Startpagina Startpagina

Eurartesim
piperaquine tetraphosphate, artenimol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker


Eurartesim 160 mg/20 mg filmomhulde tabletten

Piperaquinetetrafosfaat/artenimol


Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.


Waarop moet u letten met eten en drinken?

U/uw kind dient de Eurartesim-tabletten alleen met water in te nemen.

In verband met een mogelijke wisselwerking dient Eurartesim niet te worden ingenomen met grapefruitsap.


Zwangerschap en borstvoeding

Bent u in het 1ste trimester van de zwangerschap, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts. Op basis van resultaten van dieronderzoek

bestaat het vermoeden dat Eurartesim schade veroorzaakt aan het ongeboren kind wanneer het tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap wordt gebruikt. Eurartesim mag daarom niet worden gebruikt tijdens het 1ste trimester van de zwangerschap als uw arts u een ander geneesmiddel kan geven. Als u ontdekt dat u zwanger bent binnen één maand na het innemen van Eurartesim, vertel dat dan aan uw arts. Het gebruik van dit middel door zwangere vrouwen tijdens het 2de en 3de trimester is niet in verband gebracht met schade aan het ongeboren kind. Als Eurartesim meer geschikt is voor een zwangere vrouw dan andere op artemisinine gebaseerde combinatiebehandelingen waarmee meer ervaring is opgedaan (of sulfadoxine/pyrimethamine), kan Eurartesim tijdens het 2de en 3de trimester van de zwangerschap worden gebruikt.


Tijdens het gebruik van dit geneesmiddel mag u uw kind geen borstvoeding geven omdat het geneesmiddel via de borstvoeding in uw baby kan komen.


Als u folaatsupplementen (foliumzuur) gebruikt om mogelijke geboorteafwijkingen aan de neurale buis (open ruggetje) te voorkomen, kunt u doorgaan met het innemen daarvan terwijl u Eurartesim gebruikt.


Vraag uw arts of apotheker om advies alvorens tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding een geneesmiddel in te nemen.


Rijvaardigheid en het gebruik van machines

U kunt een voertuig besturen of machines gebruiken na het innemen van Eurartesim zodra u van uw ziekte bent hersteld.

  1. Hoe neemt u dit middel in?


    image

    Neem dit geneesmiddel altijd in precies zoals uw arts u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.


    U of uw kind dient dit geneesmiddel op een lege maag in te nemen. U of uw kind dient elke dosis minimaal 3 uur na de laatste voedselinname in te nemen. En gedurende 3 uur na elke dosis Eurartesim mag u/uw kind geen voedsel innemen. U of uw kind kan te allen tijde water drinken.


    Wanneer de tabletten moeilijk door te slikken zijn, kunt u ze verpulveren en met water vermengen; drink het mengsel onmiddellijk op.


    Een Eurartesim-kuur duurt drie opeenvolgende dagen. Neem elke dag één dosis. U/uw kind dient te proberen de dosis elk van de drie dagen op ongeveer hetzelfde tijdstip in te nemen.


    De dagelijkse dosis is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt. Uw arts dient een dosis die geschikt is voor het gewicht van u of uw kind als volgt te hebben voorgeschreven:



    Lichaamsgewicht (kg)


    Dagelijkse dosis (mg)

    Totaal aantal tabletten voor behandeling


    5 tot minder dan 7

    Een halve tablet van 160 mg/20 mg per dag


    1,5 tablet

    7 tot minder dan 13

    Eén tablet van 160 mg/20 mg per dag

    3 tabletten

    13 tot minder dan 24

    Eén tablet van 320 mg/40 mg per dag

    3 tabletten

    24 tot minder dan 36

    Twee tabletten van 320 mg/40 mg per dag

    6 tabletten

    36 tot minder dan 75

    Drie tabletten van 320 mg/40 mg per dag

    9 tabletten

    > 75

    Vier tabletten van 320 mg/40 mg per dag

    12 tabletten


    Braken tijdens het gebruik van dit geneesmiddel

    Wanneer dit gebeurt binnen:

    • 30 minuten na het innemen van Eurartesim, moet de hele dosis opnieuw worden ingenomen.

    • 31-60 minuten, moet de helft van de dosis opnieuw worden ingenomen.

      Wanneer u of uw kind ook de tweede dosis uitbraakt, neem of geef uw kind dan geen nieuwe dosis. Neem dringend contact op met uw arts voor het verkrijgen van een alternatieve behandeling voor

      malaria.


      Dit geneesmiddel innemen wanneer de malaria-infectie terugkomt

    • Wanneer u of uw kind een nieuwe malaria-aanval krijgt, kunt u een tweede Eurartesim-kuur binnen een jaar nemen wanneer uw arts van mening is dat dit een geschikte behandeling is. U of uw kind mag niet meer dan twee kuren binnen een jaar nemen. Neem contact op met uw arts wanneer dit gebeurt. U of uw kind dient geen tweede Eurartesim-kuur binnen 2 maanden na de eerste kuur te nemen.

    • Wanneer u of uw kind meer dan twee keer per jaar wordt geïnfecteerd, zal uw arts een andere behandeling voorschrijven.


    Heeft u of uw kind te veel van dit middel ingenomen?

    Wanneer u of uw kind meer dan de aanbevolen dosis neemt, neem dan contact op met uw arts. Uw arts kan speciale controle van u of uw kind voorstellen omdat een hogere dan de aanbevolen dosis een

    ongewenst, ernstig effect kan hebben op het hart (zie ook rubriek 4).

    Bent u of uw kind vergeten dit middel in te nemen?

    Als u of uw kind op de tweede dag vergeet op het juiste tijdstip de tweede dosis Eurartesim in te nemen, neem deze tweede dosis dan in zodra u eraan denkt. Neem vervolgens de derde (laatste) dosis ongeveer 24 uur na de tweede dosis. Als u of uw kind de derde (laatste) dosis vergeet in te nemen op het juiste tijdstip, neem of geef hem dan zodra u eraan denkt. Neem nooit meer dan één dosis op dezelfde dag om een gemiste dosis in te halen. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.


    Als u of uw kind stopt met het innemen van dit middel

    Om het geneesmiddel effectief te laten werken, dient u of uw kind de tabletten volgens de instructies in te nemen en de 3-daagse behandelingskuur af te maken. Als u of uw kind dit niet kan doen, neem

    dan contact op met uw arts of apotheker.


    Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.


  2. Mogelijke bijwerkingen


    Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De meeste bijwerkingen zijn niet ernstig en verdwijnen over het algemeen binnen een paar dagen of weken na de behandeling.


    Als u of uw kind huiduitslag krijgt en/of als het gezicht, de lippen, de tong of keel zwellen met slik- of ademhalingsproblemen, kunnen dit tekenen zijn van een allergische reactie. Neem onmiddellijk contact op met uw arts, of ga onmiddellijk naar de afdeling spoedeisende hulp in uw dichtstbijzijnde ziekenhuis en neem deze bijsluiter mee.


    Een hartprobleem, QT-verlenging genoemd, kan optreden tijdens het gebruik van Eurartesim en gedurende een aantal dagen na het innemen van de laatste dosis. Dit kan een levensbedreigende afwijking van het hartritme veroorzaken.

    Uw arts zal mogelijk elektrische opnamen maken van het hart van u/uw kind (elektrocardiogram, ECG) tijdens de behandeling van u of uw kind en nadat de laatste dosis is

    gegeven. Uw arts zal u informeren wanneer deze hartfilmpjes zullen worden gemaakt.

    Als u een verschil opmerkt in het hartritme van u of uw kind of symptomen hebt (zoals hartkloppingen of een onregelmatige hartslag), dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met

    uw arts en vóór de volgende dosis moet worden gegeven.


    Na toediening van een malariabehandeling kan er soms een probleem met uw rode bloedcellen optreden, hemolytische anemie genoemd. Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u of uw kind na behandeling met Eurartesim een of meer van de volgende symptomen ontwikkelt: bleke gelaatskleur, algemene zwakte, hoofdpijn, kortademigheid en snelle hartslag, met name bij inspanning, verwardheid, duizeligheid of donkergekleurde urine.


    Bijwerkingen bij volwassenen


    Vaak (kunnen maximaal 1 op de 10 personen treffen)

    Bloedarmoede, hoofdpijn, hartritmestoornissen (ECG-veranderingen of opmerken van ongewoon snelle hartslagen of hartkloppingen), koorts, algemene zwakte.


    Soms (kunnen maximaal 1 op de 100 personen treffen)

    Griep (influenza), luchtweginfectie, weinig eetlust of verlies van eetlust, duizeligheid, convulsies (stuipen), onregelmatige of trage hartslag, hoesten, braken, buikpijn, diarree, misselijkheid, ontsteking

    of vergroting van de lever, afwijkende uitslagen van leverfunctietests, jeuk, pijn in de spieren of

    gewrichten.

    Bijwerkingen bij kinderen


    Zeer vaak (kunnen meer dan 1 op de 10 personen treffen)

    Griep (influenza), hoesten, koorts.


    Vaak (kunnen maximaal 1 op de 10 personen treffen)

    Luchtweginfecties, oorinfectie, bloedarmoede, afwijkingen in verschillende types bloedcellen (witte bloedcellen en bloedplaatjes), weinig eetlust of verlies van eetlust, ooginfectie, hartritmestoornissen

    (verandering zoals bij volwassenen, ECG-veranderingen), buikpijn, braken, diarree, huidontsteking, uitslag, algemene zwakte.


    Soms (kunnen maximaal 1 op de 100 personen treffen)

    Afwijkingen in rode bloedcellen, buitensporige aantallen bloedplaatjes, vergroting van sommige organen (zoals lever of milt), gezwollen lymfeklieren, convulsies (stuipen), hoofdpijn, abnormale

    hartgeluiden (die uw arts hoort met een stethoscoop), neusbloedingen, loopneus, misselijkheid,

    ontsteking van de mond, ontsteking of vergroting van de lever, geelzucht, afwijkende uitslagen van leverfunctiebloedtests, jeukende huid en ontsteking van de huid, pijn in de gewrichten.


    Het melden van bijwerkingen


    Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het nationale meldsysteem zoals vermeld in aanhangsel V. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel.


  3. Hoe bewaart u dit middel?


    Buiten het zicht en bereik van kinderen houden.


    Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de verpakking na ‘EXP’. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.


    Bewaren beneden 30°C.

    Bewaren in de oorspronkelijke verpakking ter bescherming tegen licht en vocht. Gebruik dit geneesmiddel niet als u merkt dat de doordrukstrip open is.

    Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of de WC en gooi ze niet in de vuilnisbak. Vraag uw apotheker wat u met geneesmiddelen moet doen die u niet meer gebruikt. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu terecht.


  4. Inhoud van de verpakking en overige informatie Welke stoffen zitten er in dit middel?

De werkzame stoffen in dit middel zijn piperaquinetetrafosfaat en artenimol.

Elke filmomhulde tablet bevat 160 mg piperaquinetetrafosfaat (als het tetrahydraat) en 20 mg artenimol.


De andere stoffen in dit middel zijn:

Tabletkern: voorverstijfseld zetmeel, dextrine, hypromellose (E464), croscarmellosenatrium, magnesiumstearaat (E572).

Filmomhulling: hypromellose, titaandioxide (E171), macrogol 400.

Hoe ziet Eurartesim eruit en hoeveel zit er in een verpakking?

Eurartesimtabletten zijn filmomhulde, witte tabletten, bedrukt en met een breuklijn in het midden.


De 160 mg/20 mg tabletten hebben de letters ‘S’ en ‘T’ aan één zijde en zijn beschikbaar in doordrukstrippen met 3 tabletten.


Houder van de vergunning voor het in de handel brengen


Alfasigma S.p.A.

Via Ragazzi del ’99, n. 5

40133 Bologna Italië


Tel: +39 051 6489602

Fax: +39 051 388689

E-mail: antonietta.pazardjiklian@alfasigma.com


Fabrikant


Alfasigma S.p.A.

Via Pontina km. 30,400 00071 Pomezia (Rome)

Italië


Neem voor alle informatie met betrekking tot dit geneesmiddel contact op met de lokale vertegenwoordiger van de houder van de vergunning voor het in de handel brengen:


België/Belgique/Belgien, Luxembourg/Luxemburg Alfasigma Belgium sprl/bvba Tel: +32 (0)2 420 93 16

eurartesim.be@alfasigma.com


Nederland Deutschland

Alfasigma Nederland BV Pharmore GmbH

Tel: +31 30 6702020 Tel: +49 (0) 5451 9690-0

info.nl@alfasigma.com service@pharmore.de


España Portugal

Alfasigma España, S.L. Alfasigma Portugal, Lda

Tel: +34 93 415 48 22 Tel: +351 217 226 110

info.es@alfasigma.com geral@alfasigma.com


France

Alfasigma France Tél: +33 1 45 21 0269

regulatory.fr@alfasigma.com


Ελλάδα

A VIPharma International A.E. Τηλ: +30 210-6194170

info@avipharma.gr


Italy

Alfasigma S.p.A.

Tel: +39 051 6489602

antonietta.pazardjiklian@alfasigma.com

Κύπρος

ISANGEN PHARMA CYPRUS LTD Τηλ: +357 24-638833

info@isangenpharma.com.cy


България, Česká republika, Danmark, Eesti, Hrvatska, Ireland, Ísland, Latvija, Lietuva, Magyarország, Malta, Norge, Österreich, Polska, România, Slovenija, Slovenská republika, Suomi/Finland, Sverige, United Kingdom (Northern Ireland).


Alfasigma S.p.A.

Италия, Olaszország, Itàlie, Italja, Italien, Italia, Itaalia, Włochy, Italija, Ítalía, taliansko, Itālija


Teл/Tel/Tlf/Sími/Puh: +39 051 6489602

alfasigmaspa@legalmail.it


Deze bijsluiter is voor het laatst goedgekeurd in maand JJJJ.


.