Startpagina Startpagina

Provenge
autologous peripheral-blood mononuclear cells activated with prostatic acid phosphatase granulocyte-macrophage colony-stimulating factor (sipuleucel-T)

Bijsluiter: informatie voor de patiënt


Provenge 50 x 106 CD54+-cellen 250 ml dispersie voor infusie


Autologe perifere mononucleaire bloedcellen, geactiveerd met PAP-GM-CSF (Sipuleucel-T)


▼ Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe veiligheidsinformatie worden vastgesteld. U kunt hieraan bijdragen door melding te maken van alle bijwerkingen die u eventueel zou ervaren. Aan het einde van rubriek 4 leest u hoe u dat kunt doen.


Lees goed de hele bijsluiter voordat dit geneesmiddel aan u toegediend wordt want er staat belangrijke informatie in voor u.



Inhoud van deze bijsluiter


  1. Wat is Provenge en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

  2. Wanneer mag u dit middel niet toegediend krijgen of moet u er extra voorzichtig mee zijn?

  3. Hoe wordt dit middel toegediend?

  4. Mogelijke bijwerkingen

5 Hoe bewaart u dit middel?

Geneesmiddel niet langer geregistreerd

6. Inhoud van de verpakking en overige informatie


  1. Wat is Provenge en waarvoor wordt dit middel gebruikt?


    Provenge wordt gebruikt om uw prostaatkanker onder controle te krijgen. Het bestaat uit immuuncellen (deel van ons natuurlijke afweersysteem) die uit uw eigen bloed worden verkregen (ook autologe immuuncellen genoemd). Deze immuuncellen worden vervolgens in een speciale productie-eenheid vermengd met een antigeen (een proteïne of eiwit dat in staat is uw immuunsysteem te stimuleren). Bij toediening als een druppelinfuus (infusie) in uw ader, werkt Provenge doordat het uw immuuncellen leert de prostaatkankercellen te herkennen en aan te vallen.


    Provenge wordt gebruikt als behandeling van prostaatkanker die uitgezaaid is buiten de prostaat maar niet naar de lever, longen of hersenen en die niet meer reageert op medicijnen die het niveau van het mannelijke hormoon testosteron verlagen bij patiënten die niet aanmerking komen voor behandeling met chemotherapie.


  2. Wanneer mag u dit middel niet toegediend krijgen of moet u er extra voorzichtig mee zijn?


    Wanneer mag u dit middel niet gebruiken?

    U bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6.


    Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?

    Neem contact op met uw arts voordat u dit middel toegediend krijgt wanneer u lijdt aan een van de hiernavermelde aandoeningen, zodat u tijdens en na de infusie nauwkeurig kunt worden gevolgd:

    • Een infectie die het hele lichaam aantast (bijvoorbeeld sepsis, waarvan de symptomen zijn: hoge koorts, versnelde hartslag of versnelde ademhaling)

    • Een voorgeschiedenis van beroerte

    • Een hartaandoening met inbegrip van geblokkeerde bloedvaten die een hartaanval zouden kunnen veroorzaken

    • Een verzwakt immuunsysteem (uw immuunsysteem is niet goed in staat om infecties te bestrijden) of u gebruikt immunosuppressiva (bijv. geneesmiddelen die gegeven worden om het afstoten van donororganen te voorkomen of te behandelen en bepaalde geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van reumatoïde artritis, multipele sclerose, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)

    • U volgt een natrium-/kaliumbeperkt dieet of u heeft een verminderde nierfunctie.


      Het is mogelijk dat uw arts beslist dat Provenge voor u niet geschikt is vanwege een of meerdere van de eerdergenoemde aandoeningen.


      Op de eerste dag van de infusie kan Provenge mogelijk infusiegerelateerde reacties geven, zoals:

    • hoge koorts, rillingen, ademhalingsmoeilijkheden

    • misselijkheid en braken

    • vermoeidheid

    • versnelde hartslag, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, flauwvallen.


      Om die reacties te verlichten, kan uw arts u voorstellen om 30 minuten voor het begin van de behandeling met Provenge paracetamol en een antihistaminicum (een middel tegen allergische reacties) in te nemen.


      Geneesmiddel niet langer geregistreerd

      Wanneer u ernstige bijwerkingen krijgt tijdens de infusie kan uw arts beslissen de infusie te vertragen of te onderbreken. Het is ook mogelijk dat u, indien nodig, andere geneesmiddelen toegediend krijgt. Vertel uw arts of verpleegkundige wanneer u zich niet goed voelt tijdens de infusie.


      Provenge wordt specifiek voor u aangemaakt, uit uw eigen bloed en mag daarom niet aan iemand anders worden toegediend.


      Provenge wordt herhaaldelijk getest voor het wordt gebruikt om te bewijzen dat het steriel is. Aangezien het u moet worden toegediend kort nadat het is aangemaakt, kan het zijn dat de uiteindelijke steriliteitsresultaten niet altijd beschikbaar zijn voordat u uw infusie met Provenge krijgt. Mocht het eindresultaat aangeven dat uw geneesmiddel niet steriel was, dan zal uw arts op de hoogte worden gebracht en zult u nauwkeurig worden gevolgd om te kijken of er verschijnselen van infectie optreden en de nodige behandeling krijgen.


      Wanneer mag Provenge niet worden toegediend?

      In sommige gevallen kan het gebeuren dat een geplande infusie met Provenge niet aan u kan worden toegediend. Dit kan om een aantal redenen het geval zijn, bijvoorbeeld wanneer:

    • er een probleem is op het moment dat uw bloedcellen worden afgenomen voor het aanmaken van Provenge

    • er niet voldoende cellen van het juiste type zijn om het geneesmiddel aan te maken

    • het product onzuiver of besmet is

    • Provenge het ziekenhuis waar u uw behandeling zal ondergaan met vertraging bereikt

    • het product bij aankomst in het het ziekenhuis beschadigd is, bijvoorbeeld wanneer de zak die het product bevat lekt, of wanneer de cellen klonters hebben gevormd die niet kunnen worden opgelost.


      In zulke gevallen zal uw arts, wanneer hij/zij beslist dat de behandeling moet worden voortgezet, ervoor zorgen dat er opnieuw bloedcellen worden afgenomen (leukaferese) en dat het aanmaakproces herhaald wordt (zie de informatie over leukaferese in rubriek 3). In klinische studies moest ongeveer een kwart van de patiënten meer dan 3 leukafereseprocedures ondergaan om 3 infusies met Provenge te krijgen.

      Kinderen en jongeren tot 18 jaar

      Provenge is uitsluitend bedoeld voor gebruik bij volwassen mannen. Het mag niet worden gegeven aan kinderen of jongeren onder de 18 jaar.


      Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?

      Gebruikt u naast Provenge nog andere geneesmiddelen, of heeft u dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat dan uw arts of verpleegkundige. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn en voor kruidenpreparaten.


      Provenge is bedoeld om uw immuunsysteem te stimuleren. Behandeling met Provenge kan daarom niet geschikt zijn als u momenteel andere behandelingen ondergaat die het vermogen van uw immuunsysteem om te reageren op Provenge zouden kunnen verminderen, zoals behandeling met immunosuppressiva die gebruikt kunnen worden om orgaanafstoting te voorkomen of te behandelen, en behandeling met bepaalde geneesmiddelen die gebruikt worden bij reumatoïde artritis, multipele sclerose, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.


      Wanneer u gevaccineerd moet worden terwijl u met Provenge behandeld wordt, moet u dat eerst met uw arts bespreken.


      Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid

      Provenge is uitsluitend bedoeld voor gebruik bij volwassen mannen. De effecten van Provenge op de mannelijke vruchtbaarheid zijn op dit ogenblik niet bekend.


      Rijvaardigheid en het gebruik van machines

      Geneesmiddel niet langer geregistreerd

      Het is mogelijk dat u zich vermoeid, zwak of duizelig voelt of dat u hoofdpijn krijgt of rillingen nadat u een infusie met Provenge heeft gekregen. Indien dit het geval is, mag u niet rijden en geen machines bedienen tot u zich weer beter voelt.


      Provenge bevat natrium en kalium

      Dit geneesmiddel bevat:

    • ongeveer 800 mg natrium per infusie. Dit moet in overweging worden genomen bij patiënten met een hartaandoening of patiënten met een natriumbeperkt dieet.

    • ongeveer 45 mg kalium per infusie. Dit moet in overweging worden genomen bij patiënten met een verminderde nierfunctie of met een kaliumbeperkt dieet.


  3. Hoe wordt dit middel toegediend?


    Provenge kan alleen worden toegediend door een arts of verpleegkundige die opgeleid is in het gebruik van dit geneesmiddel. Praktische informatie over het hanteren en toedienen van Provenge voor de arts of verpleegkundige vindt u aan het eind van deze bijsluiter.


    Aangezien Provenge wordt gemaakt uit uw eigen bloedcellen, zullen uw cellen ongeveer drie dagen voorafgaand aan elke geplande infusie worden verzameld. Deze procedure neemt 3 à 4 uur in beslag (zie de rubriek "Stappen voorafgaand aan de behandeling met Provenge" hierna). Uw bloed wordt onderzocht voordat het wordt verzameld (zie de rubriek "Onderzoeken" hierna).


    Stappen voorafgaand aan de behandeling met Provenge

    1. De eerste stap in uw behandeling met Provenge bestaat uit het verzamelen van uw bloedcellen om uw persoonlijke infusie van Provenge aan te maken. Hiervoor is een procedure nodig die leukaferese wordt genoemd, waarbij er witte bloedcellen uit uw bloed worden onttrokken, meestal uit de aders in uw armen. Er wordt een machine gebruikt om bloed uit een arm te nemen, de witte bloedcellen te onttrekken, en u de rest van het bloed weer toe te dienen, gewoonlijk in de andere arm. Deze procedure neemt gewoonlijk drie à

      vier uur in beslag. U moet deze procedure ten minste drie keer ondergaan, ongeveer drie dagen voor elk van de drie infusiebehandelingen met Provenge.

    2. De tweede stap is dan dat uw verzamelde cellen gestuurd worden naar een speciaal productiecentrum waar zij worden gemengd met een antigeen om ze klaar te maken voor uw infusie.


    Onderzoeken

    Voor of op de dag dat uw bloedcellen worden verzameld, wordt er een bloedmonster bij u afgenomen voor een volledige bloedtelling. Dit onderzoek bepaalt of u voldoende bloedcellen heeft voor het veilig uitvoeren van de leukafereseprocedure. Bovendien wordt uw bloed onderzocht op specifieke virussen (bijvoorbeeld hiv-1, hiv-2, hepatitis B en hepatitis C). Dit onderzoek is wettelijk vereist en is bedoeld om er zeker van te zijn dat uw bloedcellen veilig kunnen worden behandeld door de beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die bij de behandeling betrokken zijn. Het is mogelijk dat er in de loop van uw behandeling nog meer volledige bloedtellingen moeten worden gedaan, conform de lokale of nationale praktijk. Indien u meer informatie wilt over het bloedonderzoek kunt u dat aan uw arts of verpleegkundige vragen.


    Hoe wordt Provenge toegediend en wat is de duur van de behandeling?

    De arts kan u voorstellen om 30 minuten voor het begin van de infusie paracetamol en een antihistaminicum in te nemen om mogelijke bijwerkingen van Provenge te verlichten.


    Uw Provengebehandeling wordt toegediend door middel van een infusie in een van uw aders (intraveneus gebruik).


    In totaal krijgt u drie infusies met Provenge, ongeveer een keer in de twee weken.


    Geneesmiddel niet langer geregistreerd

    De eerste infusie met Provenge wordt gegeven ongeveer drie dagen nadat uw bloedcellen werden verzameld en duurt ongeveer 1 uur (zie ook rubriek 2 "Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?"). Voor en tijdens de infusie wordt u nauwkeurig gevolgd. Wanneer uw infusie met Provenge moet worden onderbroken, om welke reden dan ook, dan kan uw arts de infusie niet opnieuw opstarten wanneer het geneesmiddel langer dan 3 uur op kamertemperatuur is geweest.


    Zodra de infusie afgelopen is, wordt u gedurende ten minste 30 - 60 min gemonitord en gecontroleerd. Daarna mag u naar huis gaan.


    Uw behandeling omvat op zijn minst zes bezoeken aan de plaats waar uw bloedcellen verzameld worden en/of de kliniek. Het is mogelijk dat u een of meer extra bezoeken moet afleggen om uw bloed te laten onderzoeken voorafgaand aan de leukafereseprocedure (afhankelijk van de gebruikelijke praktijk in de kliniek waar u behandeld wordt), of dat uw bloed onderzocht wordt tijdens uw leukaferesebezoeken:

    Bezoek 1 - verzamelen van bloedcellen (leukaferese) Bezoek 2 - infusie met Provenge

    Bezoek 3 - verzamelen van bloedcellen (leukaferese) Bezoek 4 - infusie met Provenge

    Bezoek 5 - verzamelen van bloedcellen (leukaferese) Bezoek 6 - infusie met Provenge


    Uw arts zal u een schema overhandigen met de afspraken voor het verzamelen van de bloedcellen en de infusies. Dit schema zal worden toegevoegd aan uw Patiëntenwaarschuwingskaart die u bij elk bezoek mee moet brengen.


    Gemiste behandeling

    Het is erg belangrijk dat u op tijd komt voor uw afspraken. Als u een afspraak mist en men u uw infusie met Provenge niet kunt krijgen, is het product niet langer bruikbaar. Uw arts zal dan samen met u nieuwe afspraken maken voor het verzamelen van bloedcellen en infusie.

    Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.


  4. Mogelijke bijwerkingen


    Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.


    De ernstigste bijwerkingen worden hierna beschreven:


    Infusiegerelateerde bijwerkingen

    Tijdens of binnen 24 uur na de infusie kunt u last krijgen van zeer vaak voorkomende symptomen zoals rillingen, koorts, vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn, misselijkheid, braken, spierpijn en duizeligheid.

    Vaak voorkomende symptomen kunnen zijn: flauwvallen, blauwe verkleuring van de huid, de lippen en/of het nagelbed vanwege het lage zuurstofgehalte in het bloed, piepende ademhaling, hoge of lage bloeddruk en ademhalingsmoeilijkheden.


    Neem contact op met uw arts of verpleegkundige wanneer u een van deze symptomen ervaart, aangezien het mogelijk is dat de infusie moet worden vertraagd of stopgezet. Het is ook mogelijk dat men u, indien nodig, andere geneesmiddelen toedient.


    Wanneer u enkele dagen na de infusie last krijgt van een van de volgende bijwerkingen moet u

    onmiddellijk een arts raadplegen:

    Geneesmiddel niet langer geregistreerd

    • kortademigheid, piepende ademhaling, duizeligheid, huiduitslag of koorts.


      Infectie

      Wanneer u na uw behandeling met Provenge last krijgt van symptomen van een infectie, bijvoorbeeld koorts of een lichaamstemperatuur van meer dan 38 °C, rillingen, een snelle hartslag, snelle ademhaling, duizeligheid bij het opstaan, verwardheid of misselijkheid/braken, neem dan contact op met uw arts.


      Beroerte

      Neem onmiddellijk contact op met een arts wanneer u plotseling gezichtsverlies in een oog lijdt, moeite heeft met praten, of wanneer uw lichaam aan één kant verdoofd en/of zwak aanvoelt, aangezien deze symptomen op een beroerte kunnen wijzen.


      Hartaanval

      Neem onmiddellijk contact op met een arts wanneer u pijn op de borst ervaart, pijn in de linkerarm en/of aan kortademigheid lijdt, aangezien deze symptomen op een hartaanval kunnen wijzen.


      Andere bijwerkingen van Provenge zijn onder andere:


      Zeer vaak voorkomende bijwerkingen (kunnen optreden bij meer dan 1 op de 10 patiënten):

      • pijn

      • gewrichtspijn of pijn (artralgie)

      • tintelend gevoel, verdoofd gevoel of abnormaal gevoel (paresthesie) om de lippen, in de mond, of in de armen en/of de benen tijdens de leukafereseprocedure

      • spierkrampen, pijn op de borst en lage bloeddruk tijdens de leukafereseprocedure (veroorzaakt door een geneesmiddel (citraat) dat gebruikt wordt om bloedklonters te voorkomen)

      • bloedarmoede (anemie, vermindering van het aantal rode bloedcellen) ten gevolge van de leukafereseprocedure

        Vaak voorkomende bijwerkingen (kunnen optreden bij maximaal 1 op de 10 patiënten):

      • griepachtige verschijnselen

      • buikpijn

      • trillen/beven

      • huiduitslag, met inbegrip van jeukende, verhoogde uitslag (urticaria) of jeuk

      • overmatig zweten

      • bacteriën in het bloed (bacteriëmie)

      • verminderd gevoel bij aanraken, verminderd tastgevoel (hypo-esthesie)

      • verzakking van een van de botten in de ruggengraat (ruggenmergcompressie)

      • onregelmatige of snelle hartslag

      • beroerte

      • tijdelijke symptomen van een beroerte

      • bloed in de urine

      • borstongemak

      • verminderd aantal bloedplaatjes in het bloed vanwege de leukafereseprocedure


        Soms voorkomende bijwerkingen (kunnen optreden bij maximaal 1 op de 100 patiënten):

      • ernstige infectie in het bloed (sepsis)

      • ernstige infectie in het bloed tengevolge van een besmette katheter (kathetersepsis)

      • infectie ten gevolge van een besmette katheter (kathetergerelateerde infectie)

      • huidinfectie van het gebied waar het infuus werd geprikt

      • hartaanval

      • symptomen van een hartaanval

      • verhoging van bepaalde witte bloedcellen (eosinofielen)

        Geneesmiddel niet langer geregistreerd

      • reactie op de plaats van de infusie (een huidreactie op de plek waar het infuus werd geprikt)


      Het melden van bijwerkingen

      Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het nationale rapportagesysteem vermeld in aanhangsel V. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel.


  5. Hoe bewaart u dit middel?


    Buiten het zicht en bereik van kinderen houden.


    Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de geïsoleerde verpakking en de infusiezak. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.


    Bewaar de zak in de geïsoleerde verpakking om de juiste bewaartemperatuur tot op het ogenblik van de infusie (2 °C-8 °C) te behouden. De verpakking niet in de koelkast of de vriezer bewaren.


    Wanneer het geneesmiddel uit de geïsoleerde verpakking is gehaald, moet het onmiddellijk worden gebruikt. Wanneer het niet onmiddellijk wordt gebruikt, mag het niet langer dan 3 uur op kamertemperatuur (25 °C) worden bewaard of opgeslagen.


    Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of de WC. Aangezien dit geneesmiddel wordt toegediend door een gekwalificeerde arts of verpleegkundige, zijn zij aansprakelijk voor het correct verwijderen van het product. Deze maatregelen zullen helpen om het milieu te beschermen.


  6. Inhoud van de verpakking en overige informatie

    Welke stoffen zitten er in dit middel?

    De werkzame stof in dit middel bestaat uit autologe perifere mononucleaire bloedcellen die geactiveerd werden met PAP-GM-CSF (prostaatzuurfosfatase-granulocyt-macrofaag- koloniestimulerende factor) waaronder minimaal 50 x 106 autologe CD54+-cellen.

    De andere stoffen in dit middel zijn: natriumchloride, natriumlactaat, kaliumchloride en calciumchloride.


    Hoe ziet Provenge eruit en hoeveel zit er in een verpakking?

    Provenge is een enigszins troebele dispersie met een crème tot roze kleur en wordt geleverd in een zak met drie staalpoorten.


    Elke zak met Provenge bevat één individuele infusiebehandeling en de verpakking wordt pas geopend wanneer u klaar bent om de behandeling te krijgen. Uw arts of verpleegkundige zal bevestigen dat uw identiteitsgegevens (naam en geboortedatum) overeenstemmen met de gegevens die vermeld staan op de verpakking van Provenge.


    Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant


    Dendreon UK Limited 41 Chalton Street London, NW1 1JD Verenigd Koninkrijk Tel: (0)20 7554 2222

    Fax: (0)20 7554 2201

    dendreonuk@dendreon.com


    Geneesmiddel niet langer geregistreerd

    Fabrikant


    PharmaCell Oxfordlaan 70

    NL-6229 EV, Maastricht Nederland


    Deze bijsluiter is voor het laatst goedgekeurd in

    https://wwwe.ema.europa.eu).


    Deze bijsluiter is beschikbaar in alle EU/EER-talen op de website van het Europees Geneesmiddelenbureau.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    De volgende informatie is alleen bestemd voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.


    Praktische informatie voor medisch personeel en andere beroepsbeoefenaren in de gezondeheidszorg over het hanteren en toedienen van Provenge dispersie voor infusie.


    Provenge moet worden toegediend onder de supervisie van een arts die ervaren is in de medische behandeling van prostaatkanker en in een omgeving waar de beschikbaarheid van reanimatieapparatuur verzekerd moet zijn.


    Het is belangrijk dat u de volledige inhoud van deze procedure doorleest alvorens Provenge toe te dienen.

    Dosis en verloop van de behandeling

    Eén zak bevat autologe perifere mononucleaire bloedcellen, geactiveerd met PAP-GM-CSF, waaronder minimaal 50 x 106 autologe CD54+-cellen.


    De aanbevolen behandeling bestaat uit 3 doses, toegediend met een interval van ongeveer 2 weken. Elke dosis Provenge wordt voorafgegaan door een standaard leukafereseprocedure ongeveer 3 dagen voor de geplande infusiedatum. Voorafgaand aan de eerste leukafereseprocedure moet een volledige bloedtelling (CBC) worden uitgevoerd. Aanvullende CBC-onderzoeken kunnen worden uitgevoerd, conform de lokale voorschriften.


    Instructies voor het hanteren van het product


    Alvorens Provenge te hanteren of toe te dienen

    • Provenge wordt rechtstreeks gestuurd naar de medische instelling waar de infusie zal worden toegediend. De infusiezak wordt in een geïsoleerde polyurethaanverpakking geplaatst en vervolgens in een transportkist. De geïsoleerde verpakking en de gel packs in de verpakking zijn bedoeld om de juiste transport- en bewaartemperatuur van Provenge te behouden tot het tijdstip van infusie. Niet bestralen.

    • De buitenste transportkist moet geopend worden om het product en de patiëntspecifieke etiketten die zich bovenaan de geïsoleerde verpakking bevinden, te controleren. Haal deze geïsoleerde verpakking niet uit de transportkist, en open de deksel van de geïsoleerde verpakking niet, totdat de patiënt klaar is voor de infusie.

      Geneesmiddel niet langer geregistreerd

    • Provenge wordt bereid uit menselijk bloed van de specifieke patiënt en wordt niet getest op overdraagbare infectieuze agentia. Het leukaferesemateriaal van de patiënt wordt getest op overdraagbare infectieuze agentia, overeenkomstig de geldende lokale voorschriften. Maar aangezien Provenge een autoloog product is, verhindert een positieve test de vervaardiging van het product niet. Daardoor kan Provenge infectieuze virussen (hiv-1 en -2, hepatitis B en C) overdragen op beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die het product hanteren. Deze beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg moeten dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen treffen bij het hanteren van het leukaferesemateriaal of Provenge.


      De infusie voorbereiden

    • Zorg ervoor dat u aseptische maatregelen neemt bij de voorbereiding van de infusie.


      Wat moet u voorafgaand aan de infusie controleren

    • U moet zich ervan vergewissen dat het FPDN-formulier met de identificatiegegevens van de patiënt, de uiterste houdbaarheidsdatum en -tijd, en de staat van het product (goedgekeurd voor infusie of afgewezen) zijn ontvangen van de vergunninghouder.

    • U moet zich ervan vergewissen dat de identiteit van de patiënt overeenkomt met de essentiële unieke patiënteninformatie op de zak met Provenge en op het FPDN-formulier.

    • Wanneer de patiënt klaar is voor de infusie en het GOEDGEKEURDE FPDN-formulier is ontvangen, moet de zak met Provenge uit de geïsoleerde verpakking worden gehaald en op lekken, externe beschadigingen, de aanwezigheid van vreemde vaste deeltjes, of klonters/stolsels worden gecontroleerd.

    • De inhoud van de zak is enigszins troebel, en heeft een crème tot roze kleur. Meng de inhoud van de zak voorzichtig en suspendeer de inhoud opnieuw, en controleer op klonters en stolsels. Kleine stolsels cellulair materiaal moeten oplossen wanneer men de inhoud van de zak voorzichtig handmatig mengt.

    • Wanneer de zak met Provenge lekt, beschadigd is, of wanneer er vaste deeltjes of klonters in de zak achterblijven nadat de inhoud van de zak voorzichtig handmatig werd gemengd, mag het product niet worden gebruikt.

      Toediening

    • Infusie moet beginnen op een tijdstip voor de uiterste houdbaarheidsdatum en -tijd op het FPDN-formulier en het etiket op de zak. Begin geen infusie met Provenge waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.

    • Er mag slechts 1 van de 2 naaldpoorten gebruikt worden; deze mag niet geopend worden voorafgaand aan de toediening, om besmetting te voorkomen.

    • Provenge wordt geïnfundeerd gedurende ongeveer 60 minuten via een grote boornaald die geschikt is voor de transfusie van rode bloedcellen. Dit perifere afgiftesysteem wordt veel gebruikt in de klinische praktijk voor de transfusie van bloedbestanddelen. Gebruik geen celfilter voor infusie. De volledige inhoud van de infusiezak moet worden gebruikt.

    • Wanneer de infusie van Provenge moet worden onderbroken, mag deze niet opnieuw worden opgestart wanneer de infusiezak gedurende meer dan 3 uur op kamertemperatuur (25 °C) werd bewaard.


      Na de infusie

    • Wanneer de infusie beëindigd is, moet het patiëntspecifieke etiket op de infusiezak verwijderd worden en in het dossier van de patiënt worden gestoken.

    • Al het ongebruikte geneesmiddel of afvalmateriaal dient te worden vernietigd overeenkomstig lokale voorschriften.


BELANGRIJK - Gebruik Provenge niet wanneer


Houdbaarheid en bijzondere voorzorgsmaatregelen voor opslag

Provenge heeft een houdbaarheid van 18 uur in de geïsoleerde verpakking die gestuurd wordt naar de medische instelling waar de infusie zal worden toegediend. De zak in de geïsoleerde verpakking bewaren om de juiste bewaartemperatuur te garanderen (2 °C-8 °C) tot het moment van de infusie. De verpakking niet in de koelkast of vriezer bewaren.


Nadat Provenge uit de geïsoleerde verpakking is gehaald, moet het onmiddellijk worden gebruikt. Wanneer het niet onmiddellijk wordt gebruikt, mag het niet langer dan 3 uur op kamertemperatuur (25 °C) worden bewaard.


Verwijderen

Al het ongebruikte geneesmiddel of afvalmateriaal dient te worden vernietigd overeenkomstig lokale voorschriften.