hipersensibilitate (cum ar fi eritem, roşeaţă, urticarie şi prurit)

    • Chisturi ovariene sau creşterea în dimensiuni a ovarelor

    • Torsiune ovariană (răsucirea ovarelor)

    • Sângerare vaginală


      Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)

    • Cheaguri de sânge (acestea pot apărea şi în absenţa unei suprastimulări nedorite a ovarelor, vezi

      Medicamentul nu mai este autorizat

      „Atenționări și precauții” de la pct. 2).


      Au fost raportate de asemenea sarcină în afara uterului (sarcină ectopică), avort şi sarcini multiple. Aceste reacţii adverse nu sunt considerate a fi legate de utilizarea Fertavid, dar sunt legate de Tehnicile de Reproducere Asistată (TRA) sau sarcină consecutivă.


      Dacă sunteţi bărbat

      Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):

    • Acnee

    • Reacţii la locul injectării (cum ar fi întărire şi durere)

    • Cefalee

    • Erupţii cutanate

    • Dezvoltarea sânilor

    • Chist testicular


    Raportarea reacţiilor adverse

    Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea

    image

    includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat în

    Anexa V. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind

    siguranţa acestui medicament.


  2. Cum se păstrează Fertavid


Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.


Păstrarea de către farmacist

A se păstra la 2C – 8C (la frigider). A nu se congela.

Păstrarea de către pacienţi

Aveţi două opţiuni:

  1. A se păstra la 2C – 8C (la frigider). A nu se congela

  2. A se păstra la sau sub sub 25C (la temperatura camerei), pentru o singură perioadă de maxim 3 luni. Notaţi momentul de când începeţi să păstraţi medicamentul în afara frigiderului.


A se păstra flaconul (flacoanele) în cutie.

Conţinutul unui flacon trebuie utilizat imediat după perforarea dopului de cauciuc.

Nu utilizaţi Fertavid după data de expirare înscrisă pe etichetă şi cutie după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.


Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.


6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii Ce conţine Fertavid

Substanța activă este folitropină beta.


Fertavid 50 UI/0,5 ml soluţie injectabilă: Fiecare flacon conţine substanţa activă folitropină beta, un hormon cunoscut ca hormon foliculo-stimulant (FSH) cu o concentraţie de 50 UI în0,5 ml soluţie apoasă per flacon.


Medicamentul nu mai este autorizat

Fertavid 75 UI/0,5 ml soluţie injectabilă: Fiecare flacon conţine substanţa activă folitropină beta, un hormon cunoscut ca hormon foliculo-stimulant (FSH) cu o concentraţie de 75 UI în 0,5 ml soluţie apoasă per flacon.


Fertavid 100 UI/0,5 ml soluţie injectabilă: Fiecare flacon conţine substanţa activă folitropină beta, un hormon cunoscut ca hormon foliculo-stimulant (FSH) cu o concentraţie de 100 UI în 0,5 ml soluţie apoasă per flacon.


Fertavid 150 UI/0,5 ml soluţie injectabilă: Fiecare flacon conţine substanţa activă folitropină beta, un hormon cunoscut ca hormon foliculo-stimulant (FSH) cu o concentraţie de 150 UI în 0,5 ml soluţie apoasă per flacon.


Fertavid 150 UI/0,5 ml soluţie injectabilă: Fiecare flacon conţine substanţa activă folitropină beta, un hormon cunoscut ca hormon foliculo-stimulant (FSH) cu o concentraţie de 150 UI în 0,5 ml soluţie apoasă per flacon.


Fertavid 200 UI/0,5 ml soluţie injectabilă: Fiecare flacon conţine substanţa activă folitropină beta, un hormon cunoscut ca hormon foliculo-stimulant (FSH) cu o concentraţie de 200 UI în 0,5 ml soluţie apoasă per flacon.


Celelalte componente sunt sucroză, citrat de sodiu, L-metionină, polisorbat 20 în apă pentru preparate injectabile. Este posibil ca pH-ul să fi fost ajustat cu hidroxid de sodiu şi/sau acid clorhidric.


Cum arată Fertavid şi conţinutul ambalajului


Fertavid soluţie injectabilă este un lichid limpede şi incolor. Este furnizat în flacon de sticlă. Este disponibil în cutii de 1, 5 sau 10 flacoane.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Merck Sharp & Dohme B.V. Waarderweg 39

2031 BN Haarlem Olanda


Fabricantul

N.V. Organon

Kloosterstraat 6

5349 AB Oss

Olanda


Pentru orice informaţii referitoare la acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:


België/Belgique/Belgien MSD Belgium BVBA/SPRL Tel/Tél: +32(0)27766211

dpoc_belux@merck.com

Lietuva

UAB "Merck Sharp & Dohme"

Tel: + 370 5 2780247

msd_lietuva@merck.com


България

Мерк Шарп и Доум България ЕООД

Teл.: + 359 2 819 37 37

info-msdbg@merck.com

Luxembourg/Luxemburg MSD Belgium BVBA/SPRL Tel/Tél: +32(0)27766211

dpoc_belux@merck.com


Česká republika

Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Medicamentul nu mai este autorizat

Tel.: +420 233 010 111

dpoc_czechslovak@merck.com

Magyarország

MSD Pharma Hungary Kft.

Tel.: + 36 1 888 5300

hungary_msd@merck.com


Danmark

MSD Danmark ApS

Tlf: + 45 4482 4000

dkmail@merck.com

Malta

Merck Sharp & Dohme Cyprus Limited

Tel: 8007 4433 (+356 99917558)

malta_info@merck.com


Deutschland

MSD SHARP & DOHME GMBH

Tel: 0800 673 673 673 (+49 (0) 89 4561 2612)

e-mail@msd.de

Nederland

Merck Sharp & Dohme B.V.

Tel: 0800 9999 000 (+ 31 23 5153153)

medicalinfo.nl@merck.com


Eesti

Merck Sharp & Dohme OÜ

Tel: +372 6144 200

msdeesti@merck.com

Norge

MSD (Norge) AS

Tlf: + 47 32 20 73 00

msdnorge@msd.no


Ελλάδα

MSD Α.Φ.Β.Ε.Ε.

Τηλ: +30 210 98 97 300

dpoc_greece@merck.com

Österreich

Merck Sharp & Dohme Ges.m.b.H.

Tel: +43 (0) 1 26 044

msd-medizin@merck.com


España

Merck Sharp & Dohme de España, S.A.

Tel.: +34 91 321 06 00

msd_info@merck.com

Polska

MSD Polska Sp. z o.o.

Tel.: +48 22 549 51 00

msdpolska@merck.com

France

MSD France

Tél + 33 (0)1 80 46 40 40

Portugal

Merck Sharp & Dohme, Lda. Tel: + 351 214 465700

inform_pt@merck.com


Hrvatska

Merck Sharp & Dohme d.o.o.

Tel: + 385 1 6611 333

croatia_info@merck.com

România

Merck Sharp & Dohme Romania S.R.L.

Tel: + 40 21 529 29 00

msdromania@merck.com


Ireland

Merck Sharp & Dohme Ireland (Human Health)

Limited

Tel: +353 (0)1 2998700

medinfo_ireland@merck.com

Slovenija

Merck Sharp & Dohme, inovativna zdravila d.o.o.

Tel: + 386 1 5204201

msd_slovenia@merck.com


Ísland

Vistor hf.

Sími: + 354 535 7000

Slovenská republika

Merck Sharp & Dohme, s. r. o.

Tel: + 421 2 58282010

dpoc_czechslovak@merck.com


Italia

MSD Italia S.r.l.

Tel: +39 06 361911

medicalinformation.it@merck.com

Suomi/Finland

MSD Finland Oy

Puh/Tel: + 358 (0)9 804650

info@msd.fi


Κύπρος

Medicamentul nu mai este autorizat

Merck Sharp & Dohme Cyprus Limited Τηλ: 800 00 673 (+ 357 22866700)

cyprus_info@merck.com

Sverige

Merck Sharp & Dohme (Sweden) AB Tfn: + 46 (0)77 570 04 88

medicinskinfo@merck.com


Latvija

SIA Merck Sharp & Dohme Latvija Tel: + 371 67364 224

msd_lv@merck.com

United Kingdom

Merck Sharp & Dohme Limited Tel: + 44 (0) 1992 467272

medicalinformationuk@merck.com


Acest prospect a fost revizuit în luna AAAA


Alte surse de informaţii


Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Europene pentru Medicamente https://www.ema.europa.eu.