Startpagina Startpagina

Buccolam
midazolam

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker


BUCCOLAM, 2,5 mg, oplossing voor oromucosaal gebruik Voor kinderen van 3 maanden tot jonger dan 1 jaar


BUCCOLAM, 5 mg, oplossing voor oromucosaal gebruik Voor kinderen van 1 jaar tot jonger dan 5 jaar


BUCCOLAM, 7,5 mg, oplossing voor oromucosaal gebruik Voor kinderen van 5 jaar tot jonger dan 10 jaar


BUCCOLAM, 10 mg, oplossing voor oromucosaal gebruik Voor kinderen van 10 jaar tot jonger dan 18 jaar


Midazolam


Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat geven want er staat belangrijke informatie in voor u.


Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Geef dit geneesmiddel niet door aan anderen, want het is alleen aan uw kind voorgeschreven. Het kan schadelijk zijn voor anderen, ook al hebben zij dezelfde klachten als het kind aan wie dit geneesmiddel is voorgeschreven.

Merkt u dat uw kind last krijgt van een van de bijwerkingen die in rubriek 4 staan? Of krijgt uw kind een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.


Inhoud van deze bijsluiter


  1. Wat is BUCCOLAM en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

  2. Wanneer mag u dit middel niet toedienen of moet u er extra voorzichtig mee zijn?

  3. Hoe dient u dit middel toe?

  4. Mogelijke bijwerkingen

  5. Hoe bewaart u dit middel?

  6. Inhoud van de verpakking en overige informatie


  1. Wat is BUCCOLAM en waarvoor wordt dit middel gebruikt?


    BUCCOLAM bevat een geneesmiddel, midazolam genaamd. Midazolam behoort tot een groep geneesmiddelen die benzodiazepinen worden genoemd. BUCCOLAM wordt gebruikt om een plotselinge, langdurige, convulsieve aanval bij baby’s, peuters, kinderen en adolescenten (van 3 maanden tot jonger dan 18 jaar) te beëindigen.


    Bij baby’s van 3 maanden tot jonger dan 6 maanden dient het alleen in een ziekenhuis te worden gebruikt waar continue bewaking mogelijk is en reanimatieapparatuur beschikbaar is.


    Dit geneesmiddel mag alleen worden gebruikt door ouders/verzorgers wanneer bij het kind epilepsie is vastgesteld.

  2. Wanneer mag u dit middel niet toedienen of moet u er extra voorzichtig mee zijn? Wanneer mag u dit middel niet toedienen?

    De patiënt is allergisch voor een van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6.

    De patiënt heeft een ziekte van de zenuwen en spieren die spierzwakte veroorzaakt (myasthenia gravis).

    De patiënt heeft ernstige ademhalingsproblemen tijdens rust (BUCCOLAM kan ademhalingsproblemen verergeren).

    De patiënt heeft een ziekte die de ademhaling tijdens de slaap regelmatig onderbreekt (slaapapneusyndroom).

    De patiënt heeft ernstige leverproblemen.


    Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?


    Neem contact op met uw arts of apotheker voordat u dit middel toedient wanneer de patiënt: een nier-, lever- of hartaandoening heeft;

    een longaandoening heeft die regelmatig ademhalingsproblemen veroorzaakt.


    Dit geneesmiddel kan er toe leiden dat mensen vergeten wat er is gebeurd nadat zij het hebben ontvangen. Patiënten dienen na toediening van het geneesmiddel zorgvuldig te worden geobserveerd.


    Dit geneesmiddel dient te worden vermeden bij patiënten met een medische voorgeschiedenis van alcohol- of drugsmisbruik.


    Levensbedreigende incidenten doen zich vaker voor bij patiënten met ademhalings- of hartproblemen, met name wanneer hogere BUCCOLAM-doses worden gegeven.


    Kinderen jonger dan 3 maanden: BUCCOLAM dient niet aan kinderen jonger dan 3 maanden te worden gegeven daar er niet voldoende informatie is in deze leeftijdsgroep.


    Als u niet zeker weet of een van de bovengenoemde punten van toepassing is op de patiënt, neem dan contact op met een arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel geeft.


    Gebruikt de patiënt nog andere geneesmiddelen?


    Gebruikt de patiënt naast BUCCOLAM nog andere geneesmiddelen, heeft de patiënt dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat de patiënt in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat dan uw arts of apotheker. Als u twijfelt of een geneesmiddel dat de patiënt gebruikt van invloed kan zijn op het gebruik van BUCCOLAM, bespreek dit dan met uw arts of apotheker.


    Dit is buitengewoon belangrijk, daar het gebruik van meer dan één geneesmiddel tegelijkertijd het effect van de betreffende geneesmiddelen kan versterken of verzwakken.


    De effecten van BUCCOLAM kunnen worden versterkt door geneesmiddelen zoals: anti-epileptica, (voor het behandelen van epilepsie) bijv. fenytoïne antibiotica, bijv. erytromycine, claritromycine

    antischimmelgeneesmiddelen, bijv. ketoconazol, voriconazol, fluconazol, itraconazol, posaconazol

    antimaagzweergeneesmiddelen, bijv. cimetidine, ranitidine en omeprazol

    geneesmiddelen die worden gebruikt voor het reguleren van de bloeddruk, bijv. diltiazem, verapamil

    sommige geneesmiddelen die worden gebruikt voor het behandelen van HIV en AIDS, bijv. saquinavir, lopinavir/ritonavir-combinatie

    narcotische analgetica (zeer sterke pijnstillers), bijv. fentanyl

    geneesmiddelen die worden gebruikt voor het verminderen van vet in het bloed, bijv. atorvastatine

    geneesmiddelen die worden gebruikt voor het behandelen van misselijkheid, bijv. nabilon. hypnotica (slaapinducerende geneesmiddelen)

    sedatieve antidepressiva (geneesmiddelen die worden gebruikt voor het behandelen van depressie waarvan u slaperig wordt)

    sedativa (geneesmiddelen die u doen ontspannen) anesthetica (voor pijnverlichting)

    antihistaminica (voor het behandelen van allergieën).


    De effecten van BUCCOLAM kunnen worden verminderd door geneesmiddelen zoals: rifampicine (wordt gebruikt voor het behandelen van tuberculose)

    xanthinen (worden gebruikt voor het behandelen van astma)

    Sint-janskruid (een kruidengeneesmiddel). Dit dient te worden vermeden bij patiënten die BUCCOLAM nemen.


    BUCCOLAM kan het effect van een aantal spierontspannende middelen versterken bijv. baclofen (dit veroorzaakt verhoogde sufheid). Dit geneesmiddel kan ook de werking van een aantal andere geneesmiddelen verminderen, bijv. levodopa (gebruikt voor het behandelen van de ziekte van Parkinson).


    Praat met uw arts of apotheker over geneesmiddelen die de patiënt dient te vermijden tijdens het gebruik van BUCCOLAM.


    Waarop moet u letten met eten en drinken?


    De patiënt mag geen alcohol drinken terwijl hij/zij BUCCOLAM inneemt. Alcohol kan het slaapverwekkende effect van dit geneesmiddel verhogen en de patiënt zeer slaperig maken.


    De patiënt mag geen grapefruitsap drinken tijdens het gebruik van BUCCOLAM. Grapefruitsap kan het slaapverwekkende effect van dit geneesmiddel verhogen en de patiënt zeer slaperig maken.


    Zwangerschap


    Is de patiënte aan wie dit geneesmiddel zal worden toegediend zwanger, denkt zij zwanger te zijn, wilt zij zwanger worden of geeft zij borstvoeding? Neem dan contact op met een arts voordat u dit geneesmiddel toedient.


    Het geven van hoge doses BUCCOLAM tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap kan een abnormale hartslag veroorzaken bij het ongeboren kind. Baby’s die na toediening van dit geneesmiddel tijdens de bevalling worden geboren, kunnen bij de geboorte ook een slechte zuigreflex, ademhalingsproblemen en een slechte spierspanning (tonus) hebben.


    Borstvoeding


    Informeer de arts wanneer de patiënte borstvoeding geeft. Hoewel er kleine hoeveelheden BUCCOLAM in de borstvoeding terecht kunnen komen, is het mogelijk niet nodig te stoppen met het geven van borstvoeding. De arts zal adviseren of de patiënte borstvoeding kan geven nadat ze dit geneesmiddel toegediend heeft gekregen.


    Rijvaardigheid en het gebruik van machines


    BUCCOLAM kan de patiënt slaperig, vergeetachtig maken of zijn/haar concentratie en coördinatie beïnvloeden. Dit kan van invloed zijn op zijn/haar prestatie bij vaardigheidstaken zoals autorijden, fietsen of het gebruik van machines.

    Na toediening van dit geneesmiddel dient de patiënt geen voertuig te besturen, te fietsen of een machine te bedienen tot hij/zij volledig is hersteld. Bespreek dit met uw arts als u verder advies nodig heeft.


  3. Hoe dient u dit middel toe?


    Geef dit geneesmiddel altijd precies zoals een arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met een arts of apotheker.


    Dosering


    Uw arts zal de juiste dosis BUCCOLAM die uw kind nodig heeft voorschrijven, gewoonlijk in overeenstemming met de leeftijd van uw kind. De verschillende doses hebben elk een andere kleur, die op de doos, de huls en de spuit met het geneesmiddel wordt getoond.


    Afhankelijk van de leeftijd zal uw kind één van de volgende doses hebben ontvangen, in een verpakking met specifieke kleuraanduiding:


    3 maanden tot jonger dan 1 jaar: 2,5 mg - verpakking met geel etiket 1 jaar tot jonger dan 5 jaar: 5 mg - verpakking met blauw etiket

    5 jaar tot jonger dan 10 jaar: 7,5 mg - verpakking met paars etiket

    10 jaar tot jonger dan 18 jaar: 10 mg - verpakking met oranje etiket

    De dosis is de volledige inhoud van één doseerspuit voor orale toediening. Geef niet meer dan één dosis.


    Baby's in de leeftijd van 3 maanden tot minder dan 6 maanden dienen steeds in een ziekenhuis te worden behandeld waar monitoring mogelijk is en reanimatieapparatuur beschikbaar is.


    Voorbereiding op toediening van dit geneesmiddel


    Wanneer het kind een aanval heeft, laat het lichaam dan ongehinderd bewegen; probeer het niet tegen te houden. Verplaats het kind alleen wanneer hij/zij gevaar loopt, bijvoorbeeld bij diep water, brand of scherpe voorwerpen.


    Ondersteun het hoofd van uw kind met iets zachts, zoals een kussen of uw schoot.


    Controleer of het geneesmiddel de juiste dosis is voor uw kind, in overeenstemming met zijn/haar leeftijd.


    Hoe dient dit geneesmiddel te worden toegediend?


    Vraag een arts, apotheker of verpleegkundige u te laten zien hoe u dit geneesmiddel inneemt of toedient. Overleg altijd met hen als u twijfelt.


    De informatie over hoe dit geneesmiddel wordt gegeven, staat ook op het etiket op de huls.


    BUCCOLAM mag niet worden geïnjecteerd. Plaats geen naald op de spuit.

    Houd de kunststof huls vast en trek de dop eraf. Neem de spuit uit de huls.


    image

    image

    Stap 2


    Trek de rode dop van de punt van de spuit en gooi hem op een veilige manier weg.


    Stap 3

    image

    Pak met vinger en duim voorzichtig de wang van het kind en trek hem opzij. Plaats de punt

    van de spuit in de achterkant van de ruimte tussen de binnenkant van de wang en het

    tandvlees van de onderkaak.

    Druk de plunjer van de spuit langzaam in tot de plunjer stopt.


    De volledige hoeveelheid oplossing dient langzaam te worden ingebracht in de ruimte tussen het tandvlees en de wang (buccale holte).


    Indien uw arts dit heeft voorgeschreven (voor grotere hoeveelheden en/of kleinere patiënten), kunt u ongeveer de helft van de dosis langzaam in één kant van de mond, daarna de rest in de andere kant van de mond van het kind geven.


    image

    Wanneer moet u een ambulance bellen?


    Houd u TE ALLEN TIJDE aan het advies voor behandeling van de arts van de patiënt of zoals uitgelegd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Bel bij twijfel altijd onmiddellijk voor medische hulp indien:

    de aanval niet binnen 10 minuten stopt

    u de spuit niet kunt legen of u een deel van de inhoud morst

    de ademhaling van het kind vertraagt of stopt, bijv. trage of oppervlakkige ademhaling of blauwe lippen

    u verschijnselen van een hartaanval opmerkt zoals pijn op de borst of pijn die zich uitstrekt naar de nek en schouders en omlaag langs de linkerarm

    het kind braakt en de aanval niet binnen 10 minuten stopt

    u te veel BUCCOLAM heeft gegeven en er symptomen van overdosering zijn, zoals:

    • Sufheid, moeheid, vermoeidheid

    • Verwardheid of gevoel van desoriëntatie

    • Ontbreken van kniepeesreflex of een reactie op knijpen

    • Ademhalingsproblemen (trage of oppervlakkige ademhaling)

    • Lage bloeddruk (duizeligheid, flauwte)

    • Coma


    Bewaar de spuit om aan het ambulancepersoneel of de arts te laten zien.


    Geef niet meer dan de hoeveelheid geneesmiddel die aan de patiënt is voorgeschreven door een arts.


    Wanneer het kind braakt


    Geef de patiënt niet nog een dosis BUCCOLAM.

    Indien de aanval niet binnen 10 minuten stopt, een ambulance bellen.


    Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met een arts of apotheker.


  4. Mogelijke bijwerkingen


    Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

    Ernstige bijwerkingen


    Roep onmiddellijk medische hulp in of bel een ambulance wanneer de patiënt het volgende ondervindt:

    Ernstige ademhalingsproblemen bijv. trage of oppervlakkige ademhaling of blauwe lippen. In zeer zeldzame gevallen kan de ademhaling stoppen.

    Hartaanval. Mogelijke symptomen zijn pijn op de borst die zich uitbreidt naar de hals en schouders en omlaag langs de linkerarm van het kind.

    Zwellen van het gezicht, de lippen, tong of keel waardoor slikken of ademhalen moeilijk wordt.


    Andere bijwerkingen


    Als de patiënt een bijwerking krijgt, neem dan contact op met zijn/haar arts, apotheker of verpleegkundige. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan.


    Vaak voorkomende bijwerkingen (kunnen optreden bij maximaal 1 op de 10 mensen): Misselijkheid en braken

    Slaperigheid of verlies van bewustzijn


    Soms voorkomende bijwerkingen (kunnen optreden bij maximaal 1 op de 100 mensen): Huiduitslag, netelroos (uitslag met bulten), jeuk


    Zeer zelden voorkomende bijwerkingen (kunnen optreden bij maximaal 1 op de 10.000 mensen): Agitatie, rusteloosheid, vijandigheid, woede of agressie, opwinding, verwardheid, euforie (een excessief gevoel van blijdschap of opwinding) of hallucinaties (dingen zien en mogelijk horen die er niet echt zijn)

    Spierkrampen (spasmen) en spiertremoren (trillen van uw spieren waarover u geen controle hebt)

    Verminderde alertheid Hoofdpijn Duizeligheid

    Problemen met coördineren van spieren

    Aanvallen (convulsies)

    Tijdelijk geheugenverlies. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van hoeveel BUCCOLAM is toegediend.

    Lage bloeddruk, trage hartslag of roodheid van het gezicht en de hals (rood aanlopen) Laryngospasme (verstrakken van de stembanden die moeilijke en luidruchtige ademhaling veroorzaakt)

    Constipatie Droge mond Vermoeidheid De hik


    Het melden van bijwerkingen


    image

    Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het nationale meldsysteem zoals vermeld in aanhangsel V. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel.

  5. Hoe bewaart u dit middel?


    Buiten het zicht en bereik van kinderen houden.


    Geef dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op het etiket van de doos, huls en doseerspuit voor orale toediening na EXP. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.


    Niet in de koelkast of de vriezer bewaren.


    De doseerspuit voor orale toediening in de kunststof beschermhuls bewaren.


    Gebruik dit geneesmiddel niet als u merkt dat de verpakking geopend of beschadigd is.


    Verwijderen van doseerspuiten voor orale toediening


    Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of de WC en gooi ze niet in de vuilnisbak. Vraag uw apotheker wat u met geneesmiddelen moet doen die u niet meer gebruikt. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu terecht.


  6. Inhoud van de verpakking en overige informatie Welke stoffen zitten er in dit middel?

De werkzame stof in dit middel is midazolam.

Elke voorgevulde doseerspuit voor orale toediening van 2,5 mg bevat 2,5 mg midazolam (als hydrochloride) in een oplossing van 0,5 ml.

Elke voorgevulde doseerspuit voor orale toediening van 5 mg bevat 5 mg midazolam (als hydrochloride) in een oplossing van 1 ml.

Elke voorgevulde doseerspuit voor orale toediening van 7,5 mg bevat 7,5 mg midazolam (als hydrochloride) in een oplossing van 1,5 ml.

Elke voorgevulde doseerspuit voor orale toediening van 10 mg bevat 10 mg midazolam (als hydrochloride) in een oplossing van 2 ml.


De andere stoffen in dit middel zijn natriumchloride, water voor injecties, zoutzuur en natriumhydroxide (voor pH-aanpassing).


Hoe ziet BUCCOLAM eruit en hoeveel zit er in een verpakking?


3 maanden tot jonger dan 1 jaar: 2,5 mg - verpakking met geel etiket 1 jaar tot jonger dan 5 jaar: 5 mg - verpakking met blauw etiket

5 jaar tot jonger dan 10 jaar: 7,5 mg - verpakking met paars etiket 10 jaar tot jonger dan 18 jaar: 10 mg - verpakking met oranje etiket


BUCCOLAM oplossing voor oromucosale toediening is een heldere en kleurloze vloeistof. Het wordt geleverd in een geelbruin gekleurde voorgevulde doseerspuit voor orale toediening voor eenmalig gebruik. Elke doseerspuit voor orale toediening is afzonderlijk verpakt in een kunststof beschermhuls. BUCCOLAM is verkrijgbaar in dozen met 2 en 4 voorgevulde doseerspuiten voor orale toediening in een huls (met dezelfde dosis).

Niet alle genoemde verpakkingsgrootten worden in de handel gebracht

Houder van de vergunning voor het in de handel brengen


Laboratorios Lesvi, S.L. Avda. Barcelona 69

08970 Sant Joan Despí - Barcelona Spanje

Tel: +34 93 602 24 21

E-mail: medinfo@lesvi.com


Fabrikant


Shire Pharmaceuticals Ireland Limited Block 2 & 3 Miesian Plaza

50 – 58 Baggot Street Lower

Dublin 2 Ierland


Laboratorios Lesvi, S.L. Avda. Barcelona 69 08970 Sant Joan Despí Barcelona -Spanje


neuraxpharm Arzneimittel GmbH Elisabeth-Selbert-Str. 23

40764 Langenfeld

Duitsland


Neem voor alle informatie over dit geneesmiddel contact op met de lokale vertegenwoordiger van de houder van de vergunning voor het in de handel brengen:


België/Belgique/Belgien Neuraxpharm France Tél/Tel: +32 474 62 24 24

Lietuva

Laboratorios Lesvi, S.L. Tel:+34 93 602 24 21


България

Laboratorios Lesvi, S.L. Teл.: +34 93 602 24 21

Luxembourg/Luxemburg Neuraxpharm France Tél/Tel: +32 474 62 24 24


Česká republika Neuraxpharm Bohemia s.r.o. Tel:+420 495 736 145

Magyarország Neuraxpharm Bohemia s.r.o. Tel.: +36 (30) 542 2071


Danmark

Neuraxpharm Sweden AB Tlf:+46 (0)8 30 91 41

(Sverige)

Malta

Laboratorios Lesvi, S.L. Tel.:+34 93 602 24 21


Deutschland

neuraxpharm Arzneimittel GmbH Tel: +49 2173 1060 0

Nederland Laboratorios Lesvi, S.L. Tel.:+34 93 602 24 21


Eesti

Laboratorios Lesvi, S.L. Tel: +34 93 602 24 21

Norge

Neuraxpharm Sweden AB Tlf:+46 (0)8 30 91 41

(Sverige)


Ελλάδα

Laboratorios Lesvi, S.L.

Τηλ: +34 93 602 24 21

Österreich

Neuraxpharm Austria GmbH Tel.:+43 2236 389836


España

Neuraxpharm Spain, S.L.U.

Polska

Neuraxpharm Polska Sp. z.o.o.

Tel: +34 93 602 24 21 Tel.: +48 505 499 420


France

Neuraxpharm France Tél: +33 1.53.62.42.90

Portugal

Neuraxpharm Portugal, Unipessoal Lda Tel: +351 910 259 536


Hrvatska

Salvus d.o.o.

T +385 49 326 550


Ireland

Neuraxpharm Ireland Ltd Tel: +353 1 428 7777

România

Laboratorios Lesvi, S.L. Tel: +34 93 602 24 21


Slovenija

Salvus MED d.o.o. T +386 51 334 197


Ísland

Neuraxpharm Sweden AB Sími: +46 (0)8 30 91 41

(Svíþjóð)

Slovenská republika Neuraxpharm Bohemia s.r.o. Tel: +421 255 425 562


Italia

Neuraxpharm Italy S.p.A. Tel: +39 0736 980619

Suomi/Finland Neuraxpharm Sweden AB Puh/Tel: +46 (0)8 30 91 41

(Ruotsi/Sverige)


Κύπρος

Laboratorios Lesvi, S.L.

Τηλ: +34 93 602 24 21

Sverige

Neuraxpharm Sweden AB Tel: +46 (0)8 30 91 41


Latvija

Laboratorios Lesvi, S.L. Tel: +34 93 602 24 21

United Kingdom (Northern Ireland)

Neuraxpharm Ireland Ltd Tel: +353 1 428 7777


Deze bijsluiter is voor het laatst goedgekeurd in:


.