sumitomo

Semintra

telmizartán

Milyen típusú gyógyszer a Semintra?


A Semintra egy telmizartán nevű hatóanyagot tartalmazó állatgyógyászati készítmény. A készítmény 4 mg/ml-es belsőleges oldat formájában kapható.


Milyen betegségek esetén alkalmazható a Semintra?


A Semintra-t a fehérjevizelés (proteinuria) mérséklésére alkalmazzák. A fehérjevizelést az idős macskáknál gyakran előforduló krónikus (hosszan tartó)vesebetegség okozhatja, amelynek következtében idővel fokozatosan romlik a vesefunkció.


A javasolt adag testtömeg-kilogrammonként 1 mg telmizartán naponta egyszer, a csomagolásban található mérőfecskendővel, szájon át beadva.


Hogyan fejti ki hatását a Semintra?


A Semintra hatóanyaga, a telmizartán, egy „angiotenzin II receptor antagonista”, ami azt jelenti, hogy gátolja az angiotenzin II elnevezésű hormon hatásmechanizmusát a szervezetben. Az angiotenzin II erős vazokonsztriktor (érszűkítő hatású anyag). A telmizartán annak a receptornak a gátlásával, amelyhez a angiotensin II álatlában kötődik, megakadályozza a hormon hatásának kialakulását, ami lehetővé teszi az erek kitágulását. A vérnyomás így csökken, aminek következtében mérséklődik a fehérjevizelés és lelassulhat a vesebetegség rosszabbodása.

Milyen módszerekkel vizsgálták a Semintra-t?


A Semintra-t benazeprillel (a fehérjevizelés mérséklésére alkalmazott másik állatgyógyászati készítmény) hasonlították össze egy terepvizsgálatban, amelyben 224 krónikus vesebetegségben szenvedő, főként 11 évnél idősebb macska vett részt. A hatásosság fő mértéke a fehérjevizelés mérséklődése volt.


Milyen előnyei voltak a Semintra alkalmazásának a vizsgálatok során?


A Semintra a krónikus vesebetegségben szenvedő macskáknál fellépő fehérjevizelés mérséklésében ugyanolyan hatékony volt, mint a benazepril. A Semintra hatására a kezelés megkezdését követő hét napon belül mérséklődött a fehérjevizelés.


Milyen kockázatokkal jár a Semintra alkalmazása?


A belet érintő, ritka (10 000 állat közül 1-nél több, de 10-nél kevesebb állatnál jelentkezik), enyhe és átmeneti jellegű mellékhatások (csökkenő gyakoriság szerinti sorrendben) az enyhe és időnkénti öklendezés, hányás, hasmenés vagy lágy bélsár ürítése. Előfordulhat a vérnyomás és a vörösvérsejtszám csökkenése is.


A Semintra alkalmazásával kapcsolatban jelentett összes mellékhatás teljes felsorolását lásd a használati utasításban!


A Semintra nem alkalmazható vemhes vagy laktáló macskáknál. A készítmény azoknál az állatoknál sem alkalmazható, amelyek túlérzékenyek a telmizartánnal vagy a készítmény bármely más összetevőjével szemben.


Milyen óvintézkedések vonatkoznak a készítményt beadó vagy az állattal kapcsolatba kerülő személyre?


A Semintra véletlen lenyelése esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, és az orvosnak meg kell mutatni a készítmény használati utasítását vagy címkeszövegét. A Semintra-t beadó személynek ügyelnie kell arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe. A szembe kerülő készítményt vízzel ki kell öblíteni. A gyógyszer alkalmazása után mindig kezet kell mosni. A terhes nőknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a készítménnyel való érintkezés elkerülésére. A telmizartánnal vagy bármely egyéb angiotenzin II receptor antagonistával szemben túlérzékeny személyeknek kerülniük kell a Semintra-val történő érintkezést.


Miért engedélyezték a Semintra forgalomba hozatalát?


Az állatgyógyászati készítmények bizottsága (CVMP) megállapította, hogy az engedélyezett javallatokban alkalmazva a Semintra előnyei meghaladják a kockázatokat, és javasolta a gyógyszerre vonatkozó forgalomba hozatali engedély kiadását. Az előny/kockázat profil az EPAR tudományos értekezéseket tartalmazó moduljában található.


A Semintra-val kapcsolatos egyéb információ:


2013/02/13 -án/én az Európai Bizottság a Semintra-ra vonatkozóan kiadta az Európai Unió egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt. A készítmény felírására vonatkozó információ a címkén/külső csomagoláson található.


Az összefoglaló utolsó aktualizálása: 2013/02/13.


EMA/807628/2012 EMEA/V/C/002436


EPAR-összefoglaló a nyilvánosság számára


Semintra

telmizartán


Ez a dokumentum az európai nyilvános értékelő jelentés összefoglalója. Azt mutatja be, hogy az állatgyógyászati készítmények bizottságának (CVMP) a benyújtott dokumentáción alapuló értékelése miként vezetett a készítmény alkalmazási feltételeire vonatkozó ajánlásokhoz.


Ez a dokumentum nem helyettesítheti az állatorvossal történő személyes megbeszélést. Amennyiben állata betegségével vagy kezelésével kapcsolatban további információra van szüksége, forduljon állatorvosához! Ha Ön többet szeretne tudni a CVMP ajánlásainak alapjairól, olvassa el a (szintén az EPAR részét képező) tudományos indoklást!


Címoldal
A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V Y Z
BalgarskiCestinaDanskDeutschEesti-keelEllinikaEnglishEspanolFrancaisItalianoLatviesu-valodaLietuviu-kalbaMaltiNederlandsPortuguesRomanaSlovencinaSlovenscinaSuomiSvenska

© 2015.