stada

Melosus

meloxikám

Milyen típusú gyógyszer a Melosus?


A Melosus kutyák, illetve macskák esetében alkalmazandó, táplálékkal elkeverendő vagy közvetlenül a szájba adandó halványsárga színű belsőleges szuszpenzió formájában kapható.


A Melosus a meloxikám nevű hatóanyagot a belsőleges szuszpenzióban 0,5 mg/ml (macskák) vagy 1,5 mg/ml (kutyák) erősségben tartalmazza. A Melosus „generikus gyógyszer”, ami azt jelenti, hogy megegyezik egy, az EU-ban már engedélyezett „állatgyógyászati referenciakészítménnyel” (Metacam). A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a Melosus „biológiailag egyenértékű” az állatgyógyászati referenciakészítménnyel; vagyis a felszívódás és a szervezet általi hasznosítás tekintetében a Melosus megegyezik a Metacam-mal.


Milyen betegségek esetén alkalmazható a Melosus?


A Melosus-t kutyáknál a mozgásszervi rendellenességek esetén jelentkező gyulladás és fájdalom enyhítésére alkalmazzák. Akut, például sérülés után jelentkező elváltozások és krónikus (hosszan tartó) elváltozások esetén egyaránt alkalmazható. Macskáknál a Melosus-t krónikus mozgásszervi rendellenességek esetén jelentkező gyulladás és fájdalom enyhítésére alkalmazzák.Hogyan fejti ki hatását a Melosus?


A Melosus meloxikámot tartalmaz, amely a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) osztályába tartozik. A meloxikám a prosztaglandinok előállításának gátlása révén fejti ki hatását. Mivel a prosztaglandinok gyulladást, fájdalmat, folyadékgyülemet és lázat kiváltó anyagok, a meloxikám csökkenti e reakciókat.


Milyen módszerekkel vizsgálták a Melosus hatásosságát?


A vizsgálatokban a Metacam-mal összehasonlítva a Melosus felszívódását és a szervezetre gyakorolt hatását tanulmányozták.


Melyek a Melosus mellékhatásai?


A Melosus esetenként jelentkező mellékhatásai megegyeznek az NSAID-k mellett megfigyeltekkel, mint például az étvágycsökkenés, a hányás, a hasmenés, a véres széklet, a veseelégtelenség és a levertség (az élénkség hiánya). Ezek a mellékhatások általában a kezelés első hetében jelentkeznek, rendszerint átmenetiek, és a kezelés abbahagyása után megszűnnek. Nagyon ritka esetekben súlyosak vagy halálosak lehetnek.


Milyen óvintézkedések vonatkoznak a készítményt beadó vagy az állattal kapcsolatba kerülő személyre?


Az NSAID-kkel szemben túlérzékeny (allergiás) személyek kerüljék az érintkezést a Melosus-lal. A készítmény lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Véletlen lenyelés esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, és meg kell neki mutatni a készítmény használati utasítását vagy címkéjét.


Miért engedélyezték a Melosus forgalomba hozatalát?


Az állatgyógyászati készítmények bizottsága (CVMP) úgy ítélte meg, hogy az Európai Unió követelményeivel összhangban a Melosus biológiailag egyenértékűnek mutatkozott a Metacam-mal.. Ezért a CVMP álláspontja szerint, ugyanúgy, mint a Metacam esetében, a Melosus alkalmazásának előnyei is meghaladják a kockázatokat a vázizomrendszeri rendellenességek mellett jelentkező gyulladás és fájdalom enyhítésében, ezért javasolta a Melosus-ra vonatkozó forgalomba hozatali engedély kiadását.


Az előny-kockázat arány az EPAR 6. moduljában található.


A Melosus-lal kapcsolatos egyéb információ:


2011/02/21 - án/én az Európai Bizottság a CP-Pharma Handelsgesellschaft mbH részére a Melosus-ra vonatkozóan kiadta az Európai Unió egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt.


A készítmény felírására vonatkozó információ a doboz címkéjén található.


Az összefoglaló utolsó aktualizálása: 2011/02/21


Melosus

EMA/CVMP/510011/2010 Oldal 3/3


EMA/CVMP/510011/2010 EMEA/V/C/002001


EPAR-összefoglaló a nyilvánosság számára


Melosus

meloxikám


Azt mutatja be, hogy az állatgyógyászati készítmények bizottságának (CVMP) a benyújtott dokumentáción alapuló értékelése miként vezetett a készítmény alkalmazási feltételeire vonatkozó ajánlásokhoz.


Ez a dokumentum nem helyettesítheti az állatorvossal történő személyes megbeszélést. Amennyiben állata betegségével vagy kezelésével kapcsolatban további információra van szüksége, forduljon állatorvosához! Ha Ön többet szeretne tudni a CHMP ajánlásainak alapjairól, olvassa el a (szintén az EPAR részét képező) tudományos indoklást!


Címoldal
A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V Y Z
BalgarskiCestinaDanskDeutschEesti-keelEllinikaEnglishEspanolFrancaisItalianoLatviesu-valodaLietuviu-kalbaMaltiNederlandsPolskiPortuguesRomanaSlovencinaSlovenscinaSuomiSvenska

© 2015.