Pagina de pornire Pagina de pornire
AstraZeneca

Extavia
interferon beta-1b

Prospect: Informaţii pentru utilizator


Extavia 250 micrograme/ml pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă

interferon beta-1b


Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.




- Dacă prezentaţi simptome cum sunt bătăi neregulate ale inimii, umflături ale gleznelor sau picioarelor sau scurtarea respiraţiei. Acestea pot sugera o boală a muşchiului cardiac (cardiomiopatie) care a fost raportată la pacienţii care utilizează Extavia.


- Dacă prezentaţi dureri de burtă care radiază înspre spate şi/sau vă simţiţi rău sau aveţi febră. Aceasta poate sugera o inflamaţie a pancreasului (pancreatită), care a fost raportată la utilizarea Extavia. Aceasta este asociată frecvent cu creşterea concentraţiei anumitor grăsimi în sânge (trigliceride).


Opriţi utilizarea Extavia şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi vreunul din aceste simptome.

Alte aspecte de luat în considerare la utilizarea Extavia:



  1. Pregătindu-vă pentru injecţie


    • Alegerea unui loc de injecţie


      Înainte de a vă pregăti pentru injecţie, trebuie să decideţi locul unde urmează să vă injectaţi. Acest medicament trebuie injectat în stratul de ţesut gras dintre piele şi muşchi (adică subcutanat, la aproximativ 8 mm până la 12 mm sub piele). Cele mai bune zone pentru injecţie sunt cele laxe şi moi, la distanţă de articulaţii, nervi şi oase, de exemplu abdomenul, braţul, coapsa şi fesele.


      Important:


      Capacul pentru vârful seringii preumplute conține un derivat din cauciuc natural. Prin urmare, capacul vârfului seringii poate conține cauciuc natural. Dacă sunteți alergic la latex, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Extavia.


      Nu utilizaţi nicio zonă în care simţiţi noduri, umflături, noduli tari, durere sau nicio zonă decolorată, crestată, în care pielea arată ca o crustă sau în care este lezată. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală despre acestea sau despre orice alte stări neobişnuite pe care le descoperiţi.


      Trebuie să schimbaţi locul injecţiei la fiecare injecţie. Dacă există unele zone care vi se par greu accesibile, veţi avea probabil nevoie de un membru al familiei sau de un prieten care să vă ajute cu aceste injecţii. Urmaţi succesiunea descrisă în graficul de la finalul anexei (vezi Partea II „Schimbarea locurilor de injectare”) şi veţi reveni la zona primei injecţii după 8 injecţii (16 zile). În acest mod, fiecare zonă are posibilitatea de a se vindeca complet înaintea unei noi injecţii.


      Vă rugăm să consultaţi graficul de schimbare a locului injecţiei de la sfârşitul acestei anexe, pentru a învăţa cum să alegeţi locul injecţiei. De asemenea este inclus un model de fişă de înregistrare a medicaţiei (vezi Partea III). Acesta are scopul de a vă oferi o idee privind modul în care puteţi ţine o evidenţă a locurilor de injecţie şi respectiv a datelor.


    • Medicament


      Veţi avea nevoie de medicament:

      • 1 flacon de Extavia (cu pulbere pentru soluţie injectabilă)

      • 1 seringă preumplută cu solvent pentru Extavia (soluţie de clorură de sodiu)


        Pentru reconstituirea şi injectarea medicamentului dumneavoastră, veţi avea nevoie să utilizaţi un kit de administrare ExtaviPro 30G (furnizat separat de medicamentul dumneavoastră) care conţine următoarele componente şi instrucţiuni privind modul de utilizare:

      • Adaptoare pentru flacon pentru utilizare la reconstituirea medicamentului dumneavoastră

      • Ace de calibrul 30 pentru injectarea medicamentului dumneavoastră

      • Tampoane cu alcool


    Veţi mai avea nevoie de o cutie specială pentru eliminarea seringilor şi acelor folosite.


    Acele de calibrul 30 furnizate cu kit-ul de aplicare pentru administrarea acestui medicament pot fi utilizate pentru injectare manuală SAU cu dispozitivul pentru injectare automată ExtaviPro 30G.


    Pentru dezinfecţia pielii folosiţi un dezinfectant corespunzător recomandat de farmacistul dumneavoastră.

  2. Procesul de reconstituire şi extragere a soluţiei injectabile, pas cu pas


    image

    1. - Spălaţi-vă bine mâinile cu apă şi săpun înainte de a începe acest proces.


    2. – Scoateţi capacul flip-off de pe flaconul de Extavia. Este mai bine să utilizaţi degetul mare al mâinii deoarece unghia pentru că se poate rupe. Puneţi flaconul pe masă.


    3. - Curăţaţi dopul flaconului cu un tampon cu alcool, mişcând tamponul numai într-o singură direcţie. Lăsaţi tamponul pe dopul flaconului.


    4. – Dezlipiţi şi îndepărtaţi folia de pe ambajul adaptorului pentru flacon.

      Nu scoateţi adaptorul flaconului de pe ambalaj.


    5. Scoateţi tamponul de pe vârful flaconului.

      Utilizaţi ambalajul pentru a manevra adaptorul flaconului. Anexaţi-l flaconului împingând în jos până când adaptorul intră şi se prinde pe vârful flaconului.


    6. – Ţinînd bine de margini, scoateţi şi aruncaţi ambalajul, asigurându-vă că adaptorul flaconului rămâne prins pe flacon.

      image

    7. - Scoateţi seringa preumplută cu solvent din ambalajul acesteia. Rupeţi şi îndepărtaţi vârful seringii.

      Notă: Aveţi grijă să nu atingeţi vârful expus al seringii. A nu se

      împinge tija pistonului.


    8. - Tinând bine flaconul şi adaptorul, înşurubaţi seringa complet pe adaptorul flaconului.

      Seringa şi flaconul formează montajul seringă-flacon.


    9. – Ţineţi montajul seringă-flacon înclinate la un unghi mic. Împingeţi uşor tija pistonului pentru a permite lichidului să curgă în flacon.

      Transferaţi tot solventul în flacon.

      Notă: Nu agitaţi flaconul deoarece se poate produce spumă în exces.


    10. - Ţineţi flaconul între degetul mare şi celelalte degete. Îînvârtiţi uşor seringa şi flaconul până când pulberea s-a dizolvat complet.

      Notă: Nu agitaţi flaconul.


    11. - Examinaţi soluţia cu atenţie. Aceasta trebuie să fie clară şi să nu conţină particule.

      Notă: Dacă soluţia îsi modifică culoarea sau conţine particule,

      aruncaţi-o şi începeţi de la capăt cu o seringă nouă şi un flacon nou din cutia dumneavoastră.

      Dacă apare spumă în exces – ceea ce se poate întâmpla în cazul

      în care flaconul este agitat şi răsucit prea puternic – lăsaţi flaconul în repaos până când spuma dispare.


      image

    12. – Asiguraţi-vă că pistonul stă complet apăsat în interiorul seringii înainte de a trece la pasul următor deoarece acesta se poate mişca.

      image

    13. - Întoarceţi montajul seringă-flacon astfel încât flaconul să se afle deasupra. Trageţi uşor tija pistonului până la capăt pentru a aspira toată soluţia în seringă.


    14. - Eliminaţi orice bulă de aer în exces lovind uşor seringa cu degetul. Împingeţi pistonul până la reperul de 1-ml (sau până la volumul prescris de medicul dumneavoastră).

      Notă: Poate fi necesară ajustarea poziţiei pistonului înainte şi înapoi de câteva ori pentru a asigura îndepărtarea bulelor de aer şi existenţa a 1 ml de soluţie în seringă.


    15. - Deşurubaţi seringa, lăsând adaptorul flaconului pe flacon. Aruncaţi flaconul şi cantitatea neutilizată de soluţie în cutia pentru reziduuri.


    16. - Scoateţi acul din ambalajul său şi înşurubaţi-l cu putere pe vârful seringii.


    17. – Nu scoateţi capacul acului. Acum sunteţi pregătit să vă injectaţi manual sau să utilizaţi dispozitivul ExtaviPro 30G pentru injectare automată pentru administrarea Extavia.


      Păstrarea după reconstituire

      Dacă, din anumite motive, nu puteţi să vă injectaţi imediat Extavia, puteţi păstra în frigider soluţia reconstituită pentru cel mult 3 ore înaintea utilizării. Nu congelaţi soluţia şi nu lăsaţi să treacă mai mult de 3 ore fără să o injectaţi. Dacă au trecut mai mult de 3 ore, aruncaţi

      medicamentul şi pregătiţi o nouă injecţie. Înainte de a vă injecta soluţia, încălziţi-o uşor ţinând seringa sau flaconul în mâini, pentru a evita durerea.

  3. Administrarea manuală a injecţiei (pentru administrarea injecţiei cu ajutorul unui dispozitiv ExtaviPro 30G pentru injectare automată, citiţi instrucţiunile de utilizare care însoţesc dispozitivul pentru injectare automată)


  1. - Alegeţi un loc pentru injectare (consultaţi secţiunea „Alegerea unui loc de injecţie”şi diagramele de la sfârşitul acestui prospect) şi notaţi-o în fişa de înregistrare medicaţiei dumneavoastră.


    image

  2. - Utilizaţi un tampon cu alcool pentru curăţarea locului de injectare; lăsaţi pielea să se usuce la aer. Aruncaţi tamponul.


  3. - Îndepărtaţi capacul acului prin tragere, şi nu prin răsucire.


  4. – Dacă este posibil, strângeţi uşor pielea în jurul zonei dezinfectate de injectare (pentru a o ridica puţin).


  5. - Ţinând seringa ca pe un creion sau o săgeată de aruncat la ţintă, introduceţi acul direct în piele, la un unghi de 90º, cu o mişcare rapidă şi fermă.


  6. - Injectaţi medicamentul (apăsând lent şi continuu pistonul până la capăt până când se goleşte seringa).


  7. - Aruncaţi seringa în cutia pentru reziduuri.

PARTEA II: SCHIMBAREA LOCURILOR DE INJECTARE


Trebuie să alegeţi un loc nou pentru fiecare injecţie pentru a oferi zonei respective, timpul necesar pentru vindecare şi pentru a preveni infectarea. În prima parte a acestei anexe vă sunt oferite indicaţii privind zonele pe care le puteţi alege. Este o idee bună să ştiţi unde va fi făcută injecţia înainte de a vă pregăti seringa. Schema prezentată în diagramă vă va ajuta să schimbaţi corespunzător locurile. De exemplu, dacă vă administraţi prima injecţie în partea dreaptă a abdomenului, alegeţi partea stângă pentru cea de-a doua injecţie, apoi mutaţi-vă pe coapsa dreaptă pentru a treia şi tot aşa conform diagramei, până când au fost utilizate toate zonele adecvate posibile. Notaţi-vă unde şi când v-aţi făcut ultima oară o injecţie. O alternativă este reprezentată de notarea locului de injectare pe carnetul de înregistrare a medicaţiei ataşat.


Respectând această schemă, veţi reveni la prima zonă (de exemplu în partea dreaptă a abdomenului) după 8 injecţii (16 zile). Acesta este un Ciclu de Schimbare. În modelul nostru de schemă, fiecare zonă este din nou împărţită din nou în şase locuri de injectare (ceea ce înseamnă că în total sunt cel mult

48 de locuri de injectare), stânga şi dreapta; partea superioară, mediană şi inferioară a fiecărei zone. Dacă reveniţi la o zonă după un Ciclu de Schimbare, alegeţi locul de injectare cel mai îndepărtat din cadrul zonei respective Dacă o zonă devine dureroasă, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta în legătură cu alegerea altor locuri pentru injectare.


Graficul de schimbare

Pentru a vă ajuta în schimbarea adecvată a locurilor de injectare, vă recomandăm să ţineţi o evidenţă a datelor şi locurilor de injectare. Puteţi folosi următorul grafic de schimbare.


Treceţi pe rând prin fiecare ciclu de schimbare. Fiecare ciclu va fi de 8 injecţii (16 zile), plecând de la zona 1 până la zona 8, pe rând. Urmărind această succesiune, fiecare zonă se va putea vindeca complet înainte de a se administra o nouă injecţie în acelaşi loc.


Ciclul de schimbare 1: Partea stângă superioară a fiecărei zone Ciclul de schimbare 2: Partea dreaptă inferioară a fiecărei zone Ciclul de schimbare 3: Partea stângă mediană a fiecărei zone Ciclul de schimbare 4: Partea dreaptă superioară a fiecărei zone Ciclul de schimbare 5: Partea stângă inferioară a fiecărei zone Ciclul de schimbare 6: Partea dreaptă mediană a fiecărei zone

PARTEA III: EXTAVIA Fişă de medicaţie


Instrucţiuni pentru păstrarea evidenţei locurilor şi datelor injecţiilor


image

SCHEMA DE SCHIMBARE


1 2


3 4


5 6


7 8

image

MODEL DE FIŞĂ DE MEDICAŢIE: