Címoldal Címoldal

Nobivac Piro
vaccine against babesiosis in dogs

14

B. HASZNÁLATI UTASÍTÁS

authorised

no

Medicinal


Medicinal product no longer authorised

HASZNÁLATI UTASÍTÁS


  1. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME


    Intervet International B.V. Wim de Körverstraat 35 NL - 5831 AA Boxmeer


  2. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE


    Nobivac Piro liofilizátum és oldószer szuszpenziós injekcióhoz kutyák számára


  3. HATÓANYAGOK ÉS EGYÉB ÖSSZETEVŐK MEGNEVEZÉSE


    A visszaoldott termék 1 ml-es adagja tartalmaz:

    Babesia canis és Babesia rossi tenyészetből származó, 606 (301-911) oldható parazita antigén egység (soluble parasite antigen SPA)

    Adjuváns: 250 (225-275) μg szaponin (az oldószerből)


  4. JAVALLAT(OK)


    6 hónapos vagy idősebb kutyák Babesia canis-szal szembeni aktív immunizálására az akut babeziózis (B. canis) klinikai tüneteinek és a PCV (Packed Cell Volume) eljárással mért vérszegénység enyhítésére.

    Védettség kialakulása: Az alapimmunizálás után 3 héttel.

    A védettség időtartama: Az utolsó (újra)vakcinázást követő 6 hónap.


  5. ELLENJAVALLATOK


    Ne alkalmazzuk vemhes vagy szoptató szukáknál.


  6. MELLÉKHATÁSOK


    Vakcinázási reakcióként leggyakrabban az injekció beadási helyén, a vakcinázást követő 4 napon belül eltűnő diffúz duzzanat és/vagy megkeményedett csomó és a vele együtt járó fájdalom jelentkezhet. A vakcina második adagjának beadása után a reakció ritkán 14 napig fennmaradhat.

    Ezeken túl szisztémás tünetek, mint például bágyadtság, csökkent étvágy szintén gyakran előfordulhat, amelyet esetenként láz és feszes testtartás kísérhet. Ezeknek a reakcióknak 2-3 nap alatt el kell

    múlniuk.


    Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse a kezelő állatorvost!


  7. CÉLÁLLAT FAJOK


    Kutya

    Medicinal product no longer authorised

  8. ADAGOLÁS, ALKALMAZÁSI MÓD(OK) CÉLÁLLAT FAJONKÉNT


    1 ml visszaoldott vakcina, bőr alá történő injekcióval.


    Vakcinázási terv:

    Alapimmunizálás: A 6 hónapos kortól adható első injekciót 3-6 hét múlva ismételjük meg. Emlékeztető oltás: Az utolsó (újra)oltást követően minden 6 hónapban vakcinázzunk egy adaggal.


  9. A HELYES ALKALMAZÁSRA VONATKOZÓ JAVASLAT


    Hagyjuk az oldatot szobahőmérsékletűre (15 - 25°C) melegedni. A liofilizátumot az aszepszis szabályának megfelelően oldjuk a hígítóval. Hagyjuk a liofilizátumot teljesen feloldódni, NE RÁZZUK, óvatosan keverjük. A feloldódott vakcina teljes mennyiségét szívjuk ki egy steril fecskendőbe, majd a fecskendő teljes tartalmát adjuk be a bőr alá.


  10. ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ


    Nem értelmezhető


  11. KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK


    Hűtve tárolandó és szállítandó (2 °C - 8 °C). Fénytől védve tartandó. Gyermekek elől gondosan el kell zárni!

    Csak a címkén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!


  12. KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉS(EK)


    Csak egészséges állatokat vakcinázzunk. Főleg a krónikus tünetmentes hordozókat kell azonosítani és kezelni a vakcinázás előtt, olyan anyagokkal, amelyek nem csökkentik az immunológiai válaszkészséget.


    A vakcinázást a kullancsszezon előtt legalább egy hónappal javasolt végezni.


    A meglévő Babézia fertőzés befolyásolhatja a védettség kialakulását, ezért a vakcinázás időszakában javasolt a kullancsokkal való találkozás lehetőségét csökkenteni.


    Jelenleg a vakcinának csak a B. canis fertőzéssel szemben bizonyított a hatékonysága. Lehetséges, hogy a vakcinázott kutyák más babézia fajokkal történő fertőződése esetén megbetegszenek és kezelést igényelnek.


    A Nobivac Piroval történő vakcinázás nem előzi meg a fertőződést. Ennek következtében a B. canis által okozott betegség enyhébb formája kialakulhat. Ha az enyhe, babéziózisra emlékeztető tünetek 2 napnál hosszabb ideig fennállnak, állatorvoshoz kell fordulni.


    Nem áll rendelkezésre információ a vakcina más állatgyógyászati készítménnyel történő egyidejű alkalmazásának ártalmatlanságára és hatékonyságára vonatkozóan. A vakcina használata előtt vagy után más állatgyógyászati készítmény alkalmazását az eset megítélésétől függően szükséges eldönteni.


    Kompatibilitási vizsgálatok hiányában ezt az állatgyógyászati készítményt a mellékelt oldószeren kívül ne keverjük más állatgyógyászati készítménnyel.


    Véletlen öninjekciózás esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, bemutatva a készítmény használati utasítását vagy címkéjét.

    Medicinal product no longer authorised

  13. A FEL NEM HASZNÁLT KÉSZÍTMÉNY VAGY HULLADÉKAINAK KEZELÉSÉRE, MEGSEMMISÍTÉSÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK, (AMENNYIBEN SZÜKSÉGESEK)


    A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint az állatgyógyászati készítményekből származó hulladék anyagokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.


  14. HASZNÁLATI UTASÍTÁS UTOLSÓ JÓVÁHAGYÁSÁNAK IDŐPONTJA


  15. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK


Kiszerelési egységek:

1 üveg liofilizátumot és 1 üveg oldószert tartalmazó kartondoboz. 5 üveg liofilizátumot és 5 üveg oldószert tartalmazó kartondoboz.

10 üveg liofilizátumot és 10 üveg oldószert tartalmazó kartondoboz.


Előfordulhat, hogy nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


Az állatgyógyászati készítménnyel kapcsolatos további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez: Intervet Hungária Kft.


Kizárólag állatgyógyászati alkalmazásra.