stada

MS-H Vakcina

A Mycoplasma synoviae

Milyen típusú gyógyszer az MS-H Vakcina?


Az MS-H Vakcina olyan vakcina, amely a Mycoplasma synoviae baktérium MS-H nevű törzsét tartalmazza. Szemcsepp formában kapható.


Milyen betegségek esetén alkalmazható az MS-H Vakcina?


Az MS-H vakcinát csirkéknél alkalmazzák öthetes kortól, a Mycoplasma synoviae elleni védelmük érdekében. Ez a baktérium madaraknál okoz fertőzéseket, általában a tüdőben és a „légzsákokban”, a madarak szervezetében a légzés során a levegő tárolására szolgáló speciális zsákokban. A Mycoplasma synoviae okozta fertőzéssel együtt jár a tojáshéj minőségének romlása is. Az MS-H vakcinát leendő húscsirkének (hústermelés céljára) és tojócsirkének (tojástermelés céljára) szánt fiatal csirkéknél alkalmazzák a légzsákok károsodásának, valamint a rendellenes héjú tojások számának csökkentésére.


Az MS-H vakcinát az egyik szembe juttatva, egyetlen csepp formájában alkalmazzák. A teljes állományt egyidejűleg kell vakcinázni.


Hogyan fejti ki hatását az MS-H Vakcina?


Az MS-H Vakcina a Mycoplasma synoviae egyik élő, attenuált törzsét tartalmazza. Az „attenuált” azt jelenti, hogy a szóban forgó törzset előzőleg legyengítették, hogy ne okozzon betegséget.


Az MS-H Vakcina – mint minden vakcina – úgy fejti ki hatását, hogy „megtanítja” az immunrendszert (a szervezet természetes védekező rendszerét), hogyan védekezzen a betegségek ellen. Amikor a


csirkéknek beadják az MS-H Vakcinát, az immunrendszer „idegenként” ismeri fel a legyengített törzset, és védekezik ellene. Amennyiben az állatok később a Mycoplasma synoviae baktériummal találkoznak, akkor az immunrendszerük gyorsabban tud majd reagálni rá. Ez segíteni fogja a betegség elleni védelmet.


Milyen módszerekkel vizsgálták az MS-H Vakcinát?


A vállalat laboratóriumi vizsgálatok és egy terepi vizsgálat adatait nyújtotta be. A laboratóriumi vizsgálatok egyike a Mycoplasma synoviae okozta fertőzésre nézve ráfertőzéses modellt alkalmazott, a másik vizsgálat pedig a vakcina tojáshéj-rendellenességekre gyakorolt hatását tanulmányozta. A terepi vizsgálat arra irányult, hogy mi történt a vakcinázott csirkékkel, amikor Mycoplasma synoviae okozta fertőzésen már átesett állományokba helyezték át őket.


Milyen előnyei voltak az MS-H Vakcina alkalmazásának a vizsgálatok során?


A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy az MS-H Vakcina csökkenti a légzsákok károsodását, és csökkenti a rendellenes héjú tojások számát. A terepi vizsgálat nem szolgált újabb információval.


Milyen kockázatokkal jár az MS-H Vakcina alkalmazása?


A vakcina nem jár ismert mellékhatásokkal.


Nem alkalmazható tojó állatoknál, illetve a tojásrakási időszak kezdetétől számított öt héten belül.


Milyen óvintézkedések vonatkoznak a készítményt beadó vagy az állattal kapcsolatba kerülő személyre?


Véletlen arcra vagy szembe kerülés esetén az érintett területet vízzel alaposan le kell mosni.


Mennyi ideig tart az élelmezés-egészségügyi várakozási idő?


Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő az az idő, amelynek a gyógyszer alkalmazása után el kell telnie az állat levágásáig és húsának emberi fogyasztásra történő felhasználásáig, vagy a tojás és a tej emberi fogyasztásra történő felhasználásáig. A húsra és tojásra vonatkozó élelmezés-egészségügyi várakozási idő az MS-H Vakcina esetében nulla nap.


Miért engedélyezték az MS-H Vakcina forgalomba hozatalát?


A CVMP arra a következtetésre jutott, hogy az MS-H Vakcina előnyei a leendő húscsirke tenyészállományok, leendő tenyésztojók és leendő tojóállományok esetében a Mycoplasma synoviae okozta légzsákkárosodások és héjrendellenességet mutató tojások számának csökkentése érdekében végzett aktív immunizálás terén meghaladják a kockázatokat, és javasolta az MS-H Vakcinára vonatkozó forgalomba hozatali engedély kiadását. A előny-kockázat profil az EPAR tudományos indokolást tartalmazó moduljában található.


Az MS-H Vakcinával kapcsolatos egyéb információ:


Az Európai Bizottság 2011-06-14 –án/én a Pharmsure Ltd részére az MS-H Vakcinára vonatkozóan kiadta az Európai Unió egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt. A készítmény felírására vonatkozó információ a doboz címkéjén/külső csomagolásán található.


Az összefoglaló utolsó aktualizálása: 2011-06-14.


MS-H VakcinaEMA/477990/2011 EMEA/V/C/000161


EPAR-összefoglaló a nyilvánosság számára


MS-H Vakcina

A Mycoplasma synoviae MS-H törzse elleni vakcina


Ez a dokumentum az európai nyilvános értékelő jelentés (EPAR) összefoglalója. Azt mutatja be, hogy

az állatgyógyászati készítmények bizottságának (CVMP) a benyújtott dokumentáción alapuló értékelése miként vezetett a készítmény alkalmazási feltételeire vonatkozó ajánlásokhoz.


Ez a dokumentum nem helyettesítheti az állatorvossal történő személyes megbeszélést. Amennyiben állata betegségével vagy kezelésével kapcsolatban további információra van szüksége, forduljon állatorvosához! Ha Ön többet szeretne tudni a CVMP ajánlásainak alapjairól, olvassa el a (szintén az EPAR részét képező) tudományos indoklást!


Címoldal
A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V Y Z
BalgarskiCestinaDanskDeutschEesti-keelEllinikaEnglishEspanolFrancaisItalianoLatviesu-valodaLietuviu-kalbaMaltiNederlandsPolskiPortuguesRomanaSlovencinaSlovenscinaSuomiSvenska

© 2015.